Aquest arròs és d'aquells que em tornen boig! I és que el cranc blau, amb tota la seva controvèrsia, és molt apreciat en cuina. Aquests crancs són ja una autèntica plaga a les nostres costes, especialment a la zona del delta de l'Ebre.
Però no podem oblidar que aquest cranc també està acabant amb la població autòctona de cloïsses, musclos, altres crancs i peixos, el que alterarà la fauna (i la indústria) de la zona. És un animal extremadament agressiu (que no us enganxi un dit!) i es reprodueix de forma imparable (fins a un milió d'ous per posta). El sector de la pesca està intentant trobar un equilibri executant campanyes de sobrepesca i limitar així la seva població, el que resulta cada cop més difícil.
320 g d'arròs (80g per persona)
2 crancs blaus (si són vius millor)
1 sípia petita a dauets (amb la melsa)
2 litres de brou de peix
sal
Per fer la marca o sofregit:
1 ceba trinxada
1 pebrot verd trinxat
1/2 pebrot vermell trinxat
1 nyora
2 tomàquets madurs ratllats
2 grans d'all
julivert fresc
oli d'oliva
sal
Variants:
Ho podeu fer amb altres tipus de cranc
![arros cranc blau pas1 arros cranc blau pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/69/21/arros-cranc-blau-pas1.jpeg)
Si compreu els crancs vius, poseu-los 15-20 minuts al congelador. D'aquesta manera els podreu tallar sense perill que us enganxin un dit amb les pinces.
![arros cranc blau pas2 arros cranc blau pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/69/48/arros-cranc-blau-pas2.jpeg)
Mentre els crancs passen a una vida millor, poseu una nyora en remull.
![arros cranc blau pas3 arros cranc blau pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/69/75/arros-cranc-blau-pas3.jpeg)
Obriu-la i així s'hidratarà millor la seva polpa. Reserveu-la una estona sota l'aigua.
![arros cranc blau pas4 arros cranc blau pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/70/02/arros-cranc-blau-pas4.jpeg)
Un cop teniu els crancs sense vida, ja els podeu retirar les gomes i netejar-los bé sota l'aixeta. Especialment els laterals inferiors que és on més porqueria s'acumula.
![arros cranc blau pas5 arros cranc blau pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/70/29/arros-cranc-blau-pas5.jpeg)
Seguidament, arrenqueu-li les potes i les pinces i les reserveu.
![arros cranc blau pas6 arros cranc blau pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/70/56/arros-cranc-blau-pas6.jpeg)
Aprofiteu per donar un cop a les pinces, el que facilitarà el seu consum un cop cuites.
![arros cranc blau pas7 arros cranc blau pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/70/83/arros-cranc-blau-pas7.jpeg)
Retireu la part inferior del cranc on és la cloaca.
![arros cranc blau pas8 arros cranc blau pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/71/10/arros-cranc-blau-pas8.jpeg)
![arros cranc blau pas9 arros cranc blau pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/71/37/arros-cranc-blau-pas9.jpeg)
Retireu les ganyes que té a cada costat del cos. Això no és massa agradable en boca.
![arros cranc blau pas10 arros cranc blau pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/71/64/arros-cranc-blau-pas10.jpeg)
Talleu la part frontal del cranc, on són la boca i els ulls.
![arros cranc blau pas11 arros cranc blau pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/71/91/arros-cranc-blau-pas11.jpeg)
Per cert, reserveu el contingut que queda dins la closca. Això s'aprofitarà per fer el sofregit.
![arros cranc blau pas12 arros cranc blau pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/72/18/arros-cranc-blau-pas12.jpeg)
I finalment, talleu el cos en quatre parts.
![arros cranc blau pas13 arros cranc blau pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/72/45/arros-cranc-blau-pas13.jpeg)
Reserveu-ho tot junt.
![arros cranc blau pas14 arros cranc blau pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/72/72/arros-cranc-blau-pas14.jpeg)
Ara, talleu la sípia a dauets petits i la reserveu. No llenceu la bossa marró o melsa. La tinta la descarteu avui.
![arros cranc blau pas15 arros cranc blau pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/73/23/arros-cranc-blau-pas15.jpeg)
![arros cranc blau pas16 arros cranc blau pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/73/53/arros-cranc-blau-pas16.jpeg)
Trinxeu-ho tot ben petit.
![arros cranc blau pas17 arros cranc blau pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/73/80/arros-cranc-blau-pas17.jpeg)
Poseu un bon raig d'oli d'oliva en una cassola i daureu els alls a làmines, per aromatitzar.
![arros cranc blau pas18 arros cranc blau pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/74/07/arros-cranc-blau-pas18.jpeg)
Enrossiu el cranc primer de tot. No cal posar-hi sal ara.
![arros cranc blau pas19 arros cranc blau pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/74/34/arros-cranc-blau-pas19.jpeg)
Notareu com aquest cranc, que és de color blau, canvia ràpidament a color taronja. Meravelles de la natura!
![arros cranc blau pas20 arros cranc blau pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/74/61/arros-cranc-blau-pas20.jpeg)
Un cop enrossit i amb el nou color, ho reserveu.
![arros cranc blau pas21 arros cranc blau pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/74/88/arros-cranc-blau-pas21.jpeg)
En el mateix oli daureu la sípia i la reserveu.
![arros cranc blau pas22 arros cranc blau pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/75/15/arros-cranc-blau-pas22.jpeg)
I en el mateix oli poseu la verdura trinxada. Deixeu-ho sofregir.
![arros cranc blau pas23 arros cranc blau pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/75/42/arros-cranc-blau-pas23.jpeg)
Mentrestant, ratlleu els tomàquets i tireu la melsa de la sípia dins.
![arros cranc blau pas24 arros cranc blau pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/75/69/arros-cranc-blau-pas24.jpeg)
Retireu la polpa de la nyora i, juntament amb els sucs del cap dels crancs, ho barregeu tot amb el tomàquet.
![arros cranc blau pas25 arros cranc blau pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/75/96/arros-cranc-blau-pas25.jpeg)
Trinxeu una mica de julivert fresc.
![arros cranc blau pas26 arros cranc blau pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/76/23/arros-cranc-blau-pas26.jpeg)
Quan les verdures siguin ben cuites, afegiu-hi una mica de julivert.
![arros cranc blau pas27 arros cranc blau pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/76/50/arros-cranc-blau-pas27.jpeg)
Aquest és el punt òptim de les verdures.
![arros cranc blau pas28 arros cranc blau pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/76/77/arros-cranc-blau-pas28.jpeg)
Ara afegiu-hi la barreja de tomàquet amb la melsa, els sucs dels crancs i la nyora. I una mica de sal.
![arros cranc blau pas29 arros cranc blau pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/77/04/arros-cranc-blau-pas29.jpeg)
Deixeu concentrar el sofregit fins que gairebé caramel·litzi. Que no quedi ni gota d'aigua (o de líquid).
![arros cranc blau pas30 arros cranc blau pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/77/31/arros-cranc-blau-pas30.jpeg)
Passeu aquest sofregit a un pot per triturar. Això és una opció molt personal. A mi m'agrada el sofregit sense triturar, però s'ha de reconèixer que quan hi ha criatures a taula és preferible minimitzar riscos i que no trobin "coses rares" al plat. Ja m'enteneu, oi? En qualsevol cas, el gust pràcticament no canvia.
![arros cranc blau pas31 arros cranc blau pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/77/58/arros-cranc-blau-pas31.jpeg)
Tritureu la barreja i aprofiteu l'aigua d'hidratar la nyora per fer-ho córrer millor.
![arros cranc blau pas32 arros cranc blau pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/77/85/arros-cranc-blau-pas32.jpeg)
Aquesta barreja, la passeu de nou a la cassola.
![arros cranc blau pas33 arros cranc blau pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/78/12/arros-cranc-blau-pas33.jpeg)
I deixeu que arrenqui el bull.
![arros cranc blau pas34 arros cranc blau pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/78/39/arros-cranc-blau-pas34.jpeg)
En aquest punt, afegiu-hi la sípia.
![arros cranc blau pas35 arros cranc blau pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/78/66/arros-cranc-blau-pas35.jpeg)
I el cranc. Que quedi ben impregnat. Remeneu-ho.
![arros cranc blau pas36 arros cranc blau pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/78/93/arros-cranc-blau-pas36.jpeg)
I ara si, ja podeu tirar l'arròs. Doneu-li un parell de voltes a l'arròs, per torrar-lo una mica.
![arros cranc blau pas37 arros cranc blau pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/79/20/arros-cranc-blau-pas37.jpeg)
I llavors ja hi podeu afegir el brou de peix ben calent.
![arros cranc blau pas38 arros cranc blau pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/79/47/arros-cranc-blau-pas38.jpeg)
Ho saleu i ho deixeu coure uns 15-16 minuts, que l'arròs sigui un pelet dur encara.
![arros cranc blau pas39 arros cranc blau pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/79/74/arros-cranc-blau-pas39.jpeg)
Apagueu el foc i deixeu reposar el plat, que la cocció passiva acabi de fer la feina. En 10-15 minuts estarà perfecte per menjar.
![arros cranc blau pas40 arros cranc blau pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/80/01/arros-cranc-blau-pas40.jpeg)
I ara sí, quin goig que fa, eh?... tothom a dinar!
![arros cranc blau pas41 arros cranc blau pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/80/28/arros-cranc-blau-pas41.jpeg)
Bon profit!