Voldria fer una recomanació especial per aquest plat. Si voleu quedar bé amb algú, això no falla mai. Però segur, eh? Jo calificaría aquest plat d'espectacular i no sóc d'utilitzar aquest adjectiu precisament. Poc a poc, he anat adaptant la cocció i l'he fet un adob especial que el fa irresistible.

I us preguntareu , però què és la Mostarda? D'entrada us diré que , a pesar de l'aspecte, no té res a veure amb la fruita confitada enganxifosa, llerdosa i fastigosa....no,no. De veritat. És dolç, sí, i enganxós, si, però no massa dolça, i pica una mica. És peculiar, vaja. La mostarda és una guarnició típica del nord d'Italia (Lombardía) i es fa amb oli de mostassa, clau, vinagre, pebre, etc...

Ingredients

1 cuixa (o 2 espatlles) de xai amb un parell de pre-talls

1 ceba

2 o 3 patates grans

brandi

oli d'oliva

unes fulles de farigola

unes fulles de romaní

1 llimona  

pebre vermell  

pebre negre  

all i julivert

4 o 5 tomàquets de penjar  

3 o 4 alls

aigua

sal  

1 pot de Mostarda Di Cremona (del gust desitjat)

Preparació
1.
xai al forn mostarda pas1

Comencem per preparar tots els ingredients i rentar bé la cuixa de xai.

2.
xai al forn mostarda pas2

All, ceba, llimona, herbes, pebre, pebrot vermell, etc...

3.
xai al forn mostarda pas3

Com podeu veure, he demanat a la botiga que me'l tallin una mica. Així també es courà millor.

4.
xai al forn mostarda pas5

Piquem l'all... el julivert i la ceba, ben petits.

5.
xai al forn mostarda pas6

Ho incorporem a l'oli.

6.
xai al forn mostarda pas7

Hi tirarem el suc d'una llimona.

7.
xai al forn mostarda pas9

Un parell de cullerades de pebre negre.

8.
xai al forn mostarda pas10

Un parell de cullerades de romaní i de farigola. Si teniu rames fresques... millor.

9.
xai al forn mostarda pas11

Un parell de cullerades de pebre vermell dolç...

10.
xai al forn mostarda pas12

... i una cullerada gran de sal.

11.
xai al forn mostarda pas14

Ho barregem tot bé.

12.
xai al forn mostarda pas15

Li donarem la volta amb l'ajut del paper film...

13.
xai al forn mostarda pas16

... i farem el mateix per l'altre banda.

14.
xai al forn mostarda pas18

La idea és que tota la cuixa s'impregni bé d'aquest adob.

15.
xai al forn mostarda pas19

... i així, la deixarem reposar 24 hores a la nevera.

16.
xai al forn mostarda pas20

A l'endemà la traiem... i posem en una safata.

17.
xai al forn mostarda pas21

Ummm... quina oloreta. D'entrada, ja podem preparar el forn a 250 graus.

18.
xai al forn mostarda pas22

Poseu la cuixa a màxima potència durant uns 15 minuts.

19.
xai al forn mostarda pas23

Passat aquest temps, ruixeu la cuixa amb abundant brandi (conyac) i abaixeu el foc a 190-200 graus.

20.
xai al forn mostarda pas24

Deixeu-la coure... mica en mica... que hi estarà un mínim de dues hores. De tant en tant, la ruixarem amb la seva pròpia salseta.

21.
xai al forn mostarda pas25

Ara, podem pelar i tallar unes patatones quadrades.

22.
xai al forn mostarda pas26

Les fregim.

23.
xai al forn mostarda pas27

Però no massa. Que estiguin cuites però no daurades.

24.
xai al forn mostarda pas28

 Les reservem per incorporar a la cuixa durant l'última mitja hora de cocció.

25.
xai al forn mostarda pas29

Ara, agafem uns tomaquets de penjar.

26.
xai al forn mostarda pas30

I els partim per la meitat.

27.
xai al forn mostarda pas31

Quan el xai porti una hora de cocció... afegirem un got d'aigua... i una miqueta de sal si cal.

28.
xai al forn mostarda pas32

... també els tomàquets... per que deixin anar tot el gustet i aroma.

29.
xai al forn mostarda pas33

I li donarem la volta a la cuixa.

30.

Ho anirem ruixant amb la salseta cada 20 minuts.

31.
xai al forn mostarda pas35

Passats uns 30 minuts més, tornarem a donar-li la volta.

32.
xai al forn mostarda pas36

Si voleu, podeu colar la salsa per treure l'excès de fulles.

33.
xai al forn mostarda pas37

Sempre quedarà una salseta més fina per presentar.

34.
xai al forn mostarda pas38

Seguim banyant la carn.

35.
xai al forn mostarda pas39

Ara, quan faltin unes 30 minuts, afegirem les patates.

36.
xai al forn mostarda pas40

Ho deixarem coure poc a poc. Tasteu la carn

37.
xai al forn mostarda pas41

Ja està cuita la carn nanos... i les patates han agafat un gustet... tremendo.

38.
xai al forn mostarda pas42

I ja es pot servir.

39.
xai al forn mostarda pas43

Així seria un bon plat...

40.
xai al forn mostarda pas44

... però falta la mostarda, nanos.

41.
xai al forn mostarda pas45

Acompanyeu cada plat d'un assortiment variat de mostarda.

42.
xai al forn mostarda pas46

Ummmm... se'm fa la boca aigua... que tonto soc.

43.
xai al forn mostarda pas47

Una patatona... una mica de pera de la mostarda... i un trosset cruixent de xai... ben cuit... fuasss!

44.
xai al forn mostarda pas48

Acompanyeu-lo d'un vi negre contundent... amb cos.

45.
xai al forn mostarda pas49

La carn es desfà, nanos.

46.

I si no voleu Mostarda, doncs sense Mostarda. Bon Profit!