Que síiiiiiiiiiii... que ja ho sé que l'arròs de l'Empordà és fosc gràcies a un sofregit intens i fet durant molta estona, i que l'arròs de l'Empordà és molt particular. Un excel·lent plat d'arròs, d'aquells plats especials que només fem els catalans.
La picadeta amb anxova que porta i el toc final del formatge de parma... li aporten aquella particularitat tan exclusiva dels plats únics i recomanables. Només heu de veure el resultat, perquè parla per sí mateix.
1 ceba grossa
4 alls
2 tomàquets madurs ratllats
1 sípia mitjana a daus petits (reservar la salsa marró i la tinta)
1/4 de conill a daus
1/4 de pollastre a daus
2/4 escamarlans
300gr. d'arròs
3 cullerades de formatge de parma ratllat
vi blanc Gran Chef o albariño
all i julivert
4 anxoves
oli d'oliva
sal
brou de peix o aigua
Variants:
Podeu obviar l'ús del formatge si no us agrada
![arros negre lemporda pas2 arros negre lemporda pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/62/26/arros-negre-lemporda-pas2.jpeg)
Preparem tots els ingredients... els daus de pollastre i conill ben nets.
![arros negre lemporda pas3 arros negre lemporda pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/62/68/arros-negre-lemporda-pas3.jpeg)
Els escamarlans ben frescos si és possible.
![arros negre lemporda pas4 arros negre lemporda pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/63/10/arros-negre-lemporda-pas4.jpeg)
Es pot fer en cassola, però avui ho faré en paella.
![arros negre lemporda pas5 arros negre lemporda pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/63/52/arros-negre-lemporda-pas5.jpeg)
Tirem una mica d'oli i anirem donant color al conill i pollastre.
![arros negre lemporda pas7 arros negre lemporda pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/64/36/arros-negre-lemporda-pas7.jpeg)
... l'all...
![arros negre lemporda pas8 arros negre lemporda pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/64/78/arros-negre-lemporda-pas8.jpeg)
... la ceba...
![arros negre lemporda pas9 arros negre lemporda pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/65/20/arros-negre-lemporda-pas9.jpeg)
... i quan la carn sigui daurada, farem una mica de lloc enmig i també donarem color a la sípia.
![arros negre lemporda pas10 arros negre lemporda pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/65/62/arros-negre-lemporda-pas10.jpeg)
A continuació afegirem també els escamarlans... i als 3 o 4 minutets ho reservarem tot en una safata.
![arros negre lemporda pas11 arros negre lemporda pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/66/04/arros-negre-lemporda-pas11.jpeg)
En el mateix oli sofregirem la ceba... i l'all...
![arros negre lemporda pas12 arros negre lemporda pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/66/79/arros-negre-lemporda-pas12.jpeg)
Llavors, incorporarem el tomàquet ratllat amb una mica de pebre vermell dolç, per donar color. Recordeu que al tomàquet li acostumo a posar la salsa marró (melsa) de la sípia.
![arros negre lemporda pas13 arros negre lemporda pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/67/30/arros-negre-lemporda-pas13.jpeg)
Anirem preparant la picadeta especial per aquest plat... amb una mica d'all...
![arros negre lemporda pas14 arros negre lemporda pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/67/72/arros-negre-lemporda-pas14.jpeg)
... una mica de julivert...
![arros negre lemporda pas15 arros negre lemporda pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/68/14/arros-negre-lemporda-pas15.jpeg)
... la tinta de dues sípies....
![arros negre lemporda pas17 arros negre lemporda pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/68/98/arros-negre-lemporda-pas17.jpeg)
... i ara és qüestió d'anar fent la picadeta... que quedi prou fina.
![arros negre lemporda pas18 arros negre lemporda pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/69/40/arros-negre-lemporda-pas18.jpeg)
El tomàquet ja ha caramelitzat... i afegirem tot el que teníem reservat. Afegirem una mica de vi blanc i li donarem unes voltes i ho deixarem fer uns 2 o 3 minuts més.
![arros negre lemporda pas19 arros negre lemporda pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/69/82/arros-negre-lemporda-pas19.jpeg)
A continuació afegirem l'arròs....
![arros negre lemporda pas20 arros negre lemporda pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/70/24/arros-negre-lemporda-pas20.jpeg)
... ja sabeu, una tassa de café per persona... més una de regal. Li donarem voltes a l'arròs durant 2 o 3 minuts, evitant que s'enganxi, però torrant-lo una mica alhora.
![arros negre lemporda pas21 arros negre lemporda pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/70/66/arros-negre-lemporda-pas21.jpeg)
Ara ja podem incorporar el brou de peix vermell (en aquest cas)... ben calentó.
![arros negre lemporda pas22 arros negre lemporda pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/71/08/arros-negre-lemporda-pas22.jpeg)
... i al mateix temps, la picadeta de tinta.
![arros negre lemporda pas23 arros negre lemporda pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/71/50/arros-negre-lemporda-pas23.jpeg)
Barregeu bé el brou amb la picada de tinta... que quedi tota la cassola o paella negre.
![arros negre lemporda pas24 arros negre lemporda pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/71/92/arros-negre-lemporda-pas24.jpeg)
I res, deixar-ho coure uns 20 minuts a foc mitjanet.
![arros negre lemporda pas26 arros negre lemporda pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/72/76/arros-negre-lemporda-pas26.jpeg)
... però serà el moment de tirar el formatge de parma.
![arros negre lemporda pas27 arros negre lemporda pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/73/18/arros-negre-lemporda-pas27.jpeg)
Tireu una lleugera capa per sobre de tot l'arròs...
![arros negre lemporda pas28 arros negre lemporda pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/73/60/arros-negre-lemporda-pas28.jpeg)
... que es fondrà amb la mateixa calor. Aquest punt de formatge li donarà un toc molt atractiu al paladar.
![arros negre lemporda pas29 arros negre lemporda pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/74/02/arros-negre-lemporda-pas29.jpeg)
Com amb tots el arrossos, només és qüestió de posar-lo al forn en mode grill durant 3 o 4 minuts i servir-lo una mica torradet.
![arros negre lemporda pas30 arros negre lemporda pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/74/44/arros-negre-lemporda-pas30.jpeg)
Ummm... quina olor.
![arros negre lemporda pas31 arros negre lemporda pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/74/86/arros-negre-lemporda-pas31.jpeg)
Ja el podeu servir a taula.
![arros negre lemporda pas32 arros negre lemporda pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/75/28/arros-negre-lemporda-pas32.jpeg)
Quina cosa més bona! A gaudir.
![arros negre lemporda pas33 arros negre lemporda pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/75/70/arros-negre-lemporda-pas33.jpeg)
En un altre ocasió el vaig fer només per a dues persones.
![arros negre lemporda pas34 arros negre lemporda pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/76/12/arros-negre-lemporda-pas34.jpeg)
Tot el menjar sempre queda més bo en poques quantitats... a que si?
![arros negre lemporda pas36 arros negre lemporda pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/43/76/54/arros-negre-lemporda-pas36.jpeg)
Bon Profit!