Avui us porto una recepta de les més bàsiques en pastisseria: la trufa cuita. També se li diu trufa "fosca" tot i, realment, ser un senzill ganache de xocolata. Aquesta trufa es fa servir per a fer tota mena de pastissos, les mones, els negritos, el tronc de Nadal, rebosteria variada, etc. Té moltes aplicacions. Es conserva en nevera força temps i s'ha d'escalfar (o temperar) una mica per utilitzar-la. No la feu líquida, només ha de tenir una textura untuosa. Per tant, és important trobar-li el punt per treballar-la i que no se us cremi.
Us deixo la recepta per a un litre de nata, però per a la majoria de receptes casolanes, amb la meitat en teniu prou. Respecte a la cobertura negra, ja us he parlat alguna vegada. No és el mateix la cobertura que la xocolata que compreu al súper. La cobertura és mantega de cacau amb un percentatge de cacau pur. Les rajoles de xocolata que comprem porten molts ingredients i additius de manera que gairebé mai serveixen al 100% per a receptes de pastisseria.
500 ml de nata per muntar
450 g cobertura de xocolata negra
200 g de cobertura de xocolata amb llet
Variants:
- 7,5 g d'àcid sòrbic (actua com a conservant)
![trufa cuita pas1 trufa cuita pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/85/06/trufa-cuita-pas1.jpeg)
Necessitareu cobertura de xocolata amb llet i...
![trufa cuita pas2 trufa cuita pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/85/48/trufa-cuita-pas2.jpeg)
cobertura de xocolata negra.
![trufa cuita pas3 trufa cuita pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/86/05/trufa-cuita-pas3.jpeg)
Peseu les quantitats corresponents de cada cobertura.
![trufa cuita pas4 trufa cuita pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/86/86/trufa-cuita-pas4.jpeg)
Col·loqueu-ho dins un cassó a trossos.
![trufa cuita pas5 trufa cuita pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/87/28/trufa-cuita-pas5.jpeg)
![trufa cuita pas6 trufa cuita pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/87/70/trufa-cuita-pas6.jpeg)
Directament al foc.
![trufa cuita pas7 trufa cuita pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/88/12/trufa-cuita-pas7.jpeg)
Vigileu bé la nata quan estigui a punt de bullir, ja que us pot vesar fàcilment. De seguida que arrenqui el bull i comenci a pujar ja podeu aturar el foc.
![trufa cuita pas8 trufa cuita pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/88/54/trufa-cuita-pas8.jpeg)
A continuació, aboqueu la nata bullent sobre la cobertura de xocolata. Tot això ho farem fora del foc.
![trufa cuita pas9 trufa cuita pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/88/96/trufa-cuita-pas9.jpeg)
Molt bé. Vigileu de no cremar-vos!
![trufa cuita pas10 trufa cuita pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/89/38/trufa-cuita-pas10.jpeg)
![trufa cuita pas11 trufa cuita pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/89/80/trufa-cuita-pas11.jpeg)
No feu moviments bruscos, a poc a poc i veureu com anirà canviant de color.
![trufa cuita pas12 trufa cuita pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/90/22/trufa-cuita-pas12.jpeg)
Finalment, us agafarà un color més fosc.
![trufa cuita pas13 trufa cuita pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/90/64/trufa-cuita-pas13.jpeg)
Ara remeneu amb una certa intensitat i assegureu-vos que no queda cap grumoll per desfer.
![trufa cuita pas14 trufa cuita pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/91/06/trufa-cuita-pas14.jpeg)
Per acabar, abocarem la trufa en un recipient que es pugui tapar i reservar a la nevera.
![trufa cuita pas15 trufa cuita pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/91/48/trufa-cuita-pas15.jpeg)
Escureu bé el cassó amb una llengua pastissera.
![trufa cuita pas16 trufa cuita pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/91/90/trufa-cuita-pas16.jpeg)
Fantàstic!
![trufa cuita pas17 trufa cuita pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/92/35/trufa-cuita-pas17.jpeg)
Ara deixeu-la refredar a temperatura ambient fins que qualli.
![trufa cuita pas18 trufa cuita pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/93/16/trufa-cuita-pas18.jpeg)
A partir d'aquí, reserveu-la a la nevera. Millor que reposi 24 hores a la nevera. La podeu conservar tres o quatre dies sense problemes. Llavors, començarà a florir-se.
![trufa cuita pas19 trufa cuita pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/93/70/trufa-cuita-pas19.jpeg)
Quan surt de la nevera, comprovareu que està molt dura, molt quallada.
![trufa cuita pas20 trufa cuita pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/94/24/trufa-cuita-pas20.jpeg)
Per poder-la treballar serà necessari temperar-la una mica. És un procés senzill, però compte, que la trufa es pot cremar. Jo utilitzo un cassó directe al foc (ben baix) i la treballo amb la mà (ben neta, és clar!).
![trufa cuita pas21 trufa cuita pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/94/75/trufa-cuita-pas21.jpeg)
Algú s'endurà les mans al cap, però així és com es fa a totes les pastisseries, amb la mà.
![trufa cuita pas22 trufa cuita pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/95/17/trufa-cuita-pas22.jpeg)
Heu d'anar treballant la trufa fins arribar al punt de poder-la remenar amb una barnilla.
![trufa cuita pas23 trufa cuita pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/95/59/trufa-cuita-pas23.jpeg)
Cal anar amb compte perquè no se cremi de la part interior. Us aconsello tenir-la 10 segons al foc... i retirar el caçó... i anar fent seqüències d'aquestes.
![trufa cuita pas25 trufa cuita pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/96/43/trufa-cuita-pas25.jpeg)
Heu de trobar una textura similar a la "Nocilla", per entendre'ns.
![trufa cuita pas26 trufa cuita pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/96/85/trufa-cuita-pas26.jpeg)
En aquest punt, ja la podreu escudellar sobre un pastís.
![trufa cuita pas27 trufa cuita pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/97/27/trufa-cuita-pas27.jpeg)
I fer-la anar amb la paletina.
![trufa cuita pas28 trufa cuita pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/97/69/trufa-cuita-pas28.jpeg)
Així com omplir una mànega pastissera i fer decoracions.
![trufa cuita pas29 trufa cuita pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/98/11/trufa-cuita-pas29.jpeg)
Amb aquesta trufa cuita podeu fer "Negritos"...
![trufa cuita pas30 trufa cuita pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/98/53/trufa-cuita-pas30.jpeg)
o un Tronc de Nadal...
![trufa cuita pas31 trufa cuita pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/98/95/trufa-cuita-pas31.jpeg)
o un Pastís de Sant Jordi...
![trufa cuita pas32 trufa cuita pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/99/37/trufa-cuita-pas32.jpeg)
...o uns Búlgars... Bon profit!