Avui us porto un plat que em feia molta il·lusió cuinar: el Catxoflino. És una paraula que serveix per descriure un plat elaborat amb una mica de tot. Una mena de barreja harmoniosa d'elements que estan a l'abast de la mà. Una barreja harmoniosa, eh?... No val ficar-hi de tot sense sentit.

En un Catxoflino podeu trobar llenties, gambes, mandonguilles, sípia, calamar, peix a trossos, cansalada, salsitxes, cigrons, musclos, cloïsses, etc.

Ingredients

16 mandonguilles (60% vedella + 40% porc)

4 escamarlans frescos  

300 g de morro de vedella cuit

200 g de musclos frescos de roca  

1 ceba trinxada  

2 tomàquets madurs  

1 cullerada de farina  

1 copa de vi blanc

1 cullerada de pebre vermell

aigua o brou de peix  

pebre negre  

oli d'oliva  

sal

 Variants:

- Hi podeu posar allioli negat dins la cassola al final de la cocció

- Hi podeu afegir una picada d'all, ametlla, pinyons, avellana, all, julivert i pa fregit.

- Podeu substituir el morro de vedella per peus de porc o de vedella també  

- Podeu prescindir de l'allioli

Preparació
1.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas1

Per a aquesta mena de guisadets m'agrada utilitzar una cassola de ferro colat. Podeu utilitzar una cassola de fang de tota la vida, també

2.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas2

El que farem, primer de tot, és preparar les mandonguilles. No us explicaré el pas a pas de les mandonguilles en aquesta entrada, però el podeu veure dins la recepta Mandonguilles amb samfaina.

3.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas3

En una paella amb abundant oli per fregir... farem les mandonguilles.

4.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas4

Les heu de fer pràcticament al 100%. Penseu que després només les farem coure 5-10 minuts dins la cassola.

5.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas5

Un cop tinguem les mandonguilles fregides, preparem la resta d'ingredients.

6.
7.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas7

Jo l'he comprat ja cuit, el morro.

8.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas8

I els escamarlans procurarem que siguin ben frescos, sobretot si no utilitzem brou de peix.

9.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas9

Tallem l'all a làmines...

10.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas10

i trinxem la ceba.

11.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas11

Ara, daurem l'all amb un bon raig d'oli d'oliva.

12.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas12

Retireu-lo abans que es cremi.

13.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas13

Salem els escamarlans...

14.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas14

i en el mateix oli fregim els escamarlans. Una mica.

15.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas15

no massa, fins que canviïn de color per totes dues bandes.

16.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas16

I els reservem.

17.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas17

En el mateix oli, sofregim la ceba fins que agafi bon color.

18.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas18

Mentrestant, podem anar ratllant els tomàquets.

19.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas19

Quan la ceba sigui fosca... hi abocarem el tomàquet amb una culleradeta de pebre vermell.

20.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas20

Ho remenem una mica.

21.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas21

Ara hi afegirem el vi blanc, en aquest cas, un especial per cuinar.

22.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas22

Aproximadament una copa. Ho deixarem que redueixi una mica durant uns 10 minuts.

23.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas23

Tireu-hi una cullerada gran de farina. No us preocupeu pels grumolls, que després desapareixen sols.

24.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas24

Ara sí, hi aboquem aigua, però no massa tampoc, que no arribi a cobrir tots els ingredients que tenim. Si en teniu, hi podeu posar brou de peix.

25.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas25

Ho remenem una mica i deixem que arrenqui el bull.

26.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas26

Ara, ja hi podem tirar el morro de vedella...

27.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas27

... els escamarlans... i les mandonguilles.

28.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas28

Ho remenem.

29.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas29

Deixem que arrenqui el bull.

30.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas30

Per una altra banda, farem els musclos al vapor. Si esteu convençuts que no hi ha cap de dolent... els podeu incorporar directament a la cassola. Altrament, no costa res obrir-los al vapor prèviament.

31.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas31

Un cop cuits i oberts... podem ensumar una mica el conjunt. Si tot fa bona pinta...

32.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas32

incorporem els musclos a la cassola.

33.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas33

Ho remenem de nou, rectifiquem el conjunt de sal... i deixem que faci xup-xup 5 minuts tot plegat.

34.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas34

Com sempre, convé que reposi una bona estona, aquest plat.

35.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas35

I emplatem el nostre Catxoflino d'escamarlans i mandonguilles.

36.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas36

Que no falti un bon vinet.

37.
catxoflino descamarlans mandonguilles pas37

Bon profit!