Una nova recepta de la cuina d'aprofitament, que sempre ha estat en vigor, però en els temps que corren torna a ser una cuina de nou en alça. Les croquetes de carn d'olla també són conegudes com a Croquetes Morellanes. En realitat, aquesta recepta és barrejant la farina amb la llet i la carn i verdura sobrant de l'Escudella i Carn d'Olla, fins a obtenir una massa espessa.

Avui, us mostraré una elaboració alternativa, que consisteix a preparar primer una beixamel que utilitzarem per triturar el sobrant de l'Escudella. Ens quedarà pràcticament igual, però a mi m'agrada més, ja que la beixamel aportarà alguns matisos addicionals (com la mantega, la nou moscada, etc.). Les quantitats de beixamel i de carn aniran una mica a ull. L'objectiu és trobar la textura de croqueta adient, i penso que podeu fer-vos una idea amb les fotos que us mostro. El resultat, són unes saboroses i magnífiques croquetes casolanes, d'aquelles que difícilment trobareu en un restaurant. Que vagi de gust.

 

Ingredients

carn i verdura sobrant de l'Escudella i carn d'olla

farina

llet

ou

pa ratllat

oli per fregir

sal

 

Variants:

Aquesta mateixa massa es pot embolicar amb plaques de canelons i fregir-los

Podeu barrejar el sobrant de l'Escudella i carn d'olla amb beixamel

Preparació
1.

L'Escudella i carn d'olla és un llarg plat que sempre val la pena cuinar. Per això, sempre és interessant fer-ne prou, perquè sobri.

2.
3.

Tallarem cada ingredient a trossets i retirarem els óssos, la pell i les parts més dures.

4.

Jo hi poso de tot, cigrons, pastanaga, botifarra i fins i tot xoriço. Ho reservem.

5.

Ara hem de fer una beixamel tradicional.

6.
7.

Un cop feta, la barrejarem amb la carn d'olla. No us vull aconsellar massa sobre quina quantitat de beixamel heu de fer, ja que dependrà de la quantitat de carn d'olla i de la textura que volem donar-li a les croquetes. Jo acostumo a fer-ne mig litre de llet per la quantitat de carn d'olla que heu vist a les fotos. De totes maneres, si us en falta, podeu afegir una mica de llet calenta directament. I si us en sobra, sempre podeu improvisar uns macarrons o unes patates al forn amb beixamel. Aquí no es llença res!

8.

Col·locarem la carn (o ho feu en dues tandes) dins el recipient per triturar.

9.

Aboqueu-hi un cullerot gran de beixamel i tritureu.

10.

Assegureu-vos que tingui la textura correcta i que quedi ben picat. O no, si sou dels que us agrada trobar-vos trossets a la croqueta no hi trinxeu massa. Ho deixo al gust del consumidor.

11.

Perfecte. No cal salar-ho, ja que tot ja ha estat salat amb anterioritat.

12.

Aquesta pasta de croqueta s'haurà de refredar.

13.

Cobriu la pasta amb paper film i evitareu que agafi pell. Deixeu que es refredi completament a temperatura ambient. A continuació, ja podreu reservar la pasta a la nevera. D'un dia per altre està millor i es pot treballar millor. Si ho feu el mateix dia, la pasta se us pot desfer amb facilitat.

14.

El següent pas serà arrebossar-les. Batem un parell d'ous.

15.

D'altra banda, preparem un plat amb pa ratllat...

16.

... i un altre amb farina.

17.

I ara és qüestió d'anar agafant porcions de pasta...

18.

... passar-les per farina...

19.

... passar-les per ou batut i...

20.

... finalment, arrebossar-les amb el pa ratllat.

21.

Doneu-li a la croqueta un aspecte de croqueta. Les croquetes casolanes no són perfectes i el seu aspecte forma part de la gràcia d'aquestes croquetes. El que acostumo a fer, ara, és reservar-les en un plat amb paper film al congelador. Quan siguin congelades serà més fàcil manipular-les i fregir-les.

22.

A l'hora de fregir-les, assegureu-vos que l'oli sigui ben roent.

23.

I anar fent.

24.

Fregiu-les amb abundant oli fins que estiguin rosses.

25.

Per tant, si heu congelat les croquetes, assegureu que hi han estat fregint el temps necessari per escalfar-se de dins. Personalment, trobo molt desagradable menjar una croqueta que crema per fora però que encara té el cor congelat.

26.

Les anirem reservant sobre un paper absorbent.

27.

I a servir-les a taula ben calentones.

28.

Ummmm.... Que vagi de gust!

29.

Bon profit!