Avui et presento la meva amanida alemanya, de tantes que n'hi ha. És una recepta força coneguda al nostre país però, en aquesta ocasió, emprant productes alemanys. Intentaré aclarir-te una mica aquesta recepta, ja que l'autèntica amanida alemanya no té la salsitxa com ingredient imprescindible, més aviat tot gira entorn de les patates. La preparació del kartoffelsalat es realitza coent patates (a Alemanya hi ha moltes varietats de patates com, per exemple, les Bamberger Hörnchen -Banyes de Bamberg-, Cilene, Hansa, Laura, Kipfler o Sieglinde). Les patates es poden tallar a rodanxes i posteriorment bullir-les o també és possible coure les patates amb la seva pell i posteriorment pelar-les (com he fet jo). No hi ha una recepta única d'aquest plat, ni tan sols a Alemanya. Sí que es podria dir que hi ha dues variants bàsiques que les diferencien entre elles: les que porten maionesa i les que no.
- 2 salsitxes de frànkfurt alemanyes (en aquesta ocasió varietat Krakoviana)
- 3 cogombrets en vinagre
- 2 patates bullides amb una fulla de llorer
- 1 ceba (ceba tendra o també cibulet)
- Pebre negre
- Julivert sec picat
Per a la salsa
- Maionesa casolana
- 3 culleradetes de mostassa (alsaciana)
- Sal
- Pebre negre
- Julivert sec picat
Variants
- S'hi poden afegir trossets d'oliva negra
- S'hi poden afegir daus de tomàquet
- Pots incorporar un ou dur ben picat
![amanida alemanya pas1 amanida alemanya pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/27/98/25/amanida-alemanya-pas1.jpeg)
Abans de res hauràs de posar a bullir un parell de patates. Li pots afegir una fulla de llorer a l'aigua, que aromatitzarà la patata.
![amanida alemanya pas2 amanida alemanya pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/27/98/52/amanida-alemanya-pas2.jpeg)
Mentre bull la patata, prepara la resta d'ingredients.
![amanida alemanya pas3 amanida alemanya pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/27/98/79/amanida-alemanya-pas3.jpeg)
Utilitzaré aquesta magnífica mostassa alemanya que vaig comprar on-line.
![amanida alemanya pas4 amanida alemanya pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/27/99/06/amanida-alemanya-pas4.jpeg)
Els cogombres que siguin en vinagre.
I les salsitxes?
![amanida alemanya pas6 amanida alemanya pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/27/99/90/amanida-alemanya-pas6.jpeg)
Doncs utilitzaré aquestes alemanyes fetes a l'estil krakovià.
![amanida alemanya pas7 amanida alemanya pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/00/17/amanida-alemanya-pas7.jpeg)
![amanida alemanya pas8 amanida alemanya pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/00/44/amanida-alemanya-pas8.jpeg)
Ha de quedar molt, molt fina.
![amanida alemanya pas10 amanida alemanya pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/00/98/amanida-alemanya-pas10.jpeg)
I la reserves en un bol.
![amanida alemanya pas11 amanida alemanya pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/01/25/amanida-alemanya-pas11.jpeg)
Pela i talla la patata a dauets.
![amanida alemanya pas12 amanida alemanya pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/01/52/amanida-alemanya-pas12.jpeg)
I incorpora-ho al bol.
![amanida alemanya pas13 amanida alemanya pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/01/79/amanida-alemanya-pas13.jpeg)
Pica els cogombrets. Jo els faig per la meitat i després ben finets.
![amanida alemanya pas14 amanida alemanya pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/02/39/amanida-alemanya-pas14.jpeg)
Ara prepara una maionesa casolana.
![amanida alemanya pas15 amanida alemanya pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/02/66/amanida-alemanya-pas15.jpeg)
Bat.
![amanida alemanya pas16 amanida alemanya pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/02/93/amanida-alemanya-pas16.jpeg)
Ja la tens.
![amanida alemanya pas17 amanida alemanya pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/03/20/amanida-alemanya-pas17.jpeg)
Incorpora a la maionesa tres culleradas de mostassa.
![amanida alemanya pas18 amanida alemanya pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/04/13/amanida-alemanya-pas18.jpeg)
Això depèn, si t'agrada més forta la salsa hi pots posar 4 o 5 cullerades. Tot depèn del tipus de mostassa. La de Dijon li va molt bé també.
![amanida alemanya pas19 amanida alemanya pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/04/64/amanida-alemanya-pas19.jpeg)
Afegeix una mica de pebre negre i julivert picat.
![amanida alemanya pas21 amanida alemanya pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/05/48/amanida-alemanya-pas21.jpeg)
Reserva-la a la nevera una estona. Recorda que treballes amb ou cru. No ho deixis a prop de fonts de calor.
![amanida alemanya pas22 amanida alemanya pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/05/75/amanida-alemanya-pas22.jpeg)
Ara agafa dues salsitxes.
![amanida alemanya pas23 amanida alemanya pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/06/02/amanida-alemanya-pas23.jpeg)
Les fas bullir un parell de minuts. Ja venen cuites i la intenció és donar un cop de calor a les salsitxes.
![amanida alemanya pas24 amanida alemanya pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/06/29/amanida-alemanya-pas24.jpeg)
Talla-les a rodanxes.
![amanida alemanya pas25 amanida alemanya pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/06/56/amanida-alemanya-pas25.jpeg)
I les incorpores al bol.
![amanida alemanya pas26 amanida alemanya pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/06/83/amanida-alemanya-pas26.jpeg)
Ara ja pots tirar la salseta per sobre.
![amanida alemanya pas27 amanida alemanya pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/07/10/amanida-alemanya-pas27.jpeg)
I repartir-la bé. Remena l'amanida amb una cullera, però no massa o desfaràs les patates.
![amanida alemanya pas28 amanida alemanya pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/07/37/amanida-alemanya-pas28.jpeg)
Finalment, pots tirar una mica més de julivert picat i pebre negre per sobre.
![amanida alemanya pas29 amanida alemanya pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/07/67/amanida-alemanya-pas29.jpeg)
Es pot servir freda, calenta o temperada que és com l'he servida jo.
![amanida alemanya pas30 amanida alemanya pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/08/30/amanida-alemanya-pas30.jpeg)
Està molt bona, tot i ser un plat una mica barroer, eh?
![amanida alemanya pas31 amanida alemanya pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/08/60/amanida-alemanya-pas31.jpeg)
És d'aquells plats que sempre entren bé.
![amanida alemanya pas32 amanida alemanya pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/08/87/amanida-alemanya-pas32.jpeg)
L'acompanyaré, per descomptat, una cervesa alemanya, encara que no és de les que més m'agrada, aquesta.
![amanida alemanya pas33 amanida alemanya pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/09/14/amanida-alemanya-pas33.jpeg)
Doncs això és tot.
![amanida alemanya pas34 amanida alemanya pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/09/41/amanida-alemanya-pas34.jpeg)
Bon Profit!