L'arròs de l'Empordà és fosc a causa d'un sofregit intens i fet durant molta estona, i és que l'arròs de l'Empordà és molt particular. La picadeta amb anxova que porta i el toc final del formatge de Parma... li aporten aquella particularitat tan exclusiva dels plats únics i recomanables. Només heu de veure el resultat, perquè parla per si mateix.

Ingredients

1 ceba grossa

4 alls

2 tomàquets madurs ratllats

1 sípia mitjana a daus petits (reservar la salsa marró i la tinta)

1/4 de conill a daus

1/4 de pollastre a daus

2/4 escamarlans

300g. d'arròs

3 cullerades de formatge de Parma ratllat

vi blanc Gran Chef o albarinyo

all i julivert

4 anxoves

oli d'oliva

sal

brou de peix o aigua

Variants:

Podeu obviar l'ús del formatge si no us agrada

Preparació
1.
arros tradicional lemporda pas1

Preparem tots els ingredients... els daus de pollastre i conill ben nets.

2.
arros tradicional lemporda pas2

Els escamarlans ben frescos si és possible.

3.
arros tradicional lemporda pas3

Es pot fer en cassola, però avui ho faré en paella.

4.
arros tradicional lemporda pas4

Tirem una mica d'oli i anirem donant color al conill i pollastre.

5.
arros tradicional lemporda pas5

Mentrestant, podem anar picant el julivert...

6.
arros tradicional lemporda pas6

... l'all...

7.
arros tradicional lemporda pas7

... la ceba...

8.
arros tradicional lemporda pas8

... i quan la carn sigui daurada, farem una mica de lloc enmig i també donarem color a la sípia.

9.
arros tradicional lemporda pas9

A continuació afegirem també els escamarlans... i als 3 o 4 minutets ho reservarem tot en una safata.

10.
arros tradicional lemporda pas10

En el mateix oli sofregirem la ceba... i l'all...

11.
arros tradicional lemporda pas11

Llavors, incorporarem el tomàquet ratllat amb una mica de pebre vermell dolç, per donar color. Recordeu que al tomàquet li acostumo a posar la salsa marró (melsa) de la sípia.

12.
arros tradicional lemporda pas12

Anirem preparant la picadeta especial per aquest plat... amb una mica d'all...

13.
arros tradicional lemporda pas13

... una mica de julivert...

14.
arros tradicional lemporda pas14

... la tinta de dues sípies....

15.
arros tradicional lemporda pas15

... i quatre o cinc filets d'anxova que tallarem una mica...

16.
arros tradicional lemporda pas16

... i ara és qüestió d'anar fent la picadeta... que quedi prou fina.

17.
arros tradicional lemporda pas17

El tomàquet ja ha caramel·litzat... i afegirem tot el que teníem reservat. Afegirem una mica de vi blanc i li donarem unes voltes i ho deixarem fer uns 2 o 3 minuts més.

18.
arros tradicional lemporda pas18

A continuació afegirem l'arròs...

19.
arros tradicional lemporda pas19

... ja sabeu, una tassa de cafè per persona... més una de regal. Li donarem voltes a l'arròs durant 2 o 3 minuts, evitant que s'enganxi, però torrant-lo una mica alhora.

20.
arros tradicional lemporda pas20

Ara ja podem incorporar el brou de peix vermell (en aquest cas)... ben calentó.

21.
arros tradicional lemporda pas21

... i al mateix temps, la picadeta de tinta.

22.
arros tradicional lemporda pas22

Barregeu bé el brou amb la picada de tinta... que quedi tota la cassola o paella negra.

23.
arros tradicional lemporda pas23

I res, deixar-ho coure uns 20 minuts a foc mitjà.

24.
arros tradicional lemporda pas24

Quan ja estigui cuit l'arròs, deixeu-lo reposar 5 minutets...

25.
arros tradicional lemporda pas25

... però serà el moment de tirar el formatge de parma.

26.
arros tradicional lemporda pas26

Tireu una lleugera capa per sobre de tot l'arròs...

27.
arros tradicional lemporda pas27

... que es fondrà amb la mateixa calor. Aquest punt de formatge li donarà un toc molt atractiu al paladar.

28.
arros tradicional lemporda pas28

Com amb tots els arrossos, només és qüestió de posar-lo al forn en mode grill durant 3 o 4 minuts i servir-lo una mica torradet.

29.
arros tradicional lemporda pas29

Ummm... Quina olor.

30.
arros tradicional lemporda pas30

Ja el podeu servir a taula.

31.
arros tradicional lemporda pas31

Quina cosa més bona! A gaudir.

32.
arros tradicional lemporda pas32

Bon profit!