Aquesta és una massa de coca força similar a la massa del brioix, però una mica més barroera, no tan fina vaja, és esponjosa, plana i allargada i coberta de sucre i que s'acostuma a degustar juntament amb una presa de xocolata, un cafè amb llet o una xocolata calenta. Un berenar d'aquells de tota la vida.
500gr. farina força
200gr. aigua
1 ou
10gr. sal
35gr. llard
25gr. sucre
25gr. llevat premsat
vainilla
colorant d'ou
sucre
Variants:
- Hi podeu afegir pinyons a la coca
![coca montserrat montserratina pas1 coca montserrat montserratina pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/92/25/coca-montserrat-montserratina-pas1.jpeg)
Desfem el llevat juntament amb el sucre, l'ou i el colorant.
![coca montserrat montserratina pas2 coca montserrat montserratina pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/92/67/coca-montserrat-montserratina-pas2.jpeg)
... la vainilla que en aquesta ocasió és líquida.
![coca montserrat montserratina pas3 coca montserrat montserratina pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/93/09/coca-montserrat-montserratina-pas3.jpeg)
Normalment utilitza vainilla en pols però la marca Dr. Oetker fa aquesta líquida que he provat i està força bé. S'ha de posar una ampolla per 500gr. de farina.
![coca montserrat montserratina pas4 coca montserrat montserratina pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/93/51/coca-montserrat-montserratina-pas4.jpeg)
![coca montserrat montserratina pas5 coca montserrat montserratina pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/93/93/coca-montserrat-montserratina-pas5.jpeg)
... que sigui força....
![coca montserrat montserratina pas6 coca montserrat montserratina pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/94/35/coca-montserrat-montserratina-pas6.jpeg)
... la sal...
![coca montserrat montserratina pas7 coca montserrat montserratina pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/94/77/coca-montserrat-montserratina-pas7.jpeg)
... el llard de porc...
![coca montserrat montserratina pas8 coca montserrat montserratina pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/95/19/coca-montserrat-montserratina-pas8.jpeg)
... i l'aigua.
![coca montserrat montserratina pas9 coca montserrat montserratina pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/95/61/coca-montserrat-montserratina-pas9.jpeg)
Muntem el ganxo a l'amassadora i deixem que pasti durant uns 15-20 minuts.
![coca montserrat montserratina pas10 coca montserrat montserratina pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/96/03/coca-montserrat-montserratina-pas10.jpeg)
Com sempre, podeu fer aquesta massa a mà, sense amassadora, però jo us recomano fer-vos amb una perquè us estalvia molt de temps i us garanteix excel·lents resultats.
![coca montserrat montserratina pas11 coca montserrat montserratina pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/96/45/coca-montserrat-montserratina-pas11.jpeg)
Anirem tocant la massa per veure si falta humitat o no, fins que quedi força flexible sense trencar-se.
![coca montserrat montserratina pas12 coca montserrat montserratina pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/96/87/coca-montserrat-montserratina-pas12.jpeg)
Ja la tenim pastada.
![coca montserrat montserratina pas13 coca montserrat montserratina pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/97/29/coca-montserrat-montserratina-pas13.jpeg)
La deixarem reposar uns 10 minuts abans de treballar-la. Així perdrà el nervi del pastat.
![coca montserrat montserratina pas14 coca montserrat montserratina pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/97/71/coca-montserrat-montserratina-pas14.jpeg)
Fem pesades d'uns 200gr. per coca, més o menys, però les podeu fer de la mida que més us agradi.
![coca montserrat montserratina pas15 coca montserrat montserratina pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/98/13/coca-montserrat-montserratina-pas15.jpeg)
Com el brioix, aquesta massa la tractarem amb oli en comptes de farina, ja que no volem incorporar més farina i l'oli farà que llisqui bé a l'estirar-la.
![coca montserrat montserratina pas16 coca montserrat montserratina pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/98/55/coca-montserrat-montserratina-pas16.jpeg)
Poc a poc, amb el corró li anirem donant forma.
![coca montserrat montserratina pas17 coca montserrat montserratina pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/98/97/coca-montserrat-montserratina-pas17.jpeg)
Ja sabeu, això del corró és un tema de pràctica.
![coca montserrat montserratina pas18 coca montserrat montserratina pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/99/39/coca-montserrat-montserratina-pas18.jpeg)
Penseu que l'heu de fer fina i estirada.
![coca montserrat montserratina pas19 coca montserrat montserratina pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/99/81/coca-montserrat-montserratina-pas19.jpeg)
Ara, les anirem col·locant en una safata pel forn amb paper cuisson.
![coca montserrat montserratina pas20 coca montserrat montserratina pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/00/23/coca-montserrat-montserratina-pas20.jpeg)
D'aquesta fórmula us sortiran de 4 a 5 coques. En aquest moment, les deixarem de 3 a 4 hores dins el forn (en fred) perquè llevin. Penseu que dependrà molt de les condicions tèrmiques, per tant, segurament, a l'estiu en un parell d'hores les tindreu a punt.
![coca montserrat montserratina pas21 coca montserrat montserratina pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/00/77/coca-montserrat-montserratina-pas21.jpeg)
Ja han llevat.
![coca montserrat montserratina pas22 coca montserrat montserratina pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/01/34/coca-montserrat-montserratina-pas22.jpeg)
Batem un ou...
![coca montserrat montserratina pas23 coca montserrat montserratina pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/01/82/coca-montserrat-montserratina-pas23.jpeg)
... i pintem amb molt de compte les nostres coques. Vigileu de no abaixar-les.
![coca montserrat montserratina pas24 coca montserrat montserratina pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/02/24/coca-montserrat-montserratina-pas24.jpeg)
Tirarem una bona quantitat de sucre per sobre.
![coca montserrat montserratina pas25 coca montserrat montserratina pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/02/66/coca-montserrat-montserratina-pas25.jpeg)
Sense por. I les enfornarem a uns 190 graus durant aproximadament un 20-25 minuts. Però les heu de vigilar molt. Com passa amb el brioix arriba un punt on es torra i es crema amb molta facilitat. No us confieu.
![coca montserrat montserratina pas26 coca montserrat montserratina pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/03/08/coca-montserrat-montserratina-pas26.jpeg)
I ja les tenim cuites. Com podeu veure per dins són molt esponjoses.
![coca montserrat montserratina pas27 coca montserrat montserratina pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/03/50/coca-montserrat-montserratina-pas27.jpeg)
Segurament les tradicionals no tenen tant de sucre però jo trobo que així estàn millor.
![coca montserrat montserratina pas28 coca montserrat montserratina pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/03/92/coca-montserrat-montserratina-pas28.jpeg)
Un cop fredes les podeu conservar tapades amb un drap de cuina net, però penseu que és una massa que no dura massa temps toveta, a l'endemà estaran dures.
![coca montserrat montserratina pas29 coca montserrat montserratina pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/04/34/coca-montserrat-montserratina-pas29.jpeg)
Un cop fredes les podeu congelar, això si.
![coca montserrat montserratina pas30 coca montserrat montserratina pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/04/76/coca-montserrat-montserratina-pas30.jpeg)
Però el millor de tot és menjar-les amb una mica de xocolata.
![coca montserrat montserratina pas31 coca montserrat montserratina pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/05/18/coca-montserrat-montserratina-pas31.jpeg)
Aquí les teniu.
![coca montserrat montserratina pas32 coca montserrat montserratina pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/05/60/coca-montserrat-montserratina-pas32.jpeg)
A que fan bona pinta?
![coca montserrat montserratina pas33 coca montserrat montserratina pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/06/02/coca-montserrat-montserratina-pas33.jpeg)
Clar, haureu de triar la xocolata que més us agradi. Bon Profit!