Alemanya ha suspès de forma preventiva la vacunació amb la fórmula d'AstraZeneca contra el coronavirus després de la detecció de diversos casos de trombosi, segons ha informat aquest dilluns el Ministeri de Sanitat.

El govern alemany segueix així la recomanació de l'Institut Paul Ehrlich (PEI), competent en la matèria, que considera que és necessari comprovar la potencial relació entre aquesta vacuna i els nous casos de trombosi registrats a Europa després de la seva inoculació.

A més, el Ministeri de Sanitat ha apuntat que serà l'Agència Europea del Medicament (EMA) qui decideixi en darrer terme "si aquesta nova informació afecta l'autorització de la vacuna i en quina manera".

Alemanya se suma així a la decisió de parar l'ús de la vacuna d'AstraZeneca en la lluita contra la pandèmia de coronavirus, com han fet en els últims dies els Països Baixos, Irlanda, Dinamarca, Noruega i Islàndia totalment i, en el cas d'alguns lots, Itàlia i Àustria.

Una trentena de casos de trombosi

Fins ara, l'EMA ha identificat una trentena de casos de trombosi després d'una dosi de la vacuna d'AstraZeneca. En total s'han administrat a la Unió Europea (la UE) uns cinc milions de dosis. L'EMA ha apuntat que la taxa de casos de trombosi entre els vacunats "no és més gran que la del conjunt de la població", però ha afegit que és necessari analitzar amb detall tot el cas.

Després de l'autorització a la UE, el govern alemany —seguint les indicacions del PEI— va recomanar fer servir la d'AstraZeneca només per a les persones d'entre 18 i 64 anys, en considerar que no s'havien realitzat prou proves amb persones grans.

Recentment, i amb l'objectiu d'accelerar la campanya de vacunació, el govern federal i els estats federats van advocar per eliminar aquesta restricció i fer servir la d'AstraZeneca en tota la població, igual com les altres dues vacunes contra el coronavirus.

La fórmula d'AstraZeneca, llastada des del primer moment pels dubtes sobre la seva efectivitat i els seus possibles efectes secundaris, és la tercera autoritzada a la UE, per darrere de les de BioNTech/Pfizer i Moderna.