Cal mirar el dau amb totes les seves cares. Allò que sembla que només té un ús, segurament enganya i en proporciona uns quants més. Si sempre ens hem acostumat a emprar un objecte d'una determinada manera acabem oblidant el potencial de la nostra creativitat. Això mateix ho traduïm a l'espectre gastronòmic. Si visualitzem un aliment, sigui quin sigui, segur que de seguida ens ve al cap el tipus de cocció, el tipus de tall i la recepta amb la qual encaixa. I ens entossudim aquí. Ens hi encasellem, erròniament, ja que els ingredients són versàtils en idees i usos. És la primera norma gastronòmica.

La deliciosa recepta que pots cuinar amb només mig pot de cigrons

Tota aquesta introducció serveix per parlar del pot de cigrons. Un element tan típic i característic de tots els rebosts de Catalunya. Doncs bé, amb només mig pot de cigrons i dos ous pots elaborar unes minipizzes de cigrons. Una recepta senzilla, saludable i molt versàtil, perfecta per a aquells que volen gaudir d’un mos ràpid sense renunciar al gust ni a la nutrició. A més, tenen l’avantatge de ser sense gluten i riques en proteïnes, cosa que les converteix en una opció ideal per a esportistes, persones amb intolerància al gluten o simplement per a qui vulgui provar una alternativa diferent de la massa tradicional.


Per preparar-les necessitarem uns quants ingredients bàsics que segurament ja tenim a casa. Caldran 200 grams de cigrons cuits (que corresponen aproximadament a mig pot gran de conserva), dos ous i un raig d’oli d’oliva verge extra. Aquests seran els elements que ens permetran fer la massa base de les mini pizzes. Pel que fa als toppings, la recepta clàssica proposa tomàquet fregit, formatge mozzarella i pernil, tot i que és totalment personalitzable i es poden afegir verdures, tonyina o qualsevol altre ingredient que ens vingui de gust.

El procés d’elaboració és molt fàcil i ràpid. En primer lloc, hem de triturar en un processador d’aliments els cigrons, els ous i l’oli fins a obtenir una massa homogènia i lleugerament espessa. Un cop feta, només cal donar-li forma de petites bases rodones, tal com es faria amb una minipizza convencional. A continuació, les posem al forn, prèviament escalfat a 180 graus, i les deixem coure uns 15 minuts. Si en acabar aquest temps encara veiem que la massa no està prou cuita, podem allargar uns minuts més la cocció.

Els cigrons del Pinotxo
Els cigrons del Pinotxo / Foto: La Gourmeteria

Quan les bases estiguin llestes, és el moment més divertit: afegir-hi els toppings. Estenem una capa de salsa de tomàquet, col·loquem la mozzarella i incorporem els ingredients escollits. Finalment, només cal retornar-les al forn uns 3 minuts més perquè el formatge es fongui i els sabors s’integrin. El resultat és una proposta deliciosa, nutritiva i molt fàcil de preparar que segur que triomfarà a taula.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!