Una recepta senzilla de fer i preparar, que només requereix un cop d'ull de tant en tant. D'altra banda, és un plat molt agraït, ja que la presentació visual d'un picantó per a cada comensal atorga a l'àpat un caràcter ostentós, d'alta suculència, propi d'un entorn medieval. No resteu importància a la cocció de les patates i el tomàquet, i que siguin uns dignes acompanyants. Sucar pa al tomàquet al suquet del plat serà un plaer que només estarà a l'altura d'un tros d'aquest saborós pollastre punxat amb una tendra patata.
6 picantons nets i preparats per al forn
1 quilo de patata
2 llimones
2 cebes
1 cabeça d'alls
12 tomàquets de penjar
1 got de vi blanc
fulles de llorer
una mica d'orenga
una mica de pebre vermell
2 branques de romaní fresc
oli d'oliva verge extra
pebre negre
sal
Variants:
Podeu afegir-hi altres herbes aromàtiques (farigola, sajolida, etc...)
Es pot substituir el vi blanc per un raig de brandi o vi ranci
Netegeu bé els picantons i reserveu-los a la safata del forn.
Netegeu les llimones.
Introduïu dins de cada picantó un parell de trossos de llimona i un tros de branca de romaní.
Repetiu l'operació per a cada picantó. Deixeu uns trossos de llimona per dins la safata.
Aneu per les cebes.
Peleu-les i talleu-les a trossos.
Tireu la ceba per sobre de la carn.
Seguidament, pelarem els alls.
Tirarem trossos d'all per sobre dels picantons també.
Al mateix temps hi posarem una mica d'orenga.
I una mica de pebre vermell.
Finalment, un bon raig d'oli d'oliva verge extra. Sense por.
En una altra safata de forn, prepareu les patates. Talleu-les a llesques gruixudes i tireu-hi per sobre sal, pebre, pebre vermell, allioli.
Incorporeu-hi també els tomàquets. Saleu-los.
Enforneu les dues safates a uns 190-200 graus centígrads. Quan els picantons portin 15-20 minuts, afegiu-hi un got de vi blanc.
Al cap de 30 minuts doneu-li la volta als picantons.
Controleu també la cocció de les patates fins que estiguin toves i torrades.
Aneu ruixant els pollastres amb la mateixa salsa de tant en tant. En total hi estaran dins el forn al voltant d'una hora, tot i que dependrà de la mida del picantó i del tipus de forn.
Si convé, daureu-los una mica abans de treure'ls del forn, per torrar la pell.
Un cop cuits, només us quedarà emplatar-ho...
... junt amb les patates que ja tenim cuites.
I poc més que obrir una bona ampolla de vi per maridar aquest plat tan suculent.
Bon profit!