Avui us presento un ranxet mariner excepcional! Els Ranxets són plats fets amb ingredients i productes bàsics de la mar i de camp, que tots tenien a l'abast a casa: alls, tomàquets, fruita seca, oli , vi, verdures i peixos de temporada. És una generosa varietat de plats que van des dels escabetxos fins al bull a l'all i pebre passant pels musclos a la marinera, Asmarris, alls cremats, fideuàs, romescos variats: sípia, pop, truita amb salsa, bacallà amb tomàquet, rossellones amb all i ceba, etc.
1 corball tallat a filets
4 llagostins
4 escamarlans
1 sípia a trossos amb la salsa
un grapat de musclos
4 patates esbocinades
1/2 ceba tallada a la juliana
100g de tomàquet triturat
3-4 grans d'all
oli d'oliva
1 litre de fumet de peix
julivert fresc
sal
Variants:
- S'hi poden posar cloïsses
- Es pot fer amb calamar i gambes
- S'hi pot afegir una picada de fruits secs i nyora, fins i tot, xocolata
- Es pot fer servir peix blau, com el verat

Prepareu tots els ingredients.

En una cassola baixa, enrossiu tres o quatre grans d'all. Seguidament, salteu els escamarlans i els llagostins.

Mentrestant, barregeu el tomàquet ratllat amb la melsa de la sípia.

I peleu les patates i talleu-les a trossos.

Reserveu els escamarlans i els llagostins per a més endavant.

Ara, enrossiu la sípia fins que es comenci a enganxar.

Reserveu-la també.

Tireu mitja ceba tallada a la juliana i remeneu-ho fins que la cassola quedi neta, que recuperi les restes enganxades de la sípia.

Seguidament, afegiu-hi el tomàquet amb la melsa i ho deixeu sofregir 5 minuts a foc baix, fins que pràcticament no quedi líquid.

Ara, incorporeu de nou la sípia i les patates esbocinades. Remeneu-ho un parell de minuts.

Aboqueu-hi el brou ben calent fins cobrir les patates.

Saleu-ho una mica i espereu uns 20 minuts, fins que la patata sigui pràcticament cuita.

Aprofiteu per netejar el peix d'espines, pells, etc... i deixar els lloms nets. En aquest cas, corball salvatge.

Un cop cuites les patates, incorporeu-hi el peix.

A sobre del peix, poseu els escamarlans i els llagostins.

Una mica de julivert i ho saleu. Sacsegeu la cassola i deixeu-ho coure tot junt 5 minuts més. Rectifiqueu de sal si cal.

Finalment, poseu la cassola al forn, en mode grill, durant 5 minuts a 200 graus, per daurar la capa superior.

I ara si, ja ho podeu servir a taula.

Ben calent!

Serviu una mica de peix i a sobre la resta d'elements. I suquet, és clar!
A gaudir! Bon profit!