Ideal per a celebracions, dates assenyalades, Nadal, aniversaris, o senzillament, per a quan vulguis quedar bé de veritat. Magnífic entrant que robarà el cor dels teus convidats. És clar, cal dedicar-li un temps per fer-ho bé, però no és pas complicat. I tampoc cal que siguin les millors gambes del món, ni tan sols fresques. De veritat, tasta aquesta recepta i la guardaràs de segur entre les teves favorites.
També et recomano els clàssics Ous farcits amb tonyina.
Som-hi!
- 6 ous
- Un raig de vinagre
- 12 gambes de mida mitjana
- 4 alls laminats
- 2 o 3 caienes picants
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
Per fer la salsa:
- El suc i oli de sofregir els caps i pells de les gambes
- 2 cullerades de picada d'all i julivert
- Oli d'oliva suau
- 1 cullerada de pebre vermell dolç
- 1 ou
- Sal
Primer de tot, posa aigua a escalfar en un caçó amb un bon raig de vinagre (25 ml x litre) i dues cullerades de sal (12 g de sal x litre).
Seguidament, posa amb compte els ous.
Deixa'ls coure durant 10 minuts de rellotge.
A continuació, refreda'ls amb aigua i gel.
I ja els podràs pelar.
Un cop pelats, els reserves.
Ara neteja les gambes.
Les has de pelar.
I reserves la carn, per una banda, i les peles per una altra.
Amb un ganivet o un escuradents, elimina la tripa.
En una paella amb un generós raig d'oli d'oliva, daura els alls laminats.
Incorpora també les caienes.
Quan l'all estigui daurat, incorpora-hi les gambes amb un punt de sal.
Les fas per una banda i després per l'altra i hi incorpores una mica de pebre vermell.
Un parell de voltes més i ja les pots reservar.
En el mateix oli, daura les peles i els caps amb un punt de sal.
Vigila de no cremar-te.
Amb un estri, procura extreure tots els sucs dels caps de gamba.
Ho coles o ho passes per un colador xinès i reserves aquest suc, que és la clau de la recepta.
D'altra banda, passa les gambes amb els alls a un bol per triturar.
No facis una pasta, han de quedar a trossets petits.
Ara ja pots fer l'allioli de gambes. En un bol, posa el suc i oli de les gambes.
Incorpora un parell de cullerades de picada d'all i julivert si en tens.
Si no en tens, afegeix mig gra d'all en cru i unes fulles de julivert.
Completa-ho amb una mica més d'oli d'oliva suau.
Un polsim de pebre vermell, l'ou i la sal.
I a triturar i emulsionar.
T'ha de quedar una maionesa de gamba espectacular.
Parteix els ous per la meitat.
Barreja la meitat de l'allioli amb els rovells de l'ou i fes una pasta, amb la forquilla mateix.
Ara, incorpora-li la gamba triturada.
I ho barreges bé fins que et quedi una mena de pasta de croqueta. De fet, podríes fer croquetes a partir d'aquí també.
Fes boles i ompla les clares. Reserva-ho a la nevera fins el moment d'emplatar-ho.
Prepara una safata per servir amb unes escates de sal.
Decora amb una mica més de pebre vermell (dolç o picant), una mica de julivert trinxat i aplica salsa a la part sobrant de la clara. Pots utilitzar una mànega pastissera.
Es recomanable que no estigui massa fred. A temperatura ambient està perfecte, però compte amb l'ou i l'allioli amics i amigues!.
Bon profit!
