A Catalunya, es coneix com a Espardenya a la llesca de pa de pagès torrat que se serveix com a suport d'altres productes més o menys elaborats com ho és en aquest cas l'escalivada. És cert que a molts restaurants li diuen Torrada directament, però Espardenya és un nom fabulós, de la nostra terra, que no hauríem de deixar perdre.
1 llesca gran de pa de pagès
escalivada (pebrot vermell, tomàquet, patata, ceba, albergínia, etc)
3 o 4 anxoves de l'Escala
1 llauneta de tonyina en oli
Variants:
- S'hi poden afegir altres verdures
- Podeu tirar un polsim de pebre negre per sobre
![espardenya descalivada tonyina pas1 espardenya descalivada tonyina pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/16/31/espardenya-descalivada-tonyina-pas1.jpeg)
Com us deia, prèviament prepararem l'escalivada i la deixarem unes hores a la nevera.
![espardenya descalivada tonyina pas2 espardenya descalivada tonyina pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/16/58/espardenya-descalivada-tonyina-pas2.jpeg)
A mi m'agrada incorporar unes anxoves de l'Escala dins l'escalivada... i que es barregin tots els gustos.
![espardenya descalivada tonyina pas3 espardenya descalivada tonyina pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/16/85/espardenya-descalivada-tonyina-pas3.jpeg)
Ja la tenim perfectament preparada.
![espardenya descalivada tonyina pas4 espardenya descalivada tonyina pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/17/12/espardenya-descalivada-tonyina-pas4.jpeg)
Preparem la tonyina de llauna.
![espardenya descalivada tonyina pas5 espardenya descalivada tonyina pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/17/39/espardenya-descalivada-tonyina-pas5.jpeg)
Feu unes tires de patata escalivada, no massa grans.
![espardenya descalivada tonyina pas6 espardenya descalivada tonyina pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/17/66/espardenya-descalivada-tonyina-pas6.jpeg)
Desfeu una mica els tomàquets escalivats, que serà el que posarem primer. És interessant que l'Escalidada no estigui freda, freda de la nevera, millor que agafi la temperatura del temps.
![espardenya descalivada tonyina pas7 espardenya descalivada tonyina pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/17/93/espardenya-descalivada-tonyina-pas7.jpeg)
Torrem el pa. Si és en foc de llenya mil vegades millor.
![espardenya descalivada tonyina pas8 espardenya descalivada tonyina pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/18/20/espardenya-descalivada-tonyina-pas8.jpeg)
Emplatem i comencem a col·locar l'escalivada per sobre.
![espardenya descalivada tonyina pas9 espardenya descalivada tonyina pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/18/47/espardenya-descalivada-tonyina-pas9.jpeg)
Poseu de tot una mica i a sobre una mica de tonyina. No cal afegir oli i sal. L'Escalivada ja en porta d'oli i les anxoves aporten el punt de sal.
![espardenya descalivada tonyina pas10 espardenya descalivada tonyina pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/18/74/espardenya-descalivada-tonyina-pas10.jpeg)
Ja la podeu servir.
![espardenya descalivada tonyina pas11 espardenya descalivada tonyina pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/71/19/01/espardenya-descalivada-tonyina-pas11.jpeg)
Bon Profit!