Una amanida Cèsar és una amanida d'enciam romana croûtons (trossos de pa torrat) amb suc de llimona, oli d'oliva, ou, salsa Worcestershire, anxoves, all, mostassa de Dijon, formatge parmesà i pebre negre. L'amanida Cèsar original no conté pollastre, encara que se li sol afegir habitualment.

Aquesta amanida és molt popular i ha arribat a internacionalitzar-se, sent possible trobar-la en molts restaurants de tot el món. En la seva forma original, aquesta amanida era preparada al moment davant del comensal i servida a un costat de la taula.

És una amanida que podeu preparar, per exemple, per aprofitar pollastre sobrant d'altres preparacions (com el pollastre a l'ast). 

Ingredients

1 enciam fresc (varietat romana)

2 anxoves

4 cullerades d'oli de girasol

50 g de formatge parmesà

1 pit de pollastre cuit (a la planxa, al forn o a l'ast)

oli d'oliva verge extra

sal

 

Per fer la salsa Cèsar:

2 anxoves

1 rovell d'ou

el suc de mitja llimona

1 cullerada de salsa Worcestershire

1 cullerada de mostassa de Dijon

2 cullerades de formatge parmesà

1 raig de llet

1 raig d'oli de girasol

1 gra d'all

pebre negre

sal

 

Variants:

La salsa es pot fer amb la clara d'ou també

La podeu fer sense pollastre

Preparació
1.
amanida cesar pas1

Prepareu tots els ingredients, que no us falti res. És una recepta molt fàcil de fer, però incorpora molts ingredients.

2.
amanida cesar pas2

Per aquesta recepta faré servir formatge de Parma en dues textures: una per triturar amb la salsa i l'altra per decorar el plat. Més endavant ho veureu.

3.
amanida cesar pas3

Renteu bé l'enciam. Aquesta amanida es pot fer amb qualsevol tipus d'enciam, però la recepta original diu que ha de ser de tipus romana. Ho respectarem.

4.
amanida cesar pas4

Respecte al pollastre, jo he aprofitat un pit de pollastre a l'ast que ens ha sobrat de un dinar anterior. El sabor que té la carn amb aquesta cocció és més adient per fer l'amanida Cèsar. Però ho podeu fer amb qualsevol tipus de pollastre o, fins i tot, altres carns.

5.
amanida cesar pas5

Escolliu les millors fulles i trinxeu-les a trossos grans.

6.
amanida cesar pas6

Ara renteu bé l'enciam tallat sota l'aigua.

7.
amanida cesar pas7

Jo utilitzo una centrifugadora de plàstic per eixugar-lo bé. Reserveu-lo.

8.
amanida cesar pas8

Ara prepareu la salsa. En un pot poseu-hi el suc de llimona.

9.
amanida cesar pas9

L'all pelat.

10.
amanida cesar pas10

El formatge en pols.

11.
amanida cesar pas11

Les anxoves.

12.
amanida cesar pas12

La cullerada de salsa Worcestershire

13.
amanida cesar pas13

La cullerada de mostassa.

14.
amanida cesar pas14

I el rovell.

15.
amanida cesar pas15

Cap a dins.

16.
amanida cesar pas16

Una mica de sal i pebre i...

17.
amanida cesar pas17

Ho tritureu.

18.
amanida cesar pas18

Afegiu-hi ara l'oli de girasol procurant que no es talli.

19.
amanida cesar pas19

I finalment, i de forma opcional, hi podeu posar un raig de llet per liquar-la més.

20.
amanida cesar pas20

Us ha de quedar una salsa lligada però més líquida que un allioli.

21.
amanida cesar pas21

Aquesta és la bona textura.

22.
amanida cesar pas22

La reserveu a la nevera.

23.
amanida cesar pas24

I ara amb el formatge feu tires amb un pela-patates

24.
amanida cesar pas25

Molt bé!

25.
amanida cesar pas26

Col·loqueu una primera capa d'enciam al plat i una mica de sal, però no massa, ja que el formatge i el pollastre ja van salats, com la salsa.

26.
amanida cesar pas27

Poseu daus de pa sec per sobre. Els daus de pa també els podeu fregir amb una mica de farigola.

27.
amanida cesar pas28

Uns trossets de pollastre...

28.
amanida cesar pas29

Una mica de formatge...

29.
amanida cesar pas30

I tot ben regat de salsa.

30.
amanida cesar pas31

Ara repetiu l'operació amb una segona capa i un raig d'oli d'oliva verge extra per sobre.

31.
amanida cesar pas32

I ja ho podeu servir a taula.

32.
amanida cesar pas33

Bon profit!

33.
amanida cesar pas34

I per beure...