Avui una recepta mallorquina. El "trempó" és una amanida típica de Mallorca feta amb una barreja de ceba, pebrot verd i tomàquet (tomàtiga), tot ben picadet en trossos petits i amanit amb oli i sal. Per tant, és una amanida que es menja en plat. Sobretot a l'estiu. El seu nom ve de la paraula "trempar" que en mallorquí significa amanir.
250-300gr. massa de pa o pizza
2 pebrots verds
2 tomàquets madurs (tomàtiga)
1 ceba grossa
oli d'oliva
sal
Variants:
- Hi ha qui posa pebrot vermell
- S'hi pot afegir una mica de pebre negre a l'amanit
- Opcionalment s'hi posat afegir un raig de vinagre
- La ceba es pot posar una estona en remull amb aigua i vinagre
- S'hi poden posar trossos de tonyina, ou dur, olives...
- Si voleu, podeu picar la verdura encara més petita
![coca trempo pas1 coca trempo pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/21/47/coca-trempo-pas1.jpeg)
He començat per fer la massa de pa, que és la mateixa base que per pizza.
![coca trempo pas2 coca trempo pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/21/74/coca-trempo-pas2.jpeg)
Per a poder pastar-ho amb màquina s'ha de fer un mínim de farina, així que he fet la coca i unes pizzes alhora. Però si voleu podeu fer la massa a mà.
![coca trempo pas3 coca trempo pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/22/01/coca-trempo-pas3.jpeg)
La toquem per veure com està d'humitat. Amb uns 20 minutets d'amassat és suficient.
![coca trempo pas5 coca trempo pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/22/55/coca-trempo-pas5.jpeg)
Tot i així, a mi m'agrada treballar les masses una estona a mà.
![coca trempo pas6 coca trempo pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/23/24/coca-trempo-pas6.jpeg)
Fem una bola, donant una certa pressió amb el palmell de la mà...
![coca trempo pas7 coca trempo pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/23/51/coca-trempo-pas7.jpeg)
... i deixarem llevar la massa tapada amb un drap humit... almenys, una horeta.
![coca trempo pas8 coca trempo pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/23/78/coca-trempo-pas8.jpeg)
Mentre, us podeu dedicar a preparar el trempó.
![coca trempo pas9 coca trempo pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/24/05/coca-trempo-pas9.jpeg)
Talleu el tomàquet a daus petits...
![coca trempo pas10 coca trempo pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/24/32/coca-trempo-pas10.jpeg)
... la ceba també...
![coca trempo pas11 coca trempo pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/24/59/coca-trempo-pas11.jpeg)
... i el pebrot igual, dauets de la mateixa mida...
![coca trempo pas12 coca trempo pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/24/86/coca-trempo-pas12.jpeg)
... i tireu un bon raig d'oli d'oliva...
![coca trempo pas13 coca trempo pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/25/13/coca-trempo-pas13.jpeg)
... sal... i si voleu un polsim de pebre...
![coca trempo pas14 coca trempo pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/25/40/coca-trempo-pas14.jpeg)
Ara ho barregem tot plegat i ho deixem reposar una estona.
![coca trempo pas15 coca trempo pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/25/67/coca-trempo-pas15.jpeg)
La massa, com podeu comprovar, ha llevat gairebé el triple del seu tamany inicial. La treballem una mica més i l'abaixem.
![coca trempo pas16 coca trempo pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/25/94/coca-trempo-pas16.jpeg)
Farem un pesat d'uns 250-300gr. per fer aquesta coca, tot i que es pot fer encara més prima. Amb això farem una coca per unes 4 o 6 persones.
![coca trempo pas17 coca trempo pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/26/21/coca-trempo-pas17.jpeg)
Estireu la massa amb un corró.
![coca trempo pas18 coca trempo pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/26/48/coca-trempo-pas18.jpeg)
I ara, amb l'ajuda del corró, hi despleguem la nostra massa estirada...
![coca trempo pas19 coca trempo pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/26/75/coca-trempo-pas19.jpeg)
... la distribuim bé.
![coca trempo pas20 coca trempo pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/27/02/coca-trempo-pas20.jpeg)
Agafem el trempó...
![coca trempo pas22 coca trempo pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/27/56/coca-trempo-pas22.jpeg)
Ha de quedar totalment coberta de trempó, que no en falti.
![coca trempo pas23 coca trempo pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/27/83/coca-trempo-pas23.jpeg)
Finalment tireu un nou raig d'oli... i si voleu més pebre.
![coca trempo pas24 coca trempo pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/28/10/coca-trempo-pas24.jpeg)
Ja la tenim apunt per enfornar.
![coca trempo pas25 coca trempo pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/28/37/coca-trempo-pas25.jpeg)
La posarem a uns 180 graus durant uns 25-30 minuts....
![coca trempo pas26 coca trempo pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/28/64/coca-trempo-pas26.jpeg)
... fins que quedi torradeta.
![coca trempo pas27 coca trempo pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/28/91/coca-trempo-pas27.jpeg)
I ja la podeu servir immediatament, ben calentona. Talleu-la a porcions quadrades individuals.
![coca trempo pas28 coca trempo pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/29/18/coca-trempo-pas28.jpeg)
Bon Profit!