Quin petit plaer eh?... d'aquelles coses tontes i bones que té la vida. Unes mandonguilles amb tomàquet. Es poden menjar de primer, de segon... o com a tapa. De postres... millor que no, jeje.  Les mandonguilles conformen una de les tradicions més arrelades de la nostra cuina. Quantes mandonguilles hauran arrodonit les nostres mares i àvies?... una pila segur.

Per tant, us presento una recepta senzillota... però que agrada a grans i petits. No falla mai. Penseu en les mandonguilles de tant en tant... perquè quan les mengem... sempre ens semblen més bones del que recordàvem... a què si? En aquest cas... la samfaina és molt lleugera... gairebé una salsa de tomàquet.

Ingredients

200gr. carn picada de porc  

200gr. carn picada de vedella  

1 ou

2 grans d'all  

julivert  

un raig de llet

molla de pa  

pebre negre

oli d'oliva  

sal  

samfaina

patates fregides de guarnició  

  

Variants:  

- Podeu arrebossar les mandonguilles amb pa ratllat en comptes de farina

Preparació
1.
mandonguilles samfaina pas1

Començarem per preparar les mandonguilles. Picarem un parell de grans d'all i julivert. Ben petitó.

2.
mandonguilles samfaina pas2

En un bol... hi posarem l'all i julivert.... i quatre o cinc llesques de molla de pa. Jo compro pa de pagès que va millor.

 

3.
mandonguilles samfaina pas3

Aprofiteu per esmicolar-lo una mica.

4.
mandonguilles samfaina pas4

Afegim un xorret de llet... per aconseguir fer una pasta amb el pa.

5.
mandonguilles samfaina pas5

Incorporem un ou.

6.
mandonguilles samfaina pas6

Una mica de pebre...

7.
mandonguilles samfaina pas7

Una mica de sal...

8.
mandonguilles samfaina pas8

... i la carn picada... a mi m'agrada fer-la amb un 40% de porc i vedella en un 60%. Però com vulgueu.

9.
mandonguilles samfaina pas9

Es remena tot i ja podem començar a fer boles.

10.
mandonguilles samfaina pas10

A mi m'agrada enfarinar-les... però molta gent les arrebossa amb pa ratllat.

11.
mandonguilles samfaina pas11

D'altre banda, anirem preparant una samfaina senzilleta. Veureu que no hi poso els ingredients a la recepta... millor que us passeu per la recepta de samfaina prèviament... i veureu millor el pas a pas. Ratllem el tomàquet...

12.
mandonguilles samfaina pas12

... piquem el pebrot verd...

13.
mandonguilles samfaina pas13

... la ceba...

14.
mandonguilles samfaina pas14

... i fem un sofregit amb el pebrot... primer...

15.
mandonguilles samfaina pas15

En un altre foc... podem anar fregint les mandonguilles...

16.
17.
mandonguilles samfaina pas17

... quan sigui daurada la ceba... incorporem el tomàquet...

18.
mandonguilles samfaina pas18

... i com que el tomàquet no és massa vermell... li afegiré una mica de pebre vermell dolç.

19.
mandonguilles samfaina pas19

Molt bé.

20.
mandonguilles samfaina pas20

Ho remenem tot plegat... un polsim de sal... un polsim de sucre i deixem que redueixi una mica a foc ben baix i tapat. Si voleu, es pot afegir mig gotet d'aigua.

21.
mandonguilles samfaina pas21

Seguirem fregint les mandonguilles.

22.
mandonguilles samfaina pas22

Passats uns 15 minutets... ja podem incorporar les mandonguilles a la samfaina.

23.
mandonguilles samfaina pas23

Ho tindrem 10 minutets més a foc baix.

24.
mandonguilles samfaina pas24

Ja estan fetes.

25.
mandonguilles samfaina pas25

Parem el foc.

26.
mandonguilles samfaina pas26

Ara, podem acompanyar-les amb unes patates fregides que he tallat amb forma de mitja lluna. Podeu utilitzar l'oli de fregir les mandonguilles... que amb les espurnes de farina li donaran un toc especial a la patata.

27.
mandonguilles samfaina pas27

Les reservem en un paper absorbent.

28.
mandonguilles samfaina pas28

I vinga nanos, muntem el plat.

29.
mandonguilles samfaina pas29

Fàcil, no?... bé, té la seva feina, però gens complicada.

30.
mandonguilles samfaina pas30

Un cop fet aquest plat... entendreu millor a les vostres àvies.

31.
mandonguilles samfaina pas31

Que en sobren?... per l'endemà... o a congelar. No llenceu res!

32.
mandonguilles samfaina pas32

Bon Profit!