Durant tot l’estiu i fins al setembre, el Winter Garden, ubicat al terrat del centenari Hotel Palace de Barcelona, acull el Jardín Libanés, un recull de sabors mediterranis arrelats en les receptes de tradició familiar d’aquest país de l’Orient Mitjà apropats als comensals per les delicioses creacions del xef Paul Haddad caracteritzades per la presència d’espècies d'indiscutible qualitat, plats cuinats a la brasa i dolços imbuïts d’essència de flor de tarongina; una experiència gastronòmica per gaudir amb l’horitzó nocturn de la Ciutat Comtal de fons.
La proposta del xef Haddad es pot degustar amb dos menús, un de “mar”, amb el llobarro com a plat principal, i un de “muntanya”, amb broquetes de xai, vedella, pollastre i verdures. Això sí, totes dues propostes a compartir o, en libanès, a mezza, amb els diferents plats col·locats al centre de la mesa, segons dicta la tradició del Líban.
'Mezza' del xef: els plats més saborosos de la cuina libanesa, a compartir
Si s’arriba amb gana el recomanable és escollir l’opció mezza del xef, amb la graella libanesa com a plat fort. Abans de tastar les diferents carns adobades o marinades, depenent de cada cas, la taula s’omple d’apetitosos entrants, començant per l’emblemàtic hummus amanit amb tahina, oli d’oliva i pinyons; el moutabal, una crema d’albergínia i iogurt, adornat amb grans de magrana; i el mouhamara, una salsa de pebrots vermells i nous servit per a untar sobre el pa de pita acabat de cuir. Dues amanides típiques de la regió, taboule i fattoush, ens refrescaran durant les caloroses nits estivals amb hortalisses i verdures fresques amb llimona, menta i magrana –i pita cruixent en el cas del fattoush- abans de la segona tanda d’entrants.
La primera part dels entrants, més lleugers i frescos, donen pas als fregits. Un deliciós falàfel amb salses de sèsam i tarator (tahina, suc de llimona i coriandre o julivert) seguit del kébbe kraas, una mena de croqueta de burghul -diversos tipus de blat barrejats- farcida amb xai, iogurt colat conegut com a labneh i pinyons; rikak de formatge feta; i fateyer d’espinacs. Ara sí, tot a punt per gaudir de les broquetes Shish Taouk (pollastre marinat amb all, tomàquet i llimona), Kafta (xai picat i julivert), Lahmen Meshwé (vedella adobada amb espècies), Sijouk (salsitxes típiques de l’Orient Mitjà i dels Balcans), i de verdures rostides a l’estil libanès, tot acompanyat de quatre salses diferents: harissa –la més picant-, tarator, tahina i bouhaz.
Per acabar, tres plantejaments de dolços: una varietat de baclaua o pastissos típics de la gastronomia d’Àsia central amb diferents fruits secs i banyats en almívar; mahmul de festuc i aigua de tarongina; i, per a tancar amb brillantor la vetllada, el mohalabihe, el flam tradicional del Líban elaborat amb llet, sucre, vainilla i farina d’arròs.