Ferran Soler és un xef català amb una àmplia trajectòria que va des d'El Bulli fins al Tickets o Bodega 1900 i que va obrir ara fa tres anys el seu projecte més personal, el restaurant Can Marlau. Una casa de menjars en majúscules al bell mig de l’Eixample, concretament al carrer París, on pots tastar el bo i millor de la cuina tradicional catalana. Em confessa, però, que aquests tres anys han estat difícils i durs, tot i que al final ha aconseguit allò que perseguia.
A Can Marlau, res passa desapercebut. Una petita barra circular et dona la benvinguda al restaurant, un espai petit i càlid al qual no li falta de res i on el Toni i el Jonatan brillen amb llum pròpia explicant detalladament cada plat de la carta, si convé, o oferint el millor vi de la zona, ja que disposen d’una carta amb més de 150 referències, la majoria dels quals són catalans, però també d’arreu.
A Can Marlau podeu passar-hi a esmorzar, a fer un cafè, a fer el vermutillo amb unes gildes o unes anxoves i un bon vermut o, si ho preferiu, a dinar o sopar. L’horari, com veieu, no pot ser més ampli. El que cal tenir en compte, però, és que tanquen els caps de setmana per conciliar la vida familiar; així, tota la plantilla està contenta.
Bon producte, bon vi, bon servei i una bona relació qualitat-preu. Pot semblar una quimera, però us asseguro que és ben real, tan real com la vida mateixa
Però, anem al que ens interessa. Jo m’hi he presentat a esmorzar passades les onze, però com que la carta és la mateixa durant tot el dia, he fet un esmorzar-dinar, per dir-ho d’alguna manera. Venia amb la idea de demanar el famós calamar amb papada, però l’han substituït a la carta, per allò de no avorrir la parròquia, per una papada amb anguila fumada i salsa oriental que és una meravella.
De plat fort, però, demano la cua de bou amb puré de moniato i rossinyols, aprofitant que encara estem de temporada de bolets. Quan s’acabin, el Ferran els substituirà per carxofes. És un dels plats més demanats, que cuinen al forn de vapor durant moltes hores per emmotllar la cua de bou i fer racions com més el convingui. Ho fa fàcil per als clients, molts dels quals són d’oficines properes i bancs, perquè no perdin els temps desossant-la.
Ara mateix em venen a la memòria unes cues de bou antològiques, com la de Cal Manel d’Andorra, Cal l’Isidre a Barcelona, Ca l’Esteve a Castellbisbal o Ca l’Amador a Josa de Cadí, per posar-ne alguns exemples. Però, a banda de la cua, a Can Marlau pots tastar els espectaculars fideus amb gambes dels quals tothom parla, el capipota amb samfaina, els peus de porc o les mandonguilles amb sípia. Cap dels plats et defraudarà, i ben segur que gaudiràs de valent. Val a dir que adapten la carta amb els productes de temporada, així que actualment ofereixen una albergínia amb escabetx vermell i sardina fumada o els ous amb bolets.
Bon producte, bon vi, bon servei i una bona relació qualitat-preu. Pot semblar una quimera, però us asseguro que és ben real, tan real com la cua de bou que m’he ventilat i que m’alegrarà el dia o com la vida mateixa, si ho preferiu.