Escric amb molta felicitat aquest article, perquè no hi ha res com promocionar un territori que estimes com cap altre perquè és casa teva. L’Empordà és una zona meravellosa de Catalunya que ho té tot: gastronomia d’alt nivell, el mar i la Costa Brava, muntanya, els parcs naturals del Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà i la Serra de l’Albera i, en aquests moments, unes 2.000 hectàrees de vinya.
Les vinyes de l’Empordà estan situades en diferents parts del territori, tant a l’Alt com al Baix Empordà, amb una diferència de sòls, varietats i microclimes que fan de la zona un lloc únic. A més, gran part d’aquestes plantes són vinyes velles, de garnatxes dels tres colors, de carinyena negra i blanca i, això sumat a un clima tocat per la tramuntana, es tradueix en vins amb molta personalitat. Creiem que la millor manera de conèixer qualsevol zona vitivinícola és de la mà dels productors que la treballen cada dia, així que us recomanem tres cellers, tots ells especialitzats en enoturisme, perquè pugueu conèixer tres realitats del panorama del vi empordanès.
Perelada s’ha convertit en el primer celler d’Europa amb el certificat Leed Gold en sostenibilitat
Comencem a la muntanya, a Cantallops, als peus de la serra de l’Albera. Estem parlant de Masia Serra, un celler que en Jaume i la Sílvia van obrir l’any 1996, al mig d’unes vinyes heretades del pare i de l’avi d’en Jaume. Fa molt pocs dies, Masia Serra ha sigut notícia perquè van emetre un comunicat informant que, després de quasi 30 anys, abandonen la DO Empordà. Seguiran elaborant els mateixos vins de sempre, però sense l’etiquetatge de la DO. Masia Serra va ser pionera en l’elaboració de dos vins: el Ctònia, un blanc de garnatxa blanca de llarga guarda, i el Gneis, un vi negre d’alta expressió elaborat amb cabernet sauvignon, merlot i garnatxa negra.Des de fa anys, s’han posicionat com a referents en enoturisme. La seva terrassa, situada a peu de vinya, és perfecta per anar a fer el vermut, dinar o gaudir d’uns dels seus Saraus, festes que organitzen durant l’estiu. Gaudiu de la visita passejant entre vinyes, oliveres i vistes imponents. Dins del celler guarden un tresor, una herència de l’avi d’en Jaume, gràcies a la qual existeix el vi dolç INO: una bota de garnatxa dolça amb una solera de l’any 1860.
Ara baixem fins a la plana, al poble de Peralada. Per molt que ho intenti, no us puc descriure amb paraules com és el nou celler Perelada, més enllà de dir-vos que és una visita absolutament imprescindible. Fa 3 anys, la família Mateu Suqué, que va comprar l’any 1923 el castell i el celler d’aquell moment, va fer una altíssima inversió en construir aquesta joia arquitectònica, de la mà de l’estudi RCR Arquitectes d’Olot, guardonats amb un premi Pritzker. Perelada s’ha convertit en el primer celler d’Europa amb el certificat Leed Gold en sostenibilitat, per la seva integració en el paisatge, l’ús de les energies renovables pel seu funcionament i pel respecte per l’entorn, entre altres. A les instal·lacions no els falta detall, cada racó és un espai minimalista on prima tant el disseny com la funcionalitat, per poder elaborar més de dos milions d’ampolles anuals. Aprofiteu l’escapada al poble de Peralada per visitar el celler, el castell, el museu i gaudir d’un àpat excepcional al restaurant d’estrella Michelin Castell de Peralada, amb el gran Toni Gerez com a cap de sala.
Aprofiteu aquestes dates, lliures de turistes, per visitar i gaudir amb calma l’estimat Empordà
Acabem al Baix Empordà, a Calonge. La DO Empordà es va crear el 1975 i, enguany, s’estan celebrant diferents actes que commemoren aquests 50 anys d’història. En aquells moments, però, només en formava part l’Alt Empordà. No va ser fins a l’any 2004 que s’hi van incloure els cellers del Baix Empordà, entre ells, Clos D’Agon. Aquest celler està situat a Calonge, dins la finca Mas d’en Gil. Han aconseguit posicionar-se com a vins d’alt nivell i de guarda, amb en Miguel Coronado com a enòleg i director tècnic des de fa 18 anys. Les seves experiències enoturístiques tenen l’afegit de gaudir d’unes fantàstiques vistes al Mediterrani. No us perdeu els seus pícnics entre vinyes o les degustacions dins el mar! Una curiositat del celler és que hi conviuen tres marques: Grandes Pagos de España, DO Emporda i DO Catalunya. Us deixaré el misteri sense resoldre, per si necessiteu un motiu més per visitar-los!
Aprofiteu aquestes dates, lliures de turistes, per visitar i gaudir amb calma l’estimat Empordà!
