Cada any, segons l'ONU, un terç dels aliments produïts al món es malbaraten al llarg de la cadena alimentària. Això vol dir que es desaprofiten milions de tones d’aliments, mentre més de 783 milions de persones al planeta passen fam (també segons l'ONU). A la Unió Europea, l'Eurostat indica que la quantitat de menjar comestible que acaba a la brossa és de 59 milions de tones anuals, és a dir, 132 kg per habitant i any.

A Catalunya, una de les conclusions del darrer estudi encarregat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és que cada català descarta de mitjana 21 kg a l’any només a la llar. Aquestes xifres tenen un impacte directe en les persones, en el medi ambient i en l’economia. I és que el malbaratament alimentari també representa energia, aigua, transport i recursos desaprofitats. Per això, reduir-lo s'ha convertit en una de les accions més eficaces i accessibles que tenim per contribuir a un futur més sostenible.

🥬Vols començar avui mateix?👇

Hem preparat un vídeo amb trucs senzills i efectius per reduir el malbaratament alimentari des de casa. Hi trobaràs idees pràctiques per organitzar-te millor, conservar els aliments i donar sortida a tot allò que tens a la cuina.


🥪Més trucs per no desaprofitar menjar🤔

  • Agafa els aliments que es troben al davant de tot de les prestatgeries i les neveres. Els productes estan ordenats en funció de la seva data de caducitat, son igual de bons i ajudes a reduir el malbaratament.
     
  • Col·loca correctament els aliments a la nevera perquè et durin més. En aquest enllaç pots descobrir com fer-ho.
     
  • Algunes fruites i hortalisses desprenen etilè (plàtan, poma o pera), un compost químic que provoca que si les guardes amb altres fruites sensibles, aquestes es facin malbé (maduixes, raïm, síndria o pastanaga). Separa-les!
     
  • Si el pa se’t fa dur, cap problema! Humiteja la crosta amb un polvoritzador i posa’l al microones. Ja veuràs que cruixent!
     
  • Reescalfa l'arròs ja bullit amb un glaçó. Quan guardes arròs cuit a la nevera, aquest s’asseca perquè el gra va perdent humitat. I, si l’escalfes directament, l’arròs es pot ressecar encara més i quedar enganxós o dur. Però, si l'escalfes al microones amb un glaçó, el gel es convertirà en vapor. I aquest vapor hidratarà l’arròs i el deixarà novament suau i esponjós, com acabat de fer. Ara ja saps què fer, així que no el tornis a llançar mai més!

Per cert, sabies que Ametller Origen organitza tallers d’alimentació saludable i sostenible i que ajuden a reduir el malbaratament alimentari? Pots fer-los una ullada clicant aquí. Potser trobes algun que t'interessa!

💪Cada gest compta!

Lluitar contra el malbaratament alimentari no requereix grans esforços, sinó incorporar petits gestos a la teva rutina. Revisar el rebost, planificar millor, aprofitar les sobres o fer una compra més conscient són accions quotidianes que, sumades, tenen un impacte real en el medi ambient i en la societat.

Reduir el malbaratament és un compromís compartit. Comença avui des de casa: el teu gest pot inspirar-ne molts d’altres!