Comença el judici contra els onze membres de la cèl·lula d'extrema dreta alemanya anomenada Gruppe S i un col·laborador simpatitzant, a qui acusen de terrorisme. Segons la Fiscalia, el grup hauria planejat atacs contra polítics i minories racials, amb l'objectiu de desestabilitzar l'statu quo alemany i "desencadenar una guerra civil".

Els onze membres del Gruppe S amb edats d'entre 32 i 61, i el seu col·laborador, un expolicia, van ser arrestats el febrer de l'any passat. Un membre del grup encara no ha estat capturat, però també se'l jutjarà amb la resta in absentia. El judici ha començat avui a la presó d'alta seguretat de Stammheim, a Stuttgart.

 

judici gruppe s neonazis extrema dreta presoComença el judici contra els neonazis del Gruppe S / Efe 

"Una màquina de matar"

Segons el parer de la Fiscalia, els membres del Gruppe S actuaven amb la intenció de "sacsejar i, en última instància, enderrocar l'estat i l'ordre social" alemany. Segons el mitjà públic alemany ZDF, el líder del grup, Werner S, hauria volgut comprar un rifle d'assalt Kalàixnikov amb 2.000 carregadors, una metralladora Uzi i granades de mà. Segons les investigacions, el grup ja comptava amb 27 armes sense llicència, de les quals la majoria serien pistoles. Davant això, l'investigador cap Ralf Michelfelder ha assegurat que, de complir-se la seva voluntat, el grup s'hagués convertit en "una màquina de matar totalment brutal i massiva".

D'altra banda, l'expolicia implicat en el cas hauria ofert 5.000 euros per comprar les armes per tal d'efectuar els atacs.

Auge de violència neonazi a Alemanya

En els últims anys, Alemanya ha patit diversos atacs de naturalesa racista, la majoria contra musulmans i jueus, perpetrats per cèl·lules neonazis. En el cas del Gruppe S, la Fiscalia creu que la cèl·lula hauria planejat la intimidació de polítics, immigrants i la població musulmana amb "crims col·lectius de tipus fanàtic". Concretament, mencionen a dues figures polítiques del Partit Verd que haurien estat víctimes dels atacs: Robert Habeck, actual copresident del partit, i Anton Hofreiter, cap del grup parlamentari.

Tal com apunten les investigacions, Werner S hauria format el Gruppe S en una reunió amb 7 altres membres convocada a la zona de barbacoa a l'estat de Baden-Württemberg el passat setembre de 2019. A partir d'aquell moment, nous membres s'hi haurien afegit, la majoria provinents d'altres grups extremistes com la Germanor Alemanya. A partir d'aquell moment, el grup hauria mantingut contacte a través d'internet.

El grup va ser delatat per un testimoni protegit per la policia que va alertar a les autoritats el passat 2019 abans que efectuessin el seu pla. El febrer del 2020, les forces de seguretat van arrestar a 13 homes de 5 estats alemanys diferents, un dels quals va morir sota custòdia.

 

Foto principal: un membre de la cèl·lula neonazi Gruppe S al judici / Efe