Els pirates informàtics russos han tingut com a blanc la xarxa energètica, les telecomunicacions i els mitjans del Regne Unit durant el darrer any, segons ha indicat el director del Centre Nacional de Seguretat Cibernètica (NSCS), Ciaran Martin, qui creu que Rússia busca “perjudicar el sistema internacional” i les seves activitats són “motius de preocupació.

L’advertència del cap del NSCS arriba just després que la primera ministra britànica, Theresa May, acusés dilluns al president rus, Vladímir Putin, d’entremetre’s en eleccions d’altres països i de suportar atacs cibernètics.

Martin, qui avui es reuneix amb experts del sector a Londres, ha confirmat la interferència russa, que el NSCS ha detectat, i que ha inclòs atacs als mitjans del Regne Unit i els sectors de les telecomunicacions i l’energia.

“Rússia busca perjudicar el sistema internacional. Això està clar. La primera ministra va mencionar aquest punt dilluns a la nit. L’ordre internacional, com el coneixem, està en perill de ser erosionat” ha subratllat Martin, qui també afirma que el Centre Nacional de Seguretat Cibernètica es troba en contacte “actiu” amb socis internacionals i de la indústria.

Acusen el règim de Putin “d’espionatge cibernètic”

Des de la seva posta en marxa fa un any, el NSCS ha bloquejat milions d’atacs cibernètics i ha respost a nombrosos incidents, com l’atac al sistema informàtic de la Sanitat pública britànica, que va provocar la suspensió d’operacions.

En un banquet dilluns a la City de Londres (centre financer), la cap de Govern va fer l’atac més dur contra Rússia des que va assumir el poder l’any passat i va acusar Moscou de “sembrar la discòrdia a Occident”.

“Rússia ha violat de manera reiterada l’espai nacional de diversos països europeus i ha dut a terme una campanya sostinguda d’espionatge cibernètic” va declarar May.