El príncep jordà Hamzah bin Hussein, fill del rei Hussein i la reina Noor i germanastre de l’actual monarca de Jordània, Abd-Al·lah II, ha denunciat que està sota arrest domiciliari en un vídeo que el seu advocat ha fet arribar a la BBC.

Hamzah, nascut el 1981, va ser proclamat príncep hereu el 1999, a la mort del seu pare i l’arribada al tron d’Abd-Al·lah, nascut el 1962 i que fins a aquell moment era l’hereu de la corona. Amb tot, el mateix rei va decidir revocar-li el títol el 2004 en favor del seu propi fill, Hussein bin Abd-Al·lah, que és actualment l’hereu de la corona.

Possible complot contra el rei

Segons avança l’agència Efe, el suposat arrest tindria a veure amb les seves acusacions contra els líders de Jordània, als que ha titllat de corruptes i incompetents. De fet, la mateixa premsa de la capital, Amán, va informar dissabte de l’arrest d’un nombre indeterminat de persones en el marc d’un operatiu dut a terme “per raons de seguretat” i que alguns mitjans, com The Washington Post, han considerat com a resposta a un “complot contra el rei” en el que podria arribar a ser considerat com a un intent de cop d’Estat

En tot cas, el mateix Hamzah ha negat tenir cap relació amb una suposada conspiració un cop, segons assenyala Efe citant la BBC, la detenció hagi estat presumptament relacionada amb una visita a líders tribals que li haurien confirmat el seu suport.

En el vídeo lliurat a la BBC, el príncep ha assenyalat que un alt comandament militar li va prohibir comunicar-se amb ningú després d’haver criticat el govern que encapçala el seu germanastre.

"Jo no soc la persona responsable dels errors al Govern, la corrupció i la incompetència que ha estat freqüent a la nostra estructura governamental en els darrers 15 a 20 anys i ha anat a pitjor”, ha afirmat l’expríncep hereu.

El règim nega la detenció

Per la seva banda i segons l’agència oficial de notícies jordana Petra, el príncep Hamzah no estaria sota arrest domiciliari, per bé que sí que es confirma que les Forces Armades jordanes van demanar-li que aturés “les seves activitats contra la seguretat i estabilitat de Jordània”.

Els que sí han estat detinguts han estat Bassem Awadallah, excap de la cort reial del rei Abd-Al·lah II i exministre de Finances i el membre de la família reial Sharif Hasan bin Zaid.