Amanida fàcil de fer i extraordinàriament bona. És clar, t'ha d'agradar l'escalivada, però això és una obvietat. I fer l'escalivada sempre implica una mica de feina, tot i que a mi m'agrada. M'agrada pelar la pell del pebrot, i cremar-me una mica fins i tot. M'agrada notar el tacte suau de la ceba cuita, sota la capa de ceba torrada. M'agrada fer tires de carn amb l'albergínia. És divertit!

M'agrada submergir-ho tot en una bona quantitat d'oli del bo. En definitiva, tot plegat és gustós de fer. Total, en aquesta ocasió, vaig aprofitar la brasa d'una barbacoa de carn que havia fet a casa per coure les verdures embolicades amb paper d'alumini. Per tant, vaig preparar l'escalivada el dia abans, cosa que us recomano. A partir d'aquí, fer l'amanida que us proposo és qüestió de deu minuts. Un plat saborós, de la terra, que podeu complementar de moltes maneres. Aquí us deixo la meva proposta.

 

Ingredients

escalivada (pebrot, ceba, albergínia, etc...)

enciam llarg

tomàquet d'amanir

tonyina o bonítol en conserva

anxoves

vinagre

oli d'oliva verge extra

sal

Variants:

Hi podeu afegir olives

S'hi pot posar cranc (surimi) i daus de formatge fresc

Preparació
1.
amanida descalivada pas1

Primer de tot necessitareu preparar una escalivada.

2.
amanida descalivada pas2

La podeu fer al forn o a la brasa.

3.
amanida descalivada pas3

Peleu tota la verdura escalivada i reserveu-la en un recipient.

4.
amanida descalivada pas4

No sé si us passa a vosaltres, però pelar la verdura escalivada produeix una mena de plaer inexplicable. És senzillament gustós de fer, i no sabria definir-ho millor.

5.
amanida descalivada pas5

I la flaire que fa, eh?

6.
amanida descalivada pas6

Jo he posat una bona quantitat d'oli d'oliva en una safata de vidre.

7.
amanida descalivada pas7

A continuació ha anat posant capes d'escalivada.

8.
amanida descalivada pas8

I finalment, ho he cobert tot amb més oli.

9.
amanida descalivada pas9

Si voleu, hi podeu afegir unes boles de pebre, que hi donaran gust.

10.
amanida descalivada pas10

I deixeu-ho reposar unes hores. De fet, jo la faig el dia anterior al seu consum. Està més bona.

11.
amanida descalivada pas11

Un cop feta l'escalivada, ens quedarà la part més senzilla: preparar l'amanida. Busqueu les fulles més maques d'enciam.

12.
amanida descalivada pas12

Un cop net, talleu l'enciam a tires.

13.
amanida descalivada pas13

A mi, personalment, m'emprenya molt que les amanides no estiguin ben escorregudes.

14.
amanida descalivada pas14

Per tant, us recomano utilitzar un senzill centrifugador manual.

15.
amanida descalivada pas15

D'aquesta manera aconseguireu amanides perfectes.

16.
amanida descalivada pas16

I sembla que no, però sempre hi ha més aigua de la que ens pensem.

17.
amanida descalivada pas17

Tireu un raig de vinagre a l'enciam.

18.
amanida descalivada pas18

Un mica d'oli d'oliva.

19.
amanida descalivada pas19

I sal.

20.
amanida descalivada pas20

Remeneu-ho bé i reserveu-ho.

21.
amanida descalivada pas21

A continuació, renteu el tomàquet d'amanir. Podeu utilitzar la varietat que més us agradi.

22.
amanida descalivada pas23

Poseu una primera capa d'enciam ja amanit en el fons del plat.

23.
amanida descalivada pas24

Seguidament, poseu-hi trossos de verdura de l'escalivada, com us agradi.

24.
amanida descalivada pas25

Poseu-hi també trossos grans de tonyina o bonítol.

25.
amanida descalivada pas26

I finalment, unes anxoves, que donaran més caràcter al plat.

26.
amanida descalivada pas27

Un nou raig d'oli d'oliva verge extra per sobre i llestos. Unes olivetes també li van molt bé.

27.
amanida descalivada pas28

Bon profit!