La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la mongeta tendra i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar unes mongetes tendres gratinades al forn, una amanida de mongetes tendres, patates i herbes i unes mongetes tendres amb xampinyons.
3 plats amb mongeta tendra
1. Mongetes tendres gratinades al forn
Ingredients:
- 500 g de mongetes tendres
- 50 g de pinyons
- 50 g d’ametlla en gra
- 50 g de panko
- 50 g de formatge parmesà ratllat
- 2 cullerades d’herbes aromàtiques
- Una cullerada de pebre vermell
- Una punta de pebre vermell picant
- 150 g de formatge feta
- Oli
- Sal
- Pebre

Traiem la punta de les mongetes tendres i les tallem per la meitat. A una safata posem les mongetes i amanim amb sal, pebre i oli. Barregem bé amb les mans. Afegim un raig d’aigua. Tapem amb paper d’alumini i les enfornem a 180 °C durant 20 minuts. Aprofitem per torrar al forn els pinyons i l’ametlla, afegint-hi un raig d’oli durant uns 5 minuts o fins que veiem que prenen un color daurat. Fem una barreja de panko, parmesà i herbes aromàtiques. Traiem les mongetes del forn, destapem i cobrim amb la barreja de panko, parmesà i herbes. Gratinem uns cinc minuts. Barregem una cullerada de pebre vermell i una punta de pebre vermell picant amb oli. Tan bon punt surtin les mongetes gratinades del forn ho acabem amb els pinyons i ametlles torrades, l’amanit de pebre vermell i el formatge feta.
2. Amanida de mongetes tendres, patates i herbes
Ingredients:
- 3 patates petites
- 300 g de mongetes tendres
- 2 xalotes
- Un gra d’all
- La pell de mitja llimona
- Unes branques de farigola fresca
- Un manat d’anet fresc
- 2 cullerades de mel
- 1 cullerada de mostassa de Dijon
- 1 cullerada de vinagre de poma
- 200 ml d’oli d’oliva
- Un grapat de tàperes
- Un grapat d’olives negres
- Sal
- Pebre

Tallem les mongetes tendres per la meitat. Les escaldem en aigua bullint amb sal durant 5 minuts. Les refresquem immediatament amb aigua i gel. A la mateixa aigua bullim les patates senceres. Piquem les xalotes i l’anet. Ho posem en un bol. Ratllem el gra d’all i la pell de la llimona. Afegim la farigola fresca, el vinagre, la mostassa, la mel, sal, pebre i l’oli d’oliva. Barregem. Tallem les patates i les posem al bol. Les amanim bé. Afegim les tàperes, les olives negres sense pinyol i les mongetes tendres. Barregem i posem en una safata ben bonica. Mengem ben fred.
3. Mongetes tendres amb xampinyons
Ingredients:
- 300 g de mongetes tendres
- 300 g de xampinyons
- 2 grans d’all
- 4 ous
- 1 cullerada sopera d’herbes mediterrànies
- Un parell de cullerades de ceba deshidratada cruixent
- Sal
- Pebre
- Oli d’oliva

Traiem la punta de les mongetes i les tallem per la meitat. Les escaldem en aigua bullint amb sal uns 5 minuts. Les refresquem immediatament amb aigua i gel. A la paella posem un raig d’oli generós i l’all laminat. Quan comencem a veure que canvia de color hi afegim els xampinyons laminats. Fem coure a foc mitjà fins que prenen un color daurat. Salem i els retirem de la paella. A la mateixa paella hi posem un raig d’oli, les mongetes cuites i sal. Saltem a foc mitjà-alt fins que prenen un color daurat. Afegim els xampinyons cuits i la cullerada d’herbes mediterrànies. Remenem i reservem. A la mateixa paella amb un raig d’oli, coem uns ous a la paella fins que la clara és cuita. Posem els xampinyons i mongetes tendres al plat i coronem amb l’ou. Acabem amb flor de sal i ceba deshidratada cruixent.