Sempre ha fet gust passar pel carrer de la Muntanya, entre Mallorca i Passeig de Maragall. Però ara que l’han convertit en zona de vianants hom pot admirar l’arquitectura dels antics edificis d’aquesta banda del Clot i, també, arribar-se a Tan Tan Tanuki, la taverna japonesa que posa sobre la taula la bona teca al barri. 

Nàiade Valiente a la sala i Ivan López a la cuina, i el simpàtic Súper que s’ho mira tot mentre remena la cua, fan una cuina japonesa de tall senzill però de tècnica molt depurada. Destaco com de ben fregit està l’agedashi tofu: aeri i gens oliós, sura com un núvol sobre un brou ple de gust, refrescat amb ceba tendra. 

Pollastre fregit del restaurant Tan Tan Tanuki. / Foto: Rosa Molinero Trias

De fet, la manera de fregir de Tan Tan Tanuki és tota una demostració de domini i saber fer. Com l’oli a alta temperatura pot convertir-ho tot en una delícia daurada? No val qualsevol oli ni es pot fer de qualsevol manera, i López i Valiente ho saben molt bé. Ho tornen a exemplificar en el pollastre fregit a la japonesa, que imagino que prèviament han adobat per tal que reculli els sabors i els aromes que són a la base de la culinària del Japó. 

Potser el paradís és fregit i és possible que n’estiguem més a prop si passem per Tan Tan Tanuki a demanar tot això

I encara un altre cop, a la broqueta d’arrel de lotus, tendra per dins i cruixent per fora. Potser el paradís és fregit i és possible que n’estiguem més a prop si passem per Tan Tan Tanuki a demanar tot això o encara d’altres plats fills del greix vegetal bullent que em faran tornar, com el takoyaki o el kakiage de verdures o les altres broquetes que no vaig poder tastar, i que em fan venir l’antull de demanar-les totes i passar la tarda rosegant-les a la seva barra o a la sala que hi ha a l’interior: de vedella, de pollastre, de porc, de gamba, d’albergínia i de carbassó. 

A la carta, els segons plats són un recull dels hits de taverna japones: curry amb arròs i verdures, amb pollastre o gambes; butadon, arròs i porc i bé de salsa en el que hi penso com si m’hagués enamorat; udon amb vedella; i yakisoba de pollastre o gamba. Però també hi ha sorpreses, com el desconegut okayou, una sopa amb arròs, ou, alga, verdures i ceba tendra. Molts d’aquests plats són al menú de migdia, acompanyats d’un entrant, pel preu mòdic de 18 euros, només entre setmana. Pel cap de setmana, pensa a començar amb una ostra i un sake i deixa't guiar per la carta en aquest viatge pel Japó. 

Pastís de formatge japonés del restaurant Tan Tan Tanuki. / Foto: Rosa Molinero Trias

A Tan Tan Tanuki també hi ha una mica de sushi, i ben divers. Proposen un kaisedon, un bol d’arròs cobert de peix i marisc frescos, sashimi segons temporada i també l’oshizushi, una mena d’ avantpassat del sushi, premsat de salmó o verat, en format de cinc peces a 8 euros o de deu peces a 16 euros. Aquell dia no vam triar cap d’aquests plats però en saber que fan martinis, aromatitzats amb yuzu, litchi, mikan o en la seva puresa, dry, vaig pensar que si martini i sashimi feien rima no devia ser casualitat, i que a la propera visita aquest seria el tàndem pel qual apostar. I uns fregits també cauran, ja ho sabem tots.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!