Quan penso en l’Extra Bar penso que és el 035 gracienc. S’assemblen per la importància que hi té el vi i també per la carta curta, eixerida i encertada: 11 ítems i alguna suggerència són plats més que de sobres per fer-nos venir gana i, si amb aquesta xifra algú no ho aconseguís, si no arribés a ficar-se’ns pels canells fins al botó del cervell que ens fa salivar i, al seu torn, obre les comportes de l’estómac, hauria d’assumir que la seva proposta ha errat per molt el tret. No és el cas en absolut.

Què volem menjar quan entrem a un bar? Volem coses fresques i coses calentes, com gildes, ensaladilla russa i roast beef, croquetes, braves i el montadito de foie amb babka de xocolata. O sigui, una mica d’allò de sempre i també una mica de sorpresa. Així és com funciona l’atracció: entre la comoditat de saber per on trepitgem i l’aventura de conèixer novetats, que aquí hi són presents en forma de creativitat o de suggeriments del dia, amb un protagonisme especial del peix i marisc frescos, cuinats a la planxa, com un tiradito o de la manera que aquell dia creguin que serà més extra; millor.

L’Extra Bar és petit i perquè és petit s’hi gesta un caliu molt gran

Hi tenen molta teca, viva, de temporada i s’hi cuina molt i amb detall. No és estrany perquè rere la pensada d’obrir aquest bar hi ha la bona gent de La Pubilla, un lloc indispensable de Gràcia que s’ha convertit en un lloc mític de l’endrapar èpic —aquest 2023 també han obert l’Hermós Bar de Peix, dins del Mercat de la Llibertat.

L’Extra és petit i perquè és petit s’hi gesta un caliu molt gran. És d’aquells bars que quan els mires des de fora veus que fan tot el sentit del món i que, malgrat que cadascú fa la seva —els cuiners amb el drap a l’espatlla a tot drap i, els clients, els uns asseguts a la barra o a l’envejable contrabarra de la finestra, els altres a la taula llarga— sembla que tothom es mogui a l’uníson, al ritme de la mateixa banda sonora, com si fossin un gran cor que batega. 

Focaccia torrada, formatge brie, tòfona d'estiu i anxova
Focaccia torrada, formatge brie, tòfona d'estiu i anxova / Foto: R.M.

És bonic que un bar tingui una vitrina amb plats llaminers, i l’Extra la té. També fa bon ambient que a tots ens pengin una mica les cames, perquè ens relaxem i agafem altres postures menys quotidianes i més atractives, que ens fan gràcils i escultòrics, i l’Extra té unes cadires altes i còmodes a tal efecte. A més, per dins és pintat d’un negre elegant, però no és fosc sinó molt lluminós, i això fa un contrast molt estètic al qual s’afegeix la cirereta del pastís: si seus a prop de la finestra quedaràs regat de vermell pel petit neó que sobrevola el teu cap. 

Així mateix, uns metres per sobre de tothom i envoltant gran part del local, el vi. Sortosament, aquí no arrufen les celles quan demanes un fino o un Corpinnat, i tindran Champagne si el cos t’ho demana, i vi natural si és el que et mou darrerament, i també opcions de tall més clàssic. Vols començar a beure millor vi? Passa per aquí. Vols seguir bevent igual de bé com sempre? També. Vols conèixer altres productors amb freqüència? Ja saps on trobar-los. El vermut per començar i els combinats per acabar completen l’oferta de begudes per brindar per aquest lloc incombustible que ens fa contents sent un bar com cal.