Desenes de milers de persones que acudien al festival Burning Man, que se celebrava al nord-oest de l'estat nord-americà de Nevada, han quedat atrapats al desert a conseqüència de les fortes pluges que han caigut durant la nit i que han provocat inundacions a la zona. Així ho ha destacat la CNN i recull Europa Press. Els organitzadors de l'esdeveniment van comunicar que les portes i l'aeroport d'entrada i sortida de Black Rock City romandrien tancades i van donar als assistents l'ordre de dosificar aigua, menjar i combustible.

"L'entrada i la sortida estan bloquejades. No es permet conduir fins que la superfície de la platja s'assequi, a excepció dels vehicles d'emergència", han explicat els responsables a la xarxa social Twitter. "S'anima als participants a conservar aliments, aigua i combustible, i a refugiar-se en un espai càlid i segur", afegien.

Més de 73.000 persones han acudit al festival, segons el Reno Gazette Journal, encara que es desconeix quantes s'han vist afectades per les restriccions degudes a les inclemències meteorològiques. La CNN destaca que podrien ser fins a 72.000.

Un desert ple d'aigua

Les fortes pluges van caure sobre terrenys secs del desert, aixecant un fang espès, semblant a l'argila, que alguns assistents al festival diuen que és tan espès que van haver de lligar bosses al voltant dels peus per caminar-hi. Una mort al festival just abans del cap de setmana que “no va tenir relació amb el clima”, segons van dir els organitzadors de Burning Man diumenge a la nit. El personal d'emergència va respondre divendres a una trucada de servei relacionada amb un home de 40 anys, però no el van poder ressuscitar, van dir els organitzadors, sense proporcionar-ne més detalls.

L'Oficina del Sheriff del comtat de Pershing va dir anteriorment que està investigant la mort. S'han portat recursos de tot el nord de Nevada per ajudar les persones amb necessitats mèdiques al lloc de l'esdeveniment, va dir l'oficina del xèrif. Els organitzadors també han obtingut més vehicles amb tracció a les quatre rodes i pneumàtics tot terreny per ajudar a transportar persones amb situacions mèdiques i altres situacions urgents.

De la calor extrema a la pluja i el fang

Els assistents al festival, acostumats a desafiar la calor extrema del desert de Nevada, han estat bregant amb la pluja i el fang, racionant els subministraments i problemes de connectivitat, destaca la cadena nord-americana.

Mentre les carreteres d'entrada i sortida romanen tancades, els assistents estan fent un pas endavant i oferint menjar i refugi a qui ho necessita, ha dit diumenge a CNN l'assistent al festival Gillian Bergeron.

"La majoria de les persones que surten amb regularitat, certament ho van aprofitar al màxim", ha detallat Bergeron. “És una gran comunitat, la gent s'ajudava mútuament oferint menjar, aigua i refugi als que ho necessitaven. En tot cas, crec que probablement va enfortir la comunitat central”.