Una amanida Cèsar és una amanida d'enciam romana i croûtons (trossos de pa torrat) amb suc de llimona, oli d'oliva, ou, salsa Worcestershire, anxoves, all, mostassa de Dijon, formatge parmesà i pebre negre. L'amanida Cèsar original no conté pollastre, encara que se li sol afegir habitualment.
Aquesta amanida és molt popular i ha arribat a internacionalitzar-se, sent possible trobar-la en molts restaurants de tot el món. En la seva forma original, aquesta amanida era preparada al moment davant del comensal i servida a un costat de la taula.
És una amanida que podeu preparar, per exemple, per aprofitar pollastre sobrant d'altres preparacions (com el pollastre a l'ast).
1 enciam fresc (varietat romana)
2 anxoves
4 cullerades d'oli de girasol
50 g de formatge parmesà
1 pit de pollastre cuit (a la planxa, al forn o a l'ast)
oli d'oliva verge extra
sal
Per fer la salsa Cèsar:
2 anxoves
1 rovell d'ou
el suc de mitja llimona
1 cullerada de salsa Worcestershire
1 cullerada de mostassa de Dijon
2 cullerades de formatge parmesà
1 raig de llet
1 raig d'oli de girasol
1 gra d'all
pebre negre
sal
Variants:
La salsa es pot fer amb la clara d'ou també
La podeu fer sense pollastre
Prepareu tots els ingredients, que no us falti res. És una recepta molt fàcil de fer, però incorpora molts ingredients.
Per aquesta recepta faré servir formatge de Parma en dues textures: una per triturar amb la salsa i l'altra per decorar el plat. Més endavant ho veureu.
Renteu bé l'enciam. Aquesta amanida es pot fer amb qualsevol tipus d'enciam, però la recepta original diu que ha de ser de tipus romana. Ho respectarem.
Respecte al pollastre, jo he aprofitat un pit de pollastre a l'ast que ens ha sobrat de un dinar anterior. El sabor que té la carn amb aquesta cocció és més adient per fer l'amanida Cèsar. Però ho podeu fer amb qualsevol tipus de pollastre o, fins i tot, altres carns.
Escolliu les millors fulles i trinxeu-les a trossos grans.
Ara renteu bé l'enciam tallat sota l'aigua.
Jo utilitzo una centrifugadora de plàstic per eixugar-lo bé. Reserveu-lo.
Ara prepareu la salsa. En un pot poseu-hi el suc de llimona.
L'all pelat.
El formatge en pols.
Les anxoves.
La cullerada de salsa Worcestershire
La cullerada de mostassa.
I el rovell.
Cap a dins.
Una mica de sal i pebre i...
Ho tritureu.
Afegiu-hi ara l'oli de girasol procurant que no es talli.
I finalment, i de forma opcional, hi podeu posar un raig de llet per liquar-la més.
Us ha de quedar una salsa lligada però més líquida que un allioli.
Aquesta és la bona textura.
La reserveu a la nevera.
I ara amb el formatge feu tires amb un pela-patates
Molt bé!
Col·loqueu una primera capa d'enciam al plat i una mica de sal, però no massa, ja que el formatge i el pollastre ja van salats, com la salsa.
Poseu daus de pa sec per sobre. Els daus de pa també els podeu fregir amb una mica de farigola.
Uns trossets de pollastre...
Una mica de formatge...
I tot ben regat de salsa.
Ara repetiu l'operació amb una segona capa i un raig d'oli d'oliva verge extra per sobre.
I ja ho podeu servir a taula.
Bon profit!
I per beure...