Avui us porto un espectacular plat de festa que, ben cuinat, és una autèntica delícia... tot i ser una de les parts més econòmiques del porc. Jo acostumo a fer-lo el dia abans de menjar-lo i l'endemà encara està més bo i només he de fer les patates d'acompanyament. 

Ingredients

4 galtes de porc

3 tomàquets madurs tallats a quarts

3 grans d'all

2 cebes tallades a trossos

1 porro tallat a rodanxes gruixudes

1 got de vi negre

1 manat d'herbes (farigola, llorer, romaní, marduix)

pebre negre

oli d'oliva

aigua

llard

sal

Per fer la picada:

2 grans d'all

una copa de vi ranci

un grapat d'ametlles torrades

Variants:

- Les galtes es poden enfarinar abans de rostir-les

- A la picada es pot posar una mica de ratafia

- Es pot preparar un allioli suau amb rovell d'ou, cobrir les galtes ja cuites i deixar-les al forn fins que quedin daurades

- Es poden acompanyar de bolets

- Es pot fer amb galtes de vedella

Preparació
1.
galtes porc rostides pas1

Primer de tot netejarem bé les galtes i les assecarem amb un drap.

2.
galtes porc rostides pas2

La galta és una carn molsuda, amb una part important d'os, que ben cuita es desfà a la boca.

3.
galtes porc rostides pas3

Començarem per fer un tall en forma de creu a les galtes. Això ajudarà que tinguin una bona cocció.

4.
galtes porc rostides pas6

Les empebrarem. Fem tot això en una safata per al forn, que preescalfarem a 250 graus.

5.
galtes porc rostides pas7

Preparem ara la verdura.

6.
galtes porc rostides pas8

Tallem la ceba a trossos.

7.
galtes porc rostides pas10

... i alls, amb pell i tot.

8.
galtes porc rostides pas11

En un petit recipient hi desfarem una mica de llard i oli.

9.
galtes porc rostides pas12

Ho podeu fer al microones, fins que us quedi un líquid greixós.

10.
galtes porc rostides pas14

Que quedin ben cobertes.

11.
galtes porc rostides pas15

I les posem al forn.

12.
galtes porc rostides pas16

La cocció total serà d'un mínim de tres hores, però en diverses fases. D'entrada, ho posarem 30 minuts a 250 graus per daurar una mica la part exterior de la carn.

13.
galtes porc rostides pas17

Passat aquest temps, abaixarem el forn a 180 graus i hi incorporarem tota la verdura...

14.
galtes porc rostides pas18

... el llorer i les herbes.

15.
galtes porc rostides pas20

Passat aquest temps notareu que tots els ingredients comencen a deixar anar els seus sucs...

16.
galtes porc rostides pas21

... i és convenient donar-li la volta a la carn. Ho deixarem coure 30 minuts més. Ja porten una hora i mitja.

17.
galtes porc rostides pas22

Passat aquest temps l'alcohol del vi s'haurà evaporat, la verdura haurà perdut volum...

18.
galtes porc rostides pas23

... i la carn començarà a torrar-se lleugerament.

19.
galtes porc rostides pas24

Li tornarem a donar la volta...

20.
galtes porc rostides pas25

... i hi incorporarem l'aigua. Jo n'he posat un parell de gots generosos. Ho salarem una mica. Ho tornarem a deixar 30 minuts més.

21.
galtes porc rostides pas27

Passat aquest temps notareu que tot el conjunt comença a torrar-se lleugerament.

22.
galtes porc rostides pas28

Ara reservarem cada tros de carn en una altra safata.

23.
galtes porc rostides pas29

I tot el sobrant...

24.
galtes porc rostides pas30

... ho passarem per un colador.

25.
galtes porc rostides pas31

Aneu aixafant-t'ho tot amb paciència... per extreure'n tot el suquet.

26.
galtes porc rostides pas32

Tornarem a col·locar la carn a la safata inicial i hi abocarem dins tot el suc colat. Ho deixarem coure tot plegat durant 30 minuts més, rectificant de sal.

27.
galtes porc rostides pas33

Aprofitarem per fer també les patates.

28.
galtes porc rostides pas34

Si és patata blanca, millor.

29.
galtes porc rostides pas35

Les rentem bé, ja que les courem amb la pell.

30.
galtes porc rostides pas36

En una altra safata per al forn posarem una mica del suquet de la carn a la base...

31.
galtes porc rostides pas37

... hi anirem col·locant les patates partides per la meitat.

32.
galtes porc rostides pas38

Les salarem...

33.
galtes porc rostides pas39

... les empebrarem...

34.
galtes porc rostides pas40

... i els tirarem un bon raig d'oli d'oliva per sobre.

35.
galtes porc rostides pas41

A mi particularment m'agrada col·locar-hi un tros de gra d'all, amb pell i tot, a sobre de la patata. L'all es pot retirar amb facilitat a posteriori si voleu i hi aportarà una agradable flaire a la patata. Les enfornarem durant uns 50-60 minuts a 180-200 graus, fins que estiguin cuites.

36.
galtes porc rostides pas42

Mentre s'acaben de fer la carn i les patates, prepararem la picada. Normalment, m'agrada utilitzar el morter, però com que avui n'havia de fer molta, he utilitzat la batedora elèctrica.

37.
galtes porc rostides pas43

En un bol posem un bon grapat d'ametlles torrades, unes 30-35. Recordeu que jo estic fent el doble de la recepta indicada al principi. Hi posarem també els grans d'all pelats...

38.
galtes porc rostides pas44

... i el vi ranci...

39.
galtes porc rostides pas45

Tot barrejat.

40.
galtes porc rostides pas46

Hi passem la batedora...

41.
galtes porc rostides pas47

... fins a deixar-ho ben fi.

42.
galtes porc rostides pas48

Així, molt bé.

43.
galtes porc rostides pas49

Passat el temps anterior, incorporem aquesta picada a la nostra carn i ho deixarem de nou 30 minuts més.

44.
galtes porc rostides pas50

Ben repartida.

45.
galtes porc rostides pas51

De tant en tant ruixeu la carn amb la seva pròpia salsa. Si noteu que la salsa us queda massa líquida hi podeu tirar una mica de farina (un parell de cullerades).

46.
galtes porc rostides pas52

I passat aquest temps, ja tindrem la carn acabada i ben torradeta. Com sempre, si deixeu reposar el plat 24 hores... l'endemà estarà molt millor.

47.

La patata també la tenim a punt.

48.
galtes porc rostides pas54

Emplatem.

49.
galtes porc rostides pas55

Que no falti la patatona eh?... ho tastem?

50.
galtes porc rostides pas56

Ummm... suqueu pa a la salsa, suqueu!

51.
galtes porc rostides pas57

Un bon vi negre... i mitja vida nanos!

52.
galtes porc rostides pas58

Bon profit!