“El cel ben serà, torna el mar més blau, d'un blau que enamora al migdia clar: entre els pins me'l miro... Dues coses hi ha que el mirar-les juntes em fa el cor més gran: la verdor dels pins, la blavor del mar”. Penso en aquests versos del poema Vistes al mar que va escriure Joan Maragall mentre m'assec a la terrassa del restaurant Miramar Beach Club. Aquest nom de guingueta clàssic i pensat per als turistes, és així perquè la família que ha heretat aquest espai no podia mantenir l'anterior i volia donar-li un cànon de transformació, però mantenint l'essència del Miramar que va conquerir Vilanova i la Geltrú durant més de quatre dècades.

Miramar Beach Club: una reobertura mediterrània elaborada

El passat mes de gener publicàvem el tancament d'aquesta icònica barraca de platja regentada per la família de Xavier Sánchez, persona de referència a l'establiment i que va morir tristament. La mort de Sánchez va ser un cop molt dur per a la família i l'entorn del Miramar, que una setmana n'anunciava el tancament definitiu. Però només unes setmanes després, una família adquiria el negoci per fer les delícies del públic local i reobrir amb molta passió per mantenir el llegat d'un restaurant rellevant a la zona i per continuar donant de menjar als comensals en un salt qualitatiu dels plats que elabora el cuiner Lluís Gómez.

Amanida de faves confitades amb pernil ibèric / Foto: Jordi Tubella

Així doncs, en plena calor estiuenca agafo el cotxe assabentat d'aquesta reobertura deliciosa i agraïda i em planto al nou Miramar Beach Club, de Vilanova i la Geltrú. A primeríssima línia de mar, a tocar d'un ample i breu passeig asfaltat, la terrassa permet contemplar les idíl·liques vistes blaves i el continu repicament de les onades. Menjar amb aquest paisatge ja és fantàstic, però encara millora l'experiència a mesura que en Lluís va traient plats dels fogons que ha ideat per a aquests mesos d'estiu.

Musclos a la brasa / Foto: Jordi Tubella

Una molt bona amistat amb els actuals propietaris és el que ha conduït Gómez a aterrar en un restaurant de platja. “El fet de trobar-nos davant de la platja ho canvia tot”, diu en Lluís sobre un públic que sempre busca arrossos, peixos i receptes fresques, principalment. “Volem donar al Miramar un punt més modernet del que era abans; anar una passa més enllà dels típics arrossos i dissenyar una cuina mediterrània elaborada”, afegeix. Ara bé, l'arròs melós de zamburiñas i escopinyes fumades és impressionant i una oda als millors arrossos de platja de tota la Costa Daurada. L'arròs del senyoret; el de gambes i tòfona; el de llagostins i bolets o el de llamàntol són altres apostes segures que anoto per a la pròxima ocasió.

Flor de carxofa amb cansalada ibèrica i ou poché / Foto: Jordi Tubella

Però, tal com insisteix Gómez, en aquest establiment es preparen molts altres plats meravellosos que m'animo a tastar com l'amanida de faves confitades amb pernil ibèric, un joc de contrastos tèxtils entre la dolçor suau de les faves confitades i la salinitat elegant del pernil curat, tot plegat amb una calidesa que sorprèn respecte a la idea clàssica d’amanida freda. També faig un mos de la flor de carxofa amb cansalada ibèrica i ou poché, un plat que es desplega com una flor terrenal, amb la carxofa com a base ferma i l’ou poché coronant-la amb una cremositat que ho embolcalla tot.

L'arròs melós de zamburiñas i escopinyes fumades / Foto: Jordi Tubella

Però un dels plats que em convenç per tornar-hi, i no només a fer un bany a la platja de Sant Gervasi, sinó a fer una segona visita a en Lluís són, els arrossos, per descomptat, però també els increïbles musclos a la brasa. Un clàssic del mar revisitat amb enginy: la cocció a la brasa afegeix un toc inèdit, que es veu reforçat per un suquet tan concentrat i saborós que convida a sucar-hi pa sense cap mena de vergonya.

Torrada de Santa Teresa flamejada amb gelat de vainilla / Foto: Jordi Tubella

A les postres, em deixo sorprendre per l'estrella d'en Lluís, una torrada de Santa Teresa flamejada amb gelat de vainilla que posa la cirereta al pastís d'aquest àpat esplèndid a peu de platja. “Anant endins teu, dolç mar, penetro la pell delícia del teu blau dens, fascinant, la més gran, fonda carícia”. Citant la poeta Carme Cabús, us aventuro a acostar-vos a la delicatessen del color blau màgic del mar mentre endrapeu plats de molt nivell que enginya en Lluís. Aquest restaurant ha reobert per mantenir-se obert durant tot l'any. Sí que reconeixen que faran una pausa als mesos d'hivern, però fins ben entrada la tardor els podrem gaudir i tot just començar la primavera ja podrem tornar-hi. Així que només em queda dir: llarga vida al Miramar!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!