La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la carn picada i les 3 receptes exquisides que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar unes flamenquines d’albergínia i carn picada, una interessant carn picada per un tub i un amagat carabassó farcit.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 receptes a partir de carn picada (4 pers.)
Flamenquines d’albergínia i carn picada
- 200 g carn picada (meitat vedella meitat porc)
- 150 g de formatge tipus brie
- 100 g de farina
- 100 g de pa ratllat
- 2 ous
- 1 albergínia
- Oli de gira-sol
- Orenga
- Pebre vermell
- Sal i pebre
Laminem les albergínies, ben fines. Les col·loquem sobre un paper de forn en una safata. Salpebrem la barreja de carn picada. Agafem una boleta de carn picada i aixafem sobre una làmina d’albergínia. Que quedi ben prima la capa de carn sobre la làmina d’albergínia. Tallem el formatge brie en tires llargues per posar-les sobre la làmina. I enrotllem tot plegat fent que quedi el formatge al mig del rotlle, ben col·locat. Ara arrebossem els rotllets. Primer els enfarinem, després els submergim en ou batut i acabem amb el pa ratllat. Després en una paella plena d’oli de gira-sol, fregim tots els rotllets a foc viu. Traiem de l’oli, els posem en un paper de cuina per treure el sobrant de l’oli i ja podem servir en un plat. I ja tenim els flamenquines d’albergínia, carn picada i formatge. A gaudir!
Carn picada per un tub
- 250 g de carn picada barreja de porc i vedella
- Mitja barra de pa que hagi quedat del dia anterior
- 100 g de formatge fresc o brie
- 1 ou
- 5 ous de guatlla
- 1 gra d’all
- Un manat petit de julivert
- 100 ml de llet
- Sal i pebre
- Salsa de formatge (200 ml de nata líquida, 100 g de formatge parmesà)
Tallem la barra de pa a llesques una mica amples i buidem la molla, que només aprofitarem la meitat. La posem en un bol i la mullem amb llet. També en un bol barregem la carn amb l’ou, el gra d’all picat, el julivert picat, sal i pebre. Pastem bé fins a aconseguir una massa. Ara hi posem la molla de pa mullada amb llet i continuem pastant. A part, tallem a daus petits el formatge fresc o brie. Farcim amb aquesta barreja les llesques buides de pa. Primer una capa de carn picada, uns quants daus de formatge i una altra capa de carn picada. En una safata de forn amb un paper a la base i ho deixem uns 15 minuts a 180 °C. Mentrestant fem els ous de guatlla a la paella, fregits amb oli. Procurant que el rovell quedi sencer i poc fet.
Per fer la salsa: posem la nata líquida i el formatge parmesà en una cassoleta per anar fent que redueixi a foc lent. Anem barrejant perquè es fongui bé el formatge. Al plat hi posem una mica més de salsa de formatge, a sobre hi posem els tubs de pa i carn i acabem amb l’ou de guatlla fregit a sobre. Un per cada llesca de pa.
Carabassó farcit
- 2 carabassons petits
- 1 ceba
- 1 pastanaga
- 300 g de carn picada de vedella i porc
- 100 g de salsa de tomàquet
- 100 g de formatge ratllat
- Orenga
- Sal i pebre
- Oli d’oliva
- 200 ml de vi blanc
Tallem els carabassons per la meitat longitudinalment. Amb una cullereta els retirem la polpa fins a formar unes barques que quedin ben netes. Reservem l’interior. En una paella amb un raig d’oli d’oliva, posem les barques de carabassó i les coem lentament, tapades, fins que cedeixin lleugerament. Reservem. Piquem la ceba i la pastanaga, la sofregim lentament amb un raig d’oli. Ara hi posem el carabassó reservat, la salsa de tomàquet. Salpebrem i afegim una mica d’orenga. Afegim la carn picada al sofregit i llencem el got de vi blanc. Que cogui el conjunt. En una safata de forn protegida amb un paper de forn posarem les barquetes de carabassó i les farcim amb el sofregit i hi posem el formatge ratllat per sobre. Per acabar, gratinem al forn, a 200 °C durant uns cinc minuts. Servim amb una base de salsa de tomàquet calenta i el carabassó farcit al damunt. Bon profit!
Si no en tens prou i ets un fanàtic de la carn picada o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.