El peu de porc és un producte curiós: o t'agrada o no t'agrada. Passa el mateix amb els caragols. Tenen una textura gelatinosa que fa que sempre acabem amb els dits enganxosos. Però certament és un producte molt bo i tradicional que es pot cuinar de mil maneres. A mi no m'havien agradat mai, fins que la meva mare va fer aquesta recepta. Coses que té la vida, oi?... I l'edat, suposo. Jo us recomano comprar-los crus i bullir-los a casa, encara que també els podeu trobar ja bullits.

És un plat exquisit i aquesta recepta, no sé per què, costa molt de trobar als restaurants. Sempre t'ofereixen peus a la brasa o guisats amb salsa de tomàquet però no al forn d'aquesta manera. Jo considero que aquesta és una de les millors maneres de menjar-los, encara que a la brasa també són força bons. El peu de porc no és un aliment ric en greixos com molts podeu pensar, per ser porc. De fet, no deixen de ser les extremitats inferiors d'un animal que són sempre en continu exercici i, per tant, és normal que no hi hagi greixos.

Són molt rics en col·lagen, substància que es troba en el teixit conjuntiu, una gelatina que recobreix tots els ossos que conformen el peu. Així que aquells que estigueu preocupats pel colesterol, tranquils, ho podeu consumir sense por i amb molta alegria. Les propietats del col·lagen resulten especialment beneficioses, ja que aporten flexibilitat als nostres teixits.

Ingredients

4 peus de porc crus (o 8 meitats)  

4 dents d'all  

julivert fresc  

2 fulles de llorer  

1 got de vi blanc  

farina  

pa ratllat  

oli d'oliva  

sal

  

Per al sofregit:  

1 ceba

3 cebes tendres  

4 o 5 tomàquets madurs  

1/2 pebrot vermell  

pebre vermell dolç

  

Variants:  

- Hi podeu posar una picada d'ametlles al sofregit

- Podeu posar una mica del brou de bullir els peus al sofregit  

- Els podeu fer amb samfaina o amb salsa de tomàquet  

- Es poden acompanyar amb allioli

Preparació
1.
peus porc al forn pas1

Els peus els deixarem ben nets.

2.
peus porc al forn pas2

Els podeu comprar sencers o partits per la meitat.

3.
peus porc al forn pas3

Posarem abundant aigua a bullir amb unes fulles de llorer.

4.
peus porc al forn pas4

Hi posem els peus de porc...

5.
peus porc al forn pas5

... una mica de julivert, una mica de sal...

6.
peus porc al forn pas6

... i ho deixarem bullir un parell d'hores.

7.
peus porc al forn pas7

Tapeu l'olla.

8.
peus porc al forn pas8

Passades les dues hores comprovem si la carn està ben cuita.

9.
peus porc al forn pas9

Si és així, els reservem per refredar-los fora del brou. Si voleu, podeu guardar una mica d'aquest brou per afegir-lo al sofregit.

10.
peus porc al forn pas10

Els peus es poden desossar al 100% si voleu, però llavors perdran la seva forma.

11.
peus porc al forn pas11

A mi m'agrada treure l'os més gran del mig del peu i prou. A més, què seria d'uns bons peus de porc si no en podem escurar els ossos, eh?

12.
peus porc al forn pas12

Molt bé.

13.
peus porc al forn pas13

A continuació farem el sofregit.

14.
peus porc al forn pas14

Ratllem els tomàquets.

15.
peus porc al forn pas15

Trinxem tota la verdura.

16.
peus porc al forn pas16

En una paella posem la ceba a sofregir amb una mica d'oli.

17.
peus porc al forn pas17

Mentrestant, per aprofitar el temps, anirem picant all i julivert.

18.
peus porc al forn pas18
19.
peus porc al forn pas19

No m'agrada massa, sincerament, però si tinc uns quants alls per picar, va bé.

20.
peus porc al forn pas20

Posem una dent d'all dins...

21.
peus porc al forn pas21

... fem pressió, amb força...

22.
peus porc al forn pas22

... i pels foradets surt l'all picat. Bé, més aviat surt esprimit.

23.
peus porc al forn pas23

Piquem també una mica de julivert fresc. Ho reservem junt.

24.
peus porc al forn pas24

Quan la ceba agafi coloret marró...

25.
peus porc al forn pas25

... hi incorporarem el pebrot vermell...

26.
peus porc al forn pas26

... i el deixarem coure uns minuts. Barregeu-lo tot plegat.

27.
peus porc al forn pas27
28.
peus porc al forn pas28
29.
peus porc al forn pas29

Ara, deixem que faci xup-xup uns minutets... que caramel·litzi una mica el tomàquet.

30.
peus porc al forn pas30

És el moment d'incorporar-hi el vi. Jo utilitzo un vi blanc per cuinar.

31.
peus porc al forn pas31

Aproximadament mitja copa.

32.
peus porc al forn pas32

Ho deixem reduir uns 5-8 minuts, per fer evaporar l'alcohol, i esperem que el sofregit comenci a desenganxar-se de la paella, que gairebé no quedi líquid.

33.
peus porc al forn pas33

A continuació, i havent tastat el punt de sal, el passarem a un pot per triturar.

34.
peus porc al forn pas34

No és imprescindible aquest pas, però li donarà una presentació més maca.

35.
peus porc al forn pas35

Reservem aquesta salseta de sofregit.

36.
peus porc al forn pas36

Ara toca fregir els peus de porc enfarinats.

37.
peus porc al forn pas37

Que quedin ben blancs per tot arreu.

38.
peus porc al forn pas38

I els poseu a fregir en una paella amb un bon raig d'oli.

39.
peus porc al forn pas39

ATENCIÓ! PERILL DE CREMADES! Aneu amb molt de compte. Els peus de porc esclaten i esquitxen amb oli roent.

40.
peus porc al forn pas40

Per tant, us aconsello molt i molt que tapeu la paella.

41.
peus porc al forn pas41

Quan comencin a esclatar amb ganes significarà que els heu de voltar. Aparteu la paella del foc i espereu uns instants... que baixi l'escalfor per evitar una nova esquitxada. Doneu la volta als peus i els torneu a posar al foc amb la tapa.

42.
peus porc al forn pas42

Quan tornin a espetegar... repetiu el mateix procés i retireu-los del foc sense treure la tapa. Reserveu-los.

43.
peus porc al forn pas43

Vinga, que ja queda poc. Ara posarem una mica d'oli en una safata de forn per evitar que s'enganxin els peus durant la cocció.

44.
peus porc al forn pas44

Col·loquem els peus a la safata.

45.
peus porc al forn pas45

Els apliquem una capa de salsa de sofregit per sobre.

46.
peus porc al forn pas46

I ara l'all i julivert picat per sobre.

47.
peus porc al forn pas47

Fantàstic.

48.
peus porc al forn pas48

Per acabar, tirarem una mica de pa ratllat per sobre dels peus... fins que quedi una capa fina de pa.

49.
peus porc al forn pas49

Un raig d'oli d'oliva per sobre...

50.
peus porc al forn pas50

... i ho posem a gratinar a uns 190 graus... durant uns 15 minuts aproximadament.

51.
peus porc al forn pas51

Fins que la capa de pa quedi cruixent.

52.
peus porc al forn pas52

Ja els tenim fets.

53.
peus porc al forn pas53

Emplatem.

54.
peus porc al forn pas54

Oi que fan bona pinta?... és una molt bona manera de menjar-los.

55.
peus porc al forn pas55

Els tastem?... ummmm. Em falta una copeta de vi negre amb caràcter...

56.
peus porc al forn pas56

Bon profit!