Fa un temps, la meva dona, em va regalar un llibre de la cuina marroquina. Hi ha molts plats interessants... d'altres no tant, tot s'ha de dir. Jo faig la meva pròpia selecció... i duc a terme les receptes que m'agradaria incorporar al nostre receptari. 

Aquest plat es diu "Barkuk" i és un plat marroquí amb personalitat pròpia. Us convido a tastar-lo, ja que és una explosió de sabors. I és que aquest plat és... d'aquells que entra pels ulls, oi que si? A nosaltres, ens ha encantat.

Ingredients

1kg. de xai (cuixa) tallat en trossos grans

300gr. prunes

100gr. ametlla marcona crua  

1 ceba  

1 cullerada de canyella en pols  

1 rama de canyella

5 cullerades de mel

3 o 4 gots d'aigua  

80gr. mantega

oli d'oliva  

sal  

Variants:

- Hi podeu afegir dues cullerades de comí, com he fet jo

Preparació
1.
xai prunes ametlles pas1

Preparem les prunes i la canyella. Les prunes poden ser sense pinyol, però compte amb la cocció, ja que es poden desfer.

2.
xai prunes ametlles pas2

L'ametlla ha de ser crua... i la torrarem nosaltres.

3.
xai prunes ametlles pas3

El sèsam, el podeu comprar en qualsevol herbolari o gran superfície.

4.
xai prunes ametlles pas4

La mel... la que més us agradi.

5.
xai prunes ametlles pas5

La carn de xai.

6.
xai prunes ametlles pas6

Salem i empebrem la carn.

7.
xai prunes ametlles pas7

Posem les prunes en remull...

8.
xai prunes ametlles pas8

... uns 30 minuts.

9.
xai prunes ametlles pas9

Tallem la mantega.

10.
xai prunes ametlles pas10
11.
xai prunes ametlles pas11

En una cassola, hi posem la mantega i la desfem. Quan deixi de fer soroll...

12.
xai prunes ametlles pas12

... incorporem la carn... ben repartida.

13.
xai prunes ametlles pas13

Seguidament, afegim la ceba tallada en juliana... i la rama de canyella.

14.
xai prunes ametlles pas14

Ho salem una mica.

15.
xai prunes ametlles pas15

També afegirem comí.

16.
xai prunes ametlles pas16

Un parell de cullerades.

17.
xai prunes ametlles pas17

Un parell de gots d'aigua...

18.
xai prunes ametlles pas18

... i deixem que es cogui durant una hora i mitja.

19.
20.
xai prunes ametlles pas20

D'altre banda, anirem torrant les ametlles i el sèsam en una paella amb un raig d'oli.

21.
xai prunes ametlles pas21

Barrejarem les ametlles amb les llavors de sèsam.

22.
xai prunes ametlles pas22

I anirem remenant sense parar.

23.
xai prunes ametlles pas23

Quan tinguin aquest coloret maco de torradet, les reservarem.

24.
xai prunes ametlles pas24

Ara, en la mateixa paella neta, saltarem les prunes (sense l'aigua)... i afegirem 5 cullerades de mel.

25.
xai prunes ametlles pas25

També hi posarem una cullerada de canyella en pols.

26.
xai prunes ametlles pas26

Deixarem reduir una mica la mel... procurant que caramel·litzi tot plegat. Remenar de tant en tant. En 5 o 6 minuts ho tindrem llest.

27.
xai prunes ametlles pas27

El xai, l'heu d'anar vigilant. Si falta aigua... n'afegirem un got de calenta.

28.
xai prunes ametlles pas28

Ja fa bona olor, però li falta cocció.

29.
xai prunes ametlles pas29

Quan ja tinguem el xai força cuit... afegirem les ametlles i el sèsam.

30.
xai prunes ametlles pas30

Ho barrejarem una mica.

31.
xai prunes ametlles pas31

I seguidament incorporarem les prunes que hem fet. Si les heu reservat... potser el sucre les ha trabat. Afegiu una mica de suquet del xai... i escalfeu-lo de nou... així es diluirà el sucre de nou.

32.
xai prunes ametlles pas32

Passats uns minuts (10 aprox)... veureu quina textura i colors més macos que adquireix el plat.

33.
xai prunes ametlles pas33

Com tots aquests guisats... si els deixeu reposar unes hores... agafa més matissos.

34.
xai prunes ametlles pas34

I si no, l'emplatem i el tastem... no?

35.
xai prunes ametlles pas35

Espero que us hagi agradat. No dubteu en fer-lo.

36.
xai prunes ametlles pas36

Bon Profit!