Que síiiiiiiiiiii... que ja ho sé que l'arròs de l'Empordà és fosc gràcies a un sofregit intens i fet durant molta estona, i que l'arròs de l'Empordà és molt particular. Un excel·lent plat d'arròs, d'aquells plats especials que només fem els catalans.

La picadeta amb anxova que porta i el toc final del formatge de parma... li aporten aquella particularitat tan exclusiva dels plats únics i recomanables. Només heu de veure el resultat, perquè parla per sí mateix.

Ingredients

1 ceba grossa  

4 alls

2 tomàquets madurs ratllats

1 sípia mitjana a daus petits (reservar la salsa marró i la tinta)  

1/4 de conill a daus

1/4 de pollastre a daus

2/4 escamarlans

300gr. d'arròs

3 cullerades de formatge de parma ratllat  

vi blanc Gran Chef o albariño

all i julivert

4 anxoves   

oli d'oliva  

sal  

brou de peix o aigua

Variants:

Podeu obviar l'ús del formatge si no us agrada

Preparació
1.
arros negre lemporda pas2

Preparem tots els ingredients... els daus de pollastre i conill ben nets.

2.
arros negre lemporda pas3

Els escamarlans ben frescos si és possible.

3.
arros negre lemporda pas4

Es pot fer en cassola, però avui ho faré en paella.

4.
arros negre lemporda pas5

Tirem una mica d'oli i anirem donant color al conill i pollastre.

5.
arros negre lemporda pas7

... l'all...

6.
arros negre lemporda pas8

... la ceba...

7.
arros negre lemporda pas9

... i quan la carn sigui daurada, farem una mica de lloc enmig i també donarem color a la sípia.

8.
arros negre lemporda pas10

A continuació afegirem també els escamarlans... i als 3 o 4 minutets ho reservarem tot en una safata.

9.
arros negre lemporda pas11

En el mateix oli sofregirem la ceba... i l'all...

10.
arros negre lemporda pas12

Llavors, incorporarem el tomàquet ratllat amb una mica de pebre vermell dolç, per donar color. Recordeu que al tomàquet li acostumo a posar la salsa marró (melsa) de la sípia.

11.
arros negre lemporda pas13

Anirem preparant la picadeta especial per aquest plat... amb una mica d'all...

12.
arros negre lemporda pas14

... una mica de julivert...

13.
arros negre lemporda pas15

... la tinta de dues sípies....

14.
arros negre lemporda pas17

... i ara és qüestió d'anar fent la picadeta... que quedi prou fina.

15.
arros negre lemporda pas18

El tomàquet ja ha caramelitzat... i afegirem tot el que teníem reservat. Afegirem una mica de vi blanc i li donarem unes voltes i ho deixarem fer uns 2 o 3 minuts més.

16.
arros negre lemporda pas19

A continuació afegirem l'arròs....

17.
arros negre lemporda pas20

... ja sabeu, una tassa de café per persona... més una de regal. Li donarem voltes a l'arròs durant 2 o 3 minuts, evitant que s'enganxi, però torrant-lo una mica alhora.

18.
arros negre lemporda pas21

Ara ja podem incorporar el brou de peix vermell (en aquest cas)... ben calentó.

19.
arros negre lemporda pas22

... i al mateix temps, la picadeta de tinta.

20.
arros negre lemporda pas23

Barregeu bé el brou amb la picada de tinta... que quedi tota la cassola o paella negre.

21.
arros negre lemporda pas24

I res, deixar-ho coure uns 20 minuts a foc mitjanet.

22.
arros negre lemporda pas26

... però serà el moment de tirar el formatge de parma.

23.
arros negre lemporda pas27

Tireu una lleugera capa per sobre de tot l'arròs...

24.
arros negre lemporda pas28

... que es fondrà amb la mateixa calor. Aquest punt de formatge li donarà un toc molt atractiu al paladar.

25.
arros negre lemporda pas29

Com amb tots el arrossos, només és qüestió de posar-lo al forn en mode grill durant 3 o 4 minuts i servir-lo una mica torradet.

 

26.
arros negre lemporda pas30

Ummm... quina olor.

27.
arros negre lemporda pas31

Ja el podeu servir a taula.

28.
arros negre lemporda pas32

Quina cosa més bona! A gaudir.

29.
arros negre lemporda pas33

En un altre ocasió el vaig fer només per a dues persones.

30.
arros negre lemporda pas34

Tot el menjar sempre queda més bo en poques quantitats... a que si?

31.
arros negre lemporda pas36

Bon Profit!