Un plat improvisat totalment. L'altra nit estava fent un assortiment de tapes variades i m'havia sobrat una mica de salsa per fer 'quiche lorraine', unes quantes gambes una mica de brou de peix i uns xampinyons. I vaig pensar, què fotem? Doncs un 'platet'. No és res de l'altre món pel que fa a elaboració, però està ben bo. A veure què us sembla.
10-12 xampinyons sencers
8-10 gambes vermelles
1 ceba
julivert picat
oli d'oliva
sal
Per la salsa blanca:
100 ml nata líquida per cuinar
1 ou
nous moscada
Sal
Per la salsa de gamba:
els caps de 8-10 gambes vermelles
100 ml nata líquida
100 ml brou de peix
sal
![xampinyons gambes dues cremes pas1 xampinyons gambes dues cremes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/35/19/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas1.jpeg)
Primer de tot saltem els xampinyons (ben nets) amb unes gotes d'oli i un polsim de sal, fins que tinguin coloret. Els reservarem.
![xampinyons gambes dues cremes pas2 xampinyons gambes dues cremes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/36/30/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas2.jpeg)
Ara farem el mateix amb les gambes vermelles. Un cop fetes les pelarem i guardarem els caps per la salsa. Ho reservem també.
![xampinyons gambes dues cremes pas3 xampinyons gambes dues cremes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/37/23/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas3.jpeg)
Ara, barregem l'ou batut amb la nata, un polsim de nou moscada en pols i sal... i ho fem coure tot remenant, fins que comenci a espessir.
![xampinyons gambes dues cremes pas4 xampinyons gambes dues cremes pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/37/83/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas4.jpeg)
Col·locarem aquesta salsa com a base del nostre platet.
![xampinyons gambes dues cremes pas6 xampinyons gambes dues cremes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/40/02/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas6.jpeg)
A sobre col·locarem un parell de gambes i uns xampinyons amb una mica de gràcia. Jo les he posat amb pell, però penso que li aniria millor posar-ne 3 o 4 sense pell.
![xampinyons gambes dues cremes pas7 xampinyons gambes dues cremes pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/41/10/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas7.jpeg)
Cobrirem les gambes amb trossos de ceba prèviament saltats.
![xampinyons gambes dues cremes pas8 xampinyons gambes dues cremes pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/42/33/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas8.jpeg)
I ho reservem.
![xampinyons gambes dues cremes pas9 xampinyons gambes dues cremes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/44/25/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas9.jpeg)
Passeu els caps de gamba per un xinès per extreure'n tot el suc.
![xampinyons gambes dues cremes pas10 xampinyons gambes dues cremes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/45/24/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas10.jpeg)
Aquest concentrat és el secret del plat.
![xampinyons gambes dues cremes pas11 xampinyons gambes dues cremes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/47/34/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas11.jpeg)
Tireu una mica de pebre negre al plat.
![xampinyons gambes dues cremes pas12 xampinyons gambes dues cremes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/48/42/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas12.jpeg)
Ara farem coure el suc de les gambes amb el brou de peix...
![xampinyons gambes dues cremes pas13 xampinyons gambes dues cremes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/50/10/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas13.jpeg)
... i la nata i quan hagi bullit un parell de minuts (rectifiqueu de sal) i ara ja ho podeu...
![xampinyons gambes dues cremes pas14 xampinyons gambes dues cremes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/57/51/33/xampinyons-gambes-dues-cremes-pas14.jpeg)
... abocar a sobre del plat que teníem reservat, procurant que quedin visibles els xampinyons. Finalment, ho podeu escalfar al forn abans de servir-ho. El podeu decorar amb una mica de julivert picat. I si les gambes són totalment pelades, potser millor. Bon Profit!