Avui veurem com fer una variant del tradicional Xai al forn afegint-hi unes quantes branques de romaní i el suc d'una llimona. El resultat, un xai al forn com tots coneixem però amb un marcat sabor a muntanya. Que vagi de gust!

Ingredients

1 cuixa de xai marcada en quatre trossos  

4 o 5 branques de romaní fresc

4 o 5 grans d'all  

1 ceba tallada a rodanxes  

un tros de llard de porc  

1/2 got d'aigua  

un raig de brandi  

el suc d'una llimona  

pebre negre

oli d'oliva

sal  

Variants:

- Ho podeu acompanyar d'unes patates al forn

- Podeu substituir el llard per oli d'oliva  

- Podeu fer servir vi ranci enlloc de brandi

Preparació
1.
xai al forn romani pas1

Netegem bé tota la carn.

2.
xai al forn romani pas2

Quan la compreu, digueu que és per fer al forn i que us marquin els talls.

3.
xai al forn romani pas3

Salem la carn per totes dues bandes.

4.
xai al forn romani pas4

I l'empebrem també.

5.
xai al forn romani pas5

Ara, col·locarem una base de branques de romaní en una safata de forn.

6.
xai al forn romani pas7

Podeu deixar els talls de llimona pel mig. Ho reservem i, mentrestant, escalfem el forn a 160 graus.

7.
xai al forn romani pas8

Ara, preparem uns alls i el greix.

8.
xai al forn romani pas9

El llard, o greix de porc, és poc recomanable des del punt de vista nutritiu, però molt de tant en tant, li dona un gust molt especial als menjars, sobretot als rostits.

9.
xai al forn romani pas10

El que acostumo a fer sovint és posar meitat oli d'oliva i meitat llard. Poseu-ho a escalfar.

10.
xai al forn romani pas11

Si voleu, feu un petit tall als alls per extreure'n l'aroma.

11.
xai al forn romani pas12

Sense esperar que sigui l'oli calent, hi posarem els alls a daurar una mica.

12.
xai al forn romani pas13

A poc a poc, aniran agafant color, però no massa tampoc. Només volem aromatitzar el greix.

13.
xai al forn romani pas14

A continuació, ruixeu tota la carn amb aquesta barreja de greix i alls.

14.
xai al forn romani pas15

A continuació, posarem la carn al forn i la deixarem fer uns 90 minuts inicials.

15.
xai al forn romani pas16

Anem per la guarnició. Mentre es fa la carn, podeu rentar unes patates i partir-les per la meitat.

16.
xai al forn romani pas17

Peleu un parell o tres de cebes també, i reserveu-les.

17.
xai al forn romani pas18

Col·loqueu les patates en una safata de forn...

18.
xai al forn romani pas19

i saleu-les.

19.
xai al forn romani pas20

Empebreu-les també, si us agrada. Reserveu-les.

20.
xai al forn romani pas21

Quan hagin passat uns 30 minuts de cocció del xai, omplirem un got per la meitat amb brandi.

21.
xai al forn romani pas22

I l'altra meitat amb aigua. Podeu fer servir vi ranci o vi blanc, si voleu.

22.
xai al forn romani pas23

L'abocarem sobre la carn i ho deixarem coure els 60 minuts més que queden.

23.
xai al forn romani pas24

Passat aquest temps, la carn començarà a agafar color, però ni de lluny estarà cuita.

24.
xai al forn romani pas25

Li donarem la volta a cada tros...

25.
xai al forn romani pas26

i ho ruixarem amb el seu propi suc. Ho tornarem a coure 90 minuts més, a 160-170 graus també.

26.
xai al forn romani pas27

En aquest punt podeu posar també les patates, a la part baixa del forn, i que es vagin fent. No oblideu ruixar tant la carn com les patates amb el suc de la carn.

27.
xai al forn romani pas28

Passats els 90 minuts les patates estaran cuites i les haurem de retirar del forn temporalment.

28.
xai al forn romani pas29

En aquest punt, hi afegirem la ceba tallada a trossos per sobre de la carn. I ho deixarem fer de 30-40 minuts més, però ara a 200 graus.

29.
xai al forn romani pas30

De tant en tant, volteu la carn.

30.
xai al forn romani pas31

Assegureu-vos de ruixar-la amb la salsa. D'aquesta manera no quedarà tan seca i agafarà molt gustet de romaní. Com veureu, i en total, el xai haurà estat al forn un mínim de tres hores.

31.
xai al forn romani pas32

Quan la carn sigui pràcticament feta, podeu apagar el forn i deixar-la dins amb la porta una mica oberta.

32.
xai al forn romani pas33

D'aquesta manera es conservarà fins al moment de servir.

33.
xai al forn romani pas34

A mi, però, abans de servir-la, sempre m'agrada donar un cop fort a 240-250 graus durant uns 10-15 minuts i fer aquesta capa cruixent tan atractiva a la vista. Escalfeu també les patates.

34.
xai al forn romani pas35

I ja només ens quedarà emplatar.

35.
xai al forn romani pas36

I gaudir del xai, del romaní, de la patata.

36.
xai al forn romani pas37

Que no falti un bon vi a taula, amics meus, i encara menys, una bona companyia.

37.
xai al forn romani pas38

Bon profit!

38.I PER BEURE...
xai al forn romani pas39