Si us agrada el sabor de l'espècie Ras el Hanout aquest és un plat que us encantarà.  El filet, no cal dir-ho, és una part molt tendra de l'animal (ja sigui porc, bou o vedella)... i, per tant, no cal fer-la massa. Tot i que a mi m'agrada donar-li una capa cruixent amb el foc ben fort... però que de dins quedi la carn sucosa. El complement dels xampinyons amb sobrassada picant ha estat tot un encert, i és una digna guarnició que us aconsello tasteu. Som-hi.

 

Ingredients

4 filets de vedella  

2 cullerades de Ras El Hanout

1 cullerada de pebre negre en gra  

100gr. nata líquida

1 ceba en juliana  

10 xampinyons  

1 tros de mantega (com una nou)

50gr. sobrassada (picant)  

formatge ratllat

orenga

oli d'oliva  

sal maldon

Preparació
1.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas1

Netegem bé els xampinyons... i els traiem la pota.

2.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas2

La sobrassada bomba (picant) també es coneix com "de collar"... i, com no podia ser d'un altre manera, la de Mallorca és exquisida. Jo la compro al mercat.

3.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas3
4.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas4

I els aneu col.locant en una safata pel forn, sobre un raig d'oli.

5.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas5

Tirarem un polsim d'orenga per sobre.

6.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas6

I finalment, una mica de formatge per fondre.

7.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas7

Un raig d'oli per sobre... i els posem al forn... a 190 graus.

8.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas8

En 15 minuts els tindreu fets.

9.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas9

Mentre, traiem la carn de la nevera per atemperar-la.

10.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas10

Podeu triar el gruix de filet que més us agradi.

11.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas11

Començarem per fer la salsa de Ras el Hanout. En una paella amb un raig d'oli, desfarem la mantega fins que deixi d'espornejar.

12.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas12

Tallem la ceba en juliana.

13.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas13

I la posem a daurar.

14.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas14

Al mateix temps, incorporarem les boletes de pebre negre.

15.
16.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas16

I deixem que es faci un parell de minuts, tot remenant.

17.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas17

Ara afegirem l'espècie.

18.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas18

Un parell de cullerades grans. Si busqueu un sabor més lleuger, poseu-ne la meitat.

19.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas19

Ho remenem tot plegat i deixem que es torri lleugerament, per extreure'n tot l'aroma.

20.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas20

Incorporem la nata líquida.

21.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas21

I ho salem... i ho deixem coure uns 3 o 4 minuts.

22.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas22

Els xampinyons... ja els tenim apunt. Els reservem al forn.

23.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas23

En una paella molt calenta... farem els filets.

24.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas24

Volta i volta.

25.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas25

Quin coloret més maco.

26.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas26

I muntem el plat: primer una base de salsa.

27.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas27

A sobre hi col·loquem la carn... i uns xampinyons de guarnició.

28.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas28

A més a més, ho salarem amb una mica de sal maldon per sobre.

29.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas29

Fa bona pinta, no?

30.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas30

Suqueu la carn a la salseta. Ho podríem fer amb xai també.

31.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas31

N'he fet un altre amb la carn més torradeta... com podeu veure, però al ser filet... està tendre igualment.

32.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas32

I els xampinyons amb sobrassada picant?... boníssims. Els podeu combinar amb molts altres plats.

33.
filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas33

Bon Profit!