La rotació dels locals de restauració és abassegadora: n'hi ha que no duren ni un any. A rebuf de modes i inversions, la bombolla gastronòmica fa molt embalum i soroll, però com totes les bombolles, és volàtil i buida, no deixa petja, no fa ni història ni país: Much Ado About Nothing, que deia William Shakespeare.

El català ploramiques que no para de queixar-se de la caterva de calamitats que suposa haver nascut aquí haurà de reconèixer que, malgrat tot, s'hi menja bé. Aquí s'hi pot menjar bé, fins on arriba la memòria. La nostra tradició gastronòmica és ferma i rica i la Fonda Europa de Granollers n'és un dels referents. Des del 1771 que acullen des del comerciant camí de França que vol tancar un negoci entaulant-se fins al paradista que ve a fotre's un bon esmorzar de forquilla a primera hora —entremig, tots els passavolants que la freqüentem amb qualsevol excusa. I des del 1771 que és la mateixa nissaga qui se n'encarrega: tota una lliçó de perseverança i fer-ho bé. Ara la regenta la Mariantònia Parellada Bordas, vuitena generació de Parellada, filla del Ramon (del senyor Parellada i també de la Fonda) i neboda de l'Ada (de la incombustible Semproniana).

Restaurant Fonda Europa / Foto: Guia Macarfi
La teca a la Fonda Europa és consistent / Foto: Guia Macarfi

L'edifici, d'aquest groc, blau i blanc ja característic, fa cantonada i és el primer número d'un dels carrers principals de la ciutat, Anselm Clavé: no passa desapercebut i sempre hi ha moviment. Les dues sales menjador són amples, els finestrals les omplen de llum i tota la fonda és elegant, però acollidora, sense escarafalls: terra de rajoles blanques i negres, fusta, bodegons de peixos i escenes de mercat.

Restaurant Fonda Europa / Foto: Guia Macarfi
Una fonda molt elegant i acollidora / Foto: Guia Macarfi

La il·luminació també és excel·lent, amb unes làmpades precioses que donen la llum exacta (moltes són de Santa & Cole, i de fet, el dissenyador Gabriel Ordeig va batejar una de les seves magnífiques creacions amb el nom del restaurant). És un dels punts forts de la Fonda Europa: la cura de l'interiorisme, la patxoca que fa.

Restaurant Fonda Europa / Foto: Guia Macarfi
Cuina catalana de primeríssima qualitat / Foto: Guia Macarfi

L'altre, evidentment, és la teca. Fan un capipota que és boníssim, consistent, lligat (12,8 €); els fideus a la cassola, mar i muntanya de closca i carn, amb el sofregit i la picada com cal, són trempats i plens de gust (19,8 €). Les mandonguilles amb sípia i peus de porc són fenomenals (16 €). I el xai del Montseny a les dotze cabeces d'all, per perdre el senderi! (23 €). Tenen una d'aquelles cartes que no cal que t'hi trenquis el cap: impossible espifiar-la. Tot ho fan bo i amb sentit. La Fonda Europa és la tradició feta restaurant, la saviesa d'una família que s'hi ha esllomat durant dècades i que ha sabut anar traspassant, cultivant i conservant l'amor i la humilitat per aquesta feina tan antiga i bonica que és donar menjar i aixopluc.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!