L’actual monarca de Jordània, Abd-Al·lah II, ha aparegut avui al costat del seu germanastre, el príncep Hamzah bin Hussein. D'aquesta manera, perd consistència la hipòtesi que Hamzah estava participant en una conspiració imminent contra el rei

Ho ha fet acompanyat també d'altres membres de la família reial, durant una visita al mausoleu amb motiu del centenari de la fundació de Jordània. 

El passat diumenge 4 d'abril, el príncep Hamzah va denunciar que es trobava sota arrest domiciliari en un vídeo que el seu advocat va fer arribar a la BBC. Segons apunten observadors del Pròxim Orient, el rei Abd-Al·lah hauria pres la decisió de tallar les ales al seu germanastre Hamzah, que no parava de consolidar-se, per afavorir les opcions del seu fill, el príncep hereu Hussein bin Abd-Al·lah. D'aquesta manera, es va consolidar la idea que si el monarca tingués alguna prova real que el seu germanastre conspirava per enderrocar-lo l'hauria enviat a la presó, i no l'hauria posat només en arrest domiciliari.

El príncep, "compromès amb la família reial"

Abd-Al·lah II ha  reconegut "que la lluita ha cessat" atès que l'anterior príncep hereu està "compromès", segons va declarar, amb la família reial i els interessos de país "per sobre de qualsevol altra consideració". És a dir, que Hamzah podria haver renunciat a la corona, i hauria deixat via lliure al fill del rei.

"El nostre país està acostumat a enfrontar desafiaments i estem acostumats a triomfar sobre ells. En el transcurs de la nostra història hem derrotat a tots els que van intentar erosionar la pàtria i en vam sortir més forts i més units", ha explicat el rei en un discurs seguit pels mitjans del país. 

El rey Abdalá II príncipe Hamza príncipe Hasán bin Talal  / EFE

El rei Abd-Al·lah II, el príncep Hamzah i el príncep Hassan bin Talal acompanyats d'altres membres de la família reial / EFE

"La discòrdia era dins de casa"

El monarca ha fet referència directa a la suposada implicació del seu germanastre en una conspiració per "desestabilitzar la seguretat nacional de país" i el seu conseqüent arrest domiciliari, assegurant que "el desafiament dels últims dies no ha estat el més difícil ni el més perillós per a l'estabilitat de la nostra pàtria, però sí el més dolorós per a mi perquè la discòrdia estava dins de casa". 

D'altra banda, ha afegit que, per a ell, "la primera responsabilitat és servir a Jordània i protegir la seva gent, la seva Constitució i les seves lleis", raó per la qual va prendre "les mesures necessàries per fer complir aquesta confiança". 

"La Constitució i les lleis per sobre de qualsevol altra consideració"

Abd-Al·lah II ha volgut remarcar el "compromís del príncep Hamza a seguir el camí dels nostres pares i avis, a ser fidel al seu missatge i a posar l'interès de Jordània, la seva Constitució i les seves lleis per sobre de qualsevol altra consideració".

En aquest sentit, ha parlat també del seu oncle, Hassan bin Talal, que serà l'encarregat de canalitzar aquesta situació.

 

Imatge principal, El rei Abd-Al·lah II (dreta), el príncep Hamza (centre) i el príncep Hassan bin Talal / EFE