Aquest és un plat típicament nadalenc, ja que conté molts greixos i calories... i per Nadal... tot han de ser excessos... no? Però és molt bo, titots. A casa tothom pregunta quan podrà menjar el tradicional rostit de Nadal... i és que és d'aquells guisats que deixen empremta. Us recomano que el feu un o dos dies abans de menjar-lo. De fet, jo l'he arribat a fer una setmana abans. Penseu que no cal congelar-lo, ja que es conserva en el seu propi greix. És evident, que el secret d'aquest plat està en la qualitat del pollastre o de l'ànec, que han de ser de pagès. Per cert, un consell, si podeu compreu les prunes (amb pinyol sempre) i els pinyons 15 dies abans... millor que a última hora pugen molt de preu.

Ingredients

1 ànec de pagès (ecològic)

2 cebes trinxades

6 alls

100 g de llard de porc

1 copa de conyac

1 copa de vi blanc

200 g de prunes amb pinyol

un grapat de pinyons

1/2 branca de canyella

pebre negre

dues fulles de llorer

aigua

sal

Variants:

- Podeu cuinar de la mateixa manera qualsevol altra au

Preparació
1.
rostit nadal anec prunes pinyons pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
rostit nadal anec prunes pinyons pas2

L'ànec de pagès és molt gustós... i normalment són animals força grans. Un ànec d'aquests us pot fer 3 o 4 quilos tranquil·lament. De vegades s'han de coure en dues cassoles... perquè no hi cap en una de sola.

3.
rostit nadal anec prunes pinyons pas3

Demaneu-li al vostre pollastrer que el talli per rostir.

4.
rostit nadal anec prunes pinyons pas4

Començarem per daurar tot l'ànec... fent ús del llard com a greix.

5.
rostit nadal anec prunes pinyons pas5

El posem en una cassola amb una mica d'oli.

6.
rostit nadal anec prunes pinyons pas6

El salem i l'empebrem, peça per peça.

7.
rostit nadal anec prunes pinyons pas7

Amb el greix calent... enrossirem l'ànec.

8.
rostit nadal anec prunes pinyons pas8

Ha de quedar amb un color torradet... i compte que esquitxa.

9.
rostit nadal anec prunes pinyons pas9

Mentre enrossim l'ànec... anirem pelant la ceba.

10.
rostit nadal anec prunes pinyons pas10

Probablement, ho haureu de fer en dues tongades... i haureu d'anar reservant-lo.

11.
rostit nadal anec prunes pinyons pas11

Ara, retirarem l'excés d'oli per evitar que ens quedi un rostit massa oliós. Deixem el just per sofregir la ceba i l'all. La resta el podeu reservar per fer altres rostits.

12.
rostit nadal anec prunes pinyons pas12

Tallem la ceba "mal tallada", és a dir, a trossos grans. Els alls sencers amb pell i per la meitat.

13.
rostit nadal anec prunes pinyons pas13

Ara, en la mateixa cassola i amb l'ànec reservat... enrossirem una mica la ceba i l'all... juntament amb la canyella... de la que n'extraurem tot l'aroma amb aquest sofregidet.

14.
rostit nadal anec prunes pinyons pas14

Passats uns minutets i amb la ceba una mica daurada (tampoc massa)... incorporem tot l'ànec i ho barregem bé dins la cassola.

15.
rostit nadal anec prunes pinyons pas15

Ara hi posarem el vi. Jo utilitzo aquest vi per cuinar... que és força aromàtic per les herbes amb què s'ha macerat, però podeu utilitzar qualsevol mena de vi blanc.

16.
rostit nadal anec prunes pinyons pas16

Posarem un got.

17.
rostit nadal anec prunes pinyons pas17

Ho afegim.

18.
rostit nadal anec prunes pinyons pas18

Al mateix temps... també hi posarem un got de conyac (brandi).

19.
rostit nadal anec prunes pinyons pas19

Ho taparem i esperarem que s'evapori l'alcohol uns 10 minutets a foc mitjà.

20.
rostit nadal anec prunes pinyons pas20

Passat aquest temps... hi posarem aigua calenta... fins a gairebé cobrir tot l'ànec.

21.
rostit nadal anec prunes pinyons pas21

Ho saleu una mica... i deixeu que es faci a foc lent durant 70-80 minuts. Vigileu de tant en tant, que no falti aigua i n'afegiu més.

22.
rostit nadal anec prunes pinyons pas22

Mentrestant, podrem anar preparant les prunes (amb pinyol) i els pinyonets.

23.
rostit nadal anec prunes pinyons pas23

Com podeu veure... jo n'he fet dues cassoles.

24.
rostit nadal anec prunes pinyons pas24

Tasteu que tal està la carn. L'ànec pot necessitar entre 80-120 minuts de cocció i depèn del tipus d'ànec. En qualsevol cas, la carn d'aquesta au sempre quedarà més dura que la del pollastre. És una característica pròpia. Quan faltin uns 15-20 minuts de cocció per acabar el rostit... afegirem els pinyons...

25.
rostit nadal anec prunes pinyons pas25

I les prunes. Remeneu-lo tot junt, amb compte de no malmetre les prunes i rectifiqueu de sal.

26.
rostit nadal anec prunes pinyons pas26

Un cop fet... no el toqueu. Deixeu-lo refredar en la mateixa cassola... tapat. Com tots els rostits... és important fer-lo mínim un dia abans de consumir-lo. En repòs, la carn agafa més gust... i s'estova amb el mateix greix. Jo el deixo fora de la nevera, dins la cassola, tota la nit.

27.
rostit nadal anec prunes pinyons pas27

Tranquils que no s'espatllarà. Tot el que es conserva en greix aguanta molt de temps... com, per exemple, el confit d'ànec.

28.
rostit nadal anec prunes pinyons pas28

Una hora abans de servir-lo, podeu escalfar tota la cassola... fins que arrenqui el bull... i ho pareu.

29.
rostit nadal anec prunes pinyons pas29

I ja està nanos... a gaudir.

30.
rostit nadal anec prunes pinyons pas30

Què bo... i quantes calories!

31.
rostit nadal anec prunes pinyons pas31

I a sucar pa.

32.
rostit nadal anec prunes pinyons pas32

... un bon vinet negre per acompanyar.

33.
rostit nadal anec prunes pinyons pas33

Per cert, a l'hora de servir-ho podeu barrejar el Pollastre rostit amb prunes i pinyons amb l'ànec... i barrejar els suquets també. Bon Profit!