El Pirineu català és ple de racons fantàstics on tastar autèntica cuina catalana. Des de la Vall d'Aran, passant pel Pallars, la Cerdanya o el Berguedà, les comarques del nord del país són el lloc ideal per gaudir de la millor cuina casolana. Avui vaig fins al Ripollès per descobrir un d'aquests racons autèntics; un restaurant familiar envoltat de muntanyes que fa uns esmorzars deliciosos.


El Ripollès és una comarca preciosa, amb uns paisatges meravellosos i un producte local excel·lent. Amb espais tan emblemàtics com la Vall de Núria, el Ripollès és de parada obligatòria si visites les comarques de Girona. En un petit nucli urbà del municipi de Toses, a Fornells de la Muntanya, trobem el restaurant Ca la Maria, un petit establiment familiar on fan autèntica cuina catalana.

Embotits del ripollès Ca la Maria Foto Esmorzarsdeforquillacat
Embotits del ripollès de Ca la Maria / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

El restaurant va obrir portes fa 14 anys, però la família que el regenta, amb la Josefina i la seva filla Maria al capdavant, fa gairebé 40 anys que tenen un allotjament rural a la comarca. El restaurant el van obrir per donar servei a la gent que venia per fer turisme rural, però també per la gent de fora que volgués quedar-se a dinar.

El plat estrella de la casa, entre altres, és la fabulosa cassola de rostit de pollastre i conill

Vedella amb bolets Ca la Maria Foto Esmorzarsdeforquillacat
Vedella amb bolets de Ca la Maria / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

A Ca la Maria, el Manding, cuiner i parella de la Maria, elabora plats tradicionals de cuina catalana. El restaurant ofereix esmorzars, dinars i sopars. Avui tasto alguns dels plats que ofereixen per esmorzar. Com no podia ser d'una altra manera en un poble del Pirineu, comencem amb un assortit d'embotits artesans: llom, fuet, botifarra de pagès, bull negre, bull blanc, pa de fetge... un autèntic espectacle. Un altre dels imprescindibles és la vedella amb bolets, un guisat suculent per sucar-hi pa. El plat estrella de la casa, entre altres, és la fabulosa cassola de rostit de pollastre i conill.

Cassola de rostit de pollastre i conill Ca la Maria Foto Esmorzarsdeforquillacat
Cassola de rostit de pollastre i conill de Ca la Maria / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Al Pirineu les coses funcionen diferent que a la ciutat, per això aquí no parlem de plats, sinó que directament parlem de cassoles. Segueixo amb un altre clàssic de clàssics de la cuina catalana: la botifarra amb mongetes del ganxet i allioli, un plat de traca i mocador. Per acabar l'àpat, encara que sigui un esmorzar, no podien faltar les postres. Aquí tenen diverses opcions casolanes, totes elles delicioses. La més icònica de totes, però, és la crema catalana, les postres més mítiques del nostre receptari.

Botifarra amb mongetes del ganxet i allioli Ca la Maria Foto Esmorzarsdeforquillacat
Botifarra amb mongetes del ganxet i allioli de Ca la Maria / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Ca la Maria és un restaurant fabulós si vols tastar plats reconfortants i de tota la vida. Amb capacitat per a una seixantena de comensals, és també un lloc fantàstic per quedar-se a dormir i visitar la comarca del Ripollès amb calma.

Crema catalana casolana Ca la Maria Foto Esmorzarsdeforquillacat
Crema catalana casolana de Ca la Maria / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

També és lloc de pas, o de sortida, per fer excursions per la zona, que compta amb rutes meravelloses entre valls verdes del Pirineu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!