Tos just comença la tardor, i molts de vosaltres us pregunteu si la temporada de bolets és viva encara o no. Com sabeu, les pluges d’estiu van ser copioses a molts indrets de Catalunya i, com a conseqüència, hem tingut un final d’estiu fantàstic micològicament parlant; de fet, com feia anys que no vèiem. Però la pregunta que ens fem molts boletaires és si continuarem amb l’embranzida d’aquest estiu o si, per contra, la cosa va de capa caiguda durant aquest mes d’octubre.

Bolets a Catalunya a l'octubre

Per aclarir-ho parlem amb el Xavi Petràs, especialista en bolets i bon amic de La Gourmeteria, que curiosament fa uns dies va ser notícia no pels seus coneixements en la matèria, que en són molts i profitosos, sinó pel tancament, encara que momentani, de la seva parada al mercat de la Boqueria, tot i que, com molts ja sabíem, continua amb el negoci a tota màquina des de les seves naus ubicades a Olesa de Montserrat.

Captura de pantalla 2025 10 02 101525
Cistells de rovellons 

Xavi, marxes de la Boqueria després de tants anys fins als nassos de l’evolució del mercat i pels mateixos motius pels quals ho han fet altres paradistes i restauradors, però la teva parada la vols mantenir, oi?
Sí, la parada la mantinc pendent de quins nous permisos m’atorgarà el mercat ara. Fixa’t que avui tenia una reunió amb ells i me l’han ajornat, però també pendent que m’aclareixi jo mateix una mica sobre el que realment m’interessa. En principi, serà una parada amb un concepte diferent del que hem mantingut tants anys, però molt relacionat. El nostre món són els bolets, ja ho saps tu prou.

De totes maneres, els magatzems els teniu a Olesa en ple funcionament, no?
Sí, quan mon pare es va retirar, fa uns quinze anys, d’una empresa en vam fer dues: per un costat, Bolets Petràs, que la porta el meu germà a Olesa de Montserrat, i per un altre, Fruits del bosc Petràs, on gestiono la parada de la Boqueria i el servei a l’hostaleria. Ara m’he quedat la nau del costat de mon germà perquè ens faltava espai.

Molta gent es pregunta si et poden comprar directament un quilo de rovellons, mig de ceps i que els els enviïs a casa.
M’agrada que m’ho preguntis, ho tinc tot ben organitzat perquè la gent faci la compra en línia o per telèfon a Olesa i la recullin a la parada de la Boqueria l'endemà de la comanda. Molts clients dels que tenia ho fan d’aquesta manera i estan encantats.

Captura de pantalla 2025 10 02 101729
Cistell amb bolets diversos

Veus autoritzades em confirmen que aquests dies a l’Alt Urgell i el Solsonès els rovellons no s’acaben i a la Cerdanya els ceps creixen a tot arreu, és així?
Ja no! D’una setmana per l’altra, és a dir, de l’estiu a la tardor, s’ha fet un pas enrere. Fa més de deu dies que no plou i les baixes temperatures han arribat als cims dels Pirineus amb una disminució de la florida important. De fet, ara, el cep ja no el va a buscar ningú i els quatre rovellons que queden estan mig cucats, ja que aquesta setmana han tornat a pujar les temperatures.
És cert que hem tingut un setembre increïble amb rovellons, ceps, rossinyols, llenegues i camagrocs arreu i a dojo, també alguna greixa, que no surten tots els anys.

El pronòstic del Xavi per a les setmanes vinents és que es van acabant els ceps a alta muntanya i a la Catalunya Central, al Solsonès i al Berguedà, però també al Ripollès. Si es busca bé es poden trobar rovellons, camagrocs i llenegues, tot i que també han anat a menys i ha disminuït la florida

En conclusió, si plou i la resta de factors com la temperatura, la humitat i el vent són els adients, podem tenir remuntada, però això encara està per veure. Ja ho diu la dita: L'octubre mullat, assolellat i fred, fa sortir el bolet.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!