Sincerament us ho dic, aquest és un arrosset molt interessant. Els ingredients, força econòmics, i l'elaboració no és pas complicada. En realitat es tracta d'un arròs melós, gairebé parlem d'un risotto. A més de triturar el sofregit, en un moment donat, haureu de remenar una estona l'arròs, el que farà sortir el midó del gra, espessint-lo encara més. No cal dir que hi podeu afegir tota mena de carn, com trossos de carn magra, daus de conill o pollastre o fins i tot peus de porc cuits. Respecte al bolet, ja sabeu que el xiitake és un bolet molt particular amb un gust molt característic. Per tant, podeu fer servir altres bolets, i tant que sí, però llavors us allunyareu una mica de la singularitat d'aquest arròs.

El xiitake fresc, aparentment, sembla un bolet complicat trobar, però si us hi fixeu de veritat, el trobareu més fàcilment del que us penseu. De fet, cada cop en trobareu més als mercats, ja que és un bolet conreable que comença a consumir-se de forma habitual, com passa ja amb el xampinyó o el bolet de soca. Jo el trobo al mercat, però també el podeu trobar en moltes botigues de fruites i verdures. El xiitake és un bolet molt recomanable i molt saludable, perquè té propietats immunològiques i anticanceroses. Espero que us agradi el plat d'avui!

Ingredients

2 botifarres de bolets

300 g de xiitake 

400 g d'arròs

1 ceba trinxada

1 pebrot verd trinxat

1 pastanaga trinxada  

3 tomàquets madurs

un raig de vi blanc

2 grans d'all

1 cullerada de pebre vermell

aigua o brou

pebre negre

sal

Variants:

Podeu fer servir botifarres normals

Podeu canviar el xiitake per altres tipus de bolets

Podeu fer servir brou de pollastre o de verdura

Preparació
1.
arros botifarra xiitake pas1

Preparem els ingredients.

2.
arros botifarra xiitake pas2

Com veieu, avui faré servir bolet xiitake fresc.

3.
arros botifarra xiitake pas3

Primer de tot, renteu bé els bolets.

4.
arros botifarra xiitake pas4

Trinxeu la verdura.

5.
arros botifarra xiitake pas5

Peleu i talleu els alls a trossos.

6.
arros botifarra xiitake pas6

En una paella amb un bon raig d'oli d'oliva enrossiu l'all.

7.
arros botifarra xiitake pas7

Seguidament, daureu les botifarres.

8.
arros botifarra xiitake pas8

Si l'all es torra molt, retireu-lo.

9.
arros botifarra xiitake pas9

Deixeu que la botifarra agafi color per fora, però no cal fer-la per dins.

10.
arros botifarra xiitake pas11

Deixeu que es facin una mica per totes dues bandes i...

11.
arros botifarra xiitake pas12

...reserveu-los.

12.
arros botifarra xiitake pas13

La botifarra també.

13.
arros botifarra xiitake pas14

Al mateix oli, sofregiu la verdura trinxada.

14.
arros botifarra xiitake pas15

Hi podeu afegir l'all torrat. Deixeu que es faci a foc mitjà durant una estona.

15.
arros botifarra xiitake pas16

Mentrestant, podeu anar ratllant els tomàquets.

16.
arros botifarra xiitake pas17

Poseu-hi una cullerada de pebre vermell per ressaltar gust i color.

17.
arros botifarra xiitake pas18

Quan la ceba sigui transparent i les verdures estiguin cuites...

18.
arros botifarra xiitake pas19

... afegiu-hi un raig de vi blanc. Jo utilitzo un especial per cuinar.

19.
arros botifarra xiitake pas20

Espereu uns 10 minuts que s'evapori l'alcohol.

20.
arros botifarra xiitake pas21

Llavors afegiu-hi el tomàquet.

21.
arros botifarra xiitake pas22

Deixeu fer a foc lent durant una estona.

22.
arros botifarra xiitake pas23

Fins que s'hagi consumit el suc i comenci a caramel·litzar. En aquest punt, remeneu bé o es cremarà.

23.
arros botifarra xiitake pas24

Ara, apagueu el foc i passeu el sofregit a un pot per triturar.

24.
arros botifarra xiitake pas25

Molt bé.

25.
arros botifarra xiitake pas26

Tritureu el sofregit.

26.
arros botifarra xiitake pas27

Fins que quedi ben fi.

27.
arros botifarra xiitake pas28

A continuació, passeu el sofregit de nou a la mateixa paella.

28.
arros botifarra xiitake pas29

Afegiu-hi una mica de brou.

29.
arros botifarra xiitake pas30

Deixeu que es torri una mica. No deixeu de remenar durant uns 5 minuts.

30.
arros botifarra xiitake pas31

A continuació ja podreu afegir l'arròs. Jo calculo una tassa de cafè per persona, més o menys.

31.
arros botifarra xiitake pas32

Torreu una estona l'arròs. No deixeu de remenar durant 3 o 4 minuts.

32.
arros botifarra xiitake pas33

Llavors, ja hi podreu afegir el brou ben calent.

33.
arros botifarra xiitake pas34

Poseu-hi la meitat dels bolets.

34.
arros botifarra xiitake pas35

D'aquesta manera, durant la cocció, el bolet anirà deixant gust.

35.
arros botifarra xiitake pas36

Passats uns 12-13 minuts, notareu que comença a enganxar-se una mica de sota. Remeneu-lo per fer sortir el midó de l'arròs, com si es tractés d'un risotto.

36.
arros botifarra xiitake pas37

Talleu les botifarres a trossos i...

37.
arros botifarra xiitake pas38

... afegiu-les a l'arròs.

38.
arros botifarra xiitake pas39

En aquest punt, afegiu-hi també la resta de bolets i rectifiqueu de sal.

39.
arros botifarra xiitake pas40

Deixeu coure un parell de minuts més i ja podreu apagar el foc.

40.
arros botifarra xiitake pas41

Poseu l'arròs a daurar al forn, a uns 200 graus, en mode grill.

41.
arros botifarra xiitake pas42

Quan estigui torrat ja el podeu treure.

42.
arros botifarra xiitake pas43

Deixeu-lo reposar 10 minuts més abans de servir.

43.
arros botifarra xiitake pas44

I tothom a dinar!

44.
arros botifarra xiitake pas45

Un arrosset senzill, econòmic i molt saborós.

45.
arros botifarra xiitake pas46

Bon profit!

46.I PER BEURE...
arros botifarra xiitake pas47