L'arròs amb nècores és un plat molt típic de Galícia i a les zones costeres del llevant, però també el cuinen en alguns restaurants a Catalunya. Com d'altres vegades he fet, avui ens acostarem una mica a la cuina gallega (d'on era la mare de la meva àvia per part de mare) i tastarem un arròs amb nècores... un marisc de poca carn però molt gustosa.

Ingredients

2/3 tasses d'arròs

4/5 nècores vives

1/2 Kg de cloïsses  

75 gr. xipirons

1/2 pebrot vermell

1/2 porro

1 tomàquet pelat  

2 grans d'all

1 bitxo

1 fulla de llorer

Pebre negre acabat de moldre  

Oli d'oliva verge extra

1 culleradeta de pebre vermell dolç

brou de la cocció de les nècores

Preparació
1.
arros caldos necores pas1

Aquestes les he comprat al supermercat... que tenen vivers.

2.
arros caldos necores pas2

Estan ben vives, clar.

3.
arros caldos necores pas3

Un cop netes les reservarem en un bol.

4.
arros caldos necores pas4

Curiós animal aquest,  eh?... heu vist els ulls vermells que tenen?... a mi sempre em recorden a la peli de 'Predator'... amb aquesta boca bífida que tenen.

5.
arros caldos necores pas6

 Preparem tots els ingredients.

6.
arros caldos necores pas7

Les nyores les posarem en aigua ben calenta... amb la intenció d'escaldar-les, així podrem extreure la seva carn més fàcilment. Deixeu-les una estona dins l'aigua calenta.

7.
arros caldos necores pas8

Preparem la resta d'ingredients... i els picarem, com sempre.

8.
arros caldos necores pas9

Avui no utilitzarem una paella. Utilitzaré aquesta cassola fonda... ja que farem un arròs caldós.

9.
arros caldos necores pas10

Les nècores em miren amb cara de circumstància... pobretes.

10.
arros caldos necores pas11

Un bon raig d'aigua freda....

11.
arros caldos necores pas12

... i a la cassola... amb unes fulles de llorer i una mica de sal.

12.
arros caldos necores pas13

Si les nècores són vives, les heu de posar amb l'aigua freda. Si són mortes, les podeu posar quan bulli l'aigua.

13.
arros caldos necores pas14

Aquestes dues s'han enganxat... deuen ser parella, jeje.

14.
arros caldos necores pas15

... he utilitzat unes pinces... perquè n'hi ha algunes una mica agressives... je,je....

15.
arros caldos necores pas16

De seguida veureu que canvien de color... la idea és tenir-les 4-5 minuts un cop hagi arrancat el bull.

16.
arros caldos necores pas17

Mentrestant, anirem picant la verdura... i pelant el tomàquet. L'all el farem a làmines.

17.
arros caldos necores pas18

Ja ha arrancat el bull... ara hem d'esperar 4-5 minuts i ja les podrem treure.

18.
arros caldos necores pas19

Mentre, agafar les nyores, les obrim, traiem les llavors...

19.
arros caldos necores pas20

... i amb un ganivet anirem arrancant la carn que hi ha la pell...

20.
arros caldos necores pas22

Ja han passat els 5 minuts i traiem les nècores.

21.
arros caldos necores pas23
22.
arros caldos necores pas24

El brou de bullir les nècores el colarem... per si hi ha una mica de sorra o trossets de lapa.

23.
arros caldos necores pas25

No és necessari però jo li he afegit una mica de brou de peix que tenia congelat.

24.
arros caldos necores pas27

Ara prepararem les nècores. Hem de treure la banda triangular que tenen a sota...

25.
arros caldos necores pas28

... arrencarem totes les potes (que afegirem a l'arròs)... i obrirem la closca....

26.
arros caldos necores pas29

... veureu que dins del cap queden "fluïts" varis... i una mica de carn...

27.
arros caldos necores pas30

... amb l'ajuda d'una cullera... ho posarem dins el brou...

28.
arros caldos necores pas31

... podeu sucar la closca per a impregnar bé el brou del gust de la nècora...

29.
arros caldos necores pas32

... el cos el partirem en dos i aquests trossos els afegirem també a l'arròs.

30.
arros caldos necores pas34

Quan estigui una mica daurat afegirem el porro...

31.
arros caldos necores pas36

Ara hi afegirem el tomàquet a trossos i la carn de les nyores.

32.
arros caldos necores pas37

Ho deixarem sofregir una mica...

33.
arros caldos necores pas38

... i, com sempre, li tirarem un raig de vi blanc especial per a cuinar.

34.
arros caldos necores pas39

Ho taparem i deixarem que s'evapori tot l'alcohol.

35.
arros caldos necores pas40

Quan ja tinguem el sofregit pràcticament caramel·litzat....

36.
arros caldos necores pas41

... hi tirarem unes dues cullerades de pebre vermell dolç...

37.
arros caldos necores pas43

Jo utilitzo una barreja de 5 pebres que m'agrada molt.

38.
arros caldos necores pas44

Donem un parell de voltes i afegim l'arròs.

39.
arros caldos necores pas45

L'haurem de daurar una mica... com tots els arrossos.

40.
arros caldos necores pas46

No deixeu que s'enganxi.

41.
arros caldos necores pas47

Aquest és el moment en que podeu parar el foc, tapar-ho i sortir a comprar el diari, fer el vermut, etc...

42.
arros caldos necores pas48

No oblideu de deixar les cloïsses (en aquest cas gallegues) en un bol amb aigua i força sal.

43.
arros caldos necores pas49

Quina llet nanos, he enganxat una cloïssa en el precís moment que escupia un raig d'aigua... juasss!

44.
arros caldos necores pas50

M'he oblidat de fer els xipirons que tenia a la nevera... i que volia incorporar al plat. Com veieu, tots cometem errades. No hi ha problema. Els he fet a la planxa apart....

45.
arros caldos necores pas51

... i els he incorporat a l'arròs.

46.
arros caldos necores pas52

Ho barregem bé...

47.
arros caldos necores pas53

... i ja hi podem tirar els 2 litres de brou que tenim preparats....

48.
arros caldos necores pas54

... salem... i deixem coure uns 7-8 minuts.

49.
arros caldos necores pas56

Ja fa bona pinta això...

50.
arros caldos necores pas57

... en el mateix moment, hi posarem les nècores a trossets....

51.
arros caldos necores pas58
52.
arros caldos necores pas59

Com tots els arrossos que faig, us recomano posar-ho al forn 5 minuts, en mode "grill".

53.
arros caldos necores pas60

D'aquesta manera aconseguirem aquella fina capa torradeta que fa tan bona pinta.

54.
arros caldos necores pas61

Ja el podem servir.

55.
arros caldos necores pas62

Quina pinta... i la veritat és que les nècores aporten un sabor molt peculiar i característic... boníssim, vaja.

56.
arros caldos necores pas63

Deixeu-lo reposar 5 minuts abans de servir.

57.
arros caldos necores pas64

Ho servirem en un plat fons... (pel caldo)... i una nècora sencera a sobre.

58.
arros caldos necores pas65

Quin goig que fa!

59.
arros caldos necores pas67

Com sempre, un vinet blanc fresquet... per acompanyar a aquest plat de marisc.

60.
arros caldos necores pas68

Us recomano menjar l'arròs i les cloïsses i deixar el marisc pel final. El marisc es pot menjar fred... i és quan més es gaudeix. A la meva dona no li fan massa gràcia les nècores... i al final sempre m'acabo menjant jo el doble de marisc...