Molta gent ho confon...i es pensa que aquest plat és exclusivament d'arròs. Però no és cert. Que si és semblant a la paella o a la fideuà?... una mica sí, però també té diferències. La particularitat més gran d'aquest plat és que s'utilitza la tècnica de "rossejar". L'arròs s'ha d'enrossir... s'ha de daurar. El resultat és un arròs més sec... gairebé cruixent... que es pot menjar amb allioli (alguns s'endurien les mans al cap). Però en qualsevol cas, que cadascú s'ho mengi com més li agradi... i tots contents.

Ingredients

1 calamar mitjanet a daus

150 gr. gamba vermella

1 ceba mitjana 

2 tomàquets madurs

1 cullerada de pebre vermell dolç

3 dents d'all  

500 dl. brou de peix

oli d'oliva verge extra

una copa de vi blanc

julivert  

arròs

pebre vermell  

sal  

Variants:

Ho podeu acompanyar amb allioli

Preparació
1.
rossejat darros pas1

Començarem per preparar el brou de peix... amb abundant aigua, una fulla d'api i llorer.

2.
rossejat darros pas2

Rentem el peix pel brou.

3.
rossejat darros pas3

En aquest cas, utilitzaré l'espina d'un rap...

4.
rossejat darros pas4

... un cap de lluç....

5.
rossejat darros pas5

... i unes galeres.

6.
rossejat darros pas6

Ho salem tot plegat.

7.
rossejat darros pas7

També m'agrada incorporar una mica de julivert fresc al brou.

8.
rossejat darros pas8

Rentem les gambes vermelles i les fregim amb una mica d'oli i sal.

9.
rossejat darros pas9

Les reservem i les deixem refredar.

10.
rossejat darros pas10

Un cop fredes les pelem.

11.
rossejat darros pas11

Les gambes les guardarem per incorporar en l'últim moment...

12.
rossejat darros pas12

... i les pells i els caps els passem per un xino.

13.
rossejat darros pas13

Apreteu ben fort...

14.
rossejat darros pas14

... no surtira massa líquid però el poc que surt és super-concentrat i això determinarà el gust final del plat.

15.
rossejat darros pas15

Ara, per aprofitar-ho bé, podeu submergir el xino dins el brou de peix i remenar una mica.

16.
rossejat darros pas16

... i aboqueu-hi els caps al brou.

17.
rossejat darros pas18

El suquet dels caps el reservarem per més endavant.

18.
rossejat darros pas20

Remeneu el brou i deixeu-lo coure un total d'uns 25-30 minuts.

19.
rossejat darros pas21

El reservem.

20.
rossejat darros pas22

Tapat. Si cal, l'escalfarem més endavant. Aquest brou el podeu fer el dia anterior si voleu.

21.
rossejat darros pas24

Ara, netegem el calamar...

22.
rossejat darros pas25

Piquem la ceba i l'all.

23.
rossejat darros pas26

Preparem l'arròs: una tassa per persona i una de regal.

24.
rossejat darros pas27

Escalfeu una miqueta d'oli en una paella... i aboqueu-hi l'arròs.

25.
rossejat darros pas28

L'anirem remenant procurant que no es cremi, a foc baix. Hem de daurar l'arròs, de rossejar-lo.

26.
rossejat darros pas29

Veieu la diferència de color?

27.
rossejat darros pas30

Un cop enrossit el reservem.

28.
rossejat darros pas32

En la mateixa paella i aprofitant l'oli (afegiu-ne més si cal), daureu el calamar.

29.
rossejat darros pas33

Heu de procurar que el calamar s'enganxi una mica a la paella. Aquella essència marró li aportarà un regustet molt bo al plat. Però compte que peta i esquitxa!

30.
rossejat darros pas34

Quan el calamar estigui al punt, feu un lloc al mig i enrossiu la ceba i l'all picats.

31.
rossejat darros pas35

Fins que agafi coloret.

32.
rossejat darros pas36

Ara, incorporem el tomàquet.

33.
rossejat darros pas37

Ho barregem bé.

34.
rossejat darros pas38

En aquest moment, hi posarem el vi blanc. Jo utilitzo aquest especial per cuinar.

35.
rossejat darros pas39

Més o menys, una copa de vi blanc.

36.
rossejat darros pas40

I ara, a foc baix, ho deixem uns 10 minutets fins que caramelitzi tot el sofregit.

37.
rossejat darros pas41

Veureu que tindrà una textura més enganxosa... sense líquids.

38.
rossejat darros pas42

I ho barregem tot plegat de nou.

39.
rossejat darros pas43

Ho deixem caramelitzar uns instants més... remenant que no es cremi....

40.
rossejat darros pas44

... i ara si, ja podem incorporar l'arròs.

41.
rossejat darros pas45

Remeneu-lo bé... que l'arròs s'impregni de tots els gustos.

42.
rossejat darros pas46

En aquest punt, podeu parar el foc... tapar l'arròs i sortir a comprar el diari o a fer el vermut.

43.
rossejat darros pas47

En tornar, només ens quedarà incorporar el brou calent i esperar que es faci l'arròs.

44.
rossejat darros pas48
45.
rossejat darros pas49

Umm... quina oloreta.

46.
rossejat darros pas50

Tasteu una mica el brou i rectifiqueu de sal si cal.

47.
rossejat darros pas51

I ara... a esperar uns minutets... 15-20 màxim.

48.
rossejat darros pas52

Que faci xup xup fins que el gra d'arròs sigui cuit... o gairebé cuit.

49.
rossejat darros pas53

Perfecte, ja podem parar.

50.
rossejat darros pas54

Com podeu comprovar és un arròs que queda sec... però extremadament gustós. I ja el podem servir.

51.
rossejat darros pas55

Un bon plat de diumenge.

52.
rossejat darros pas56

Bon Profit!