La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els aperitius nadalencs i les 3 receptes excel·lents que es poden cuinar per les festes d'aquest any. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un moniato amb hummus de cigró, cigrons especiats i brots, un pani - puri de bacallà i un deliciós cruixent de blat de moro amb ensaladilla russa, ou de guatlla i anxova.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

 

3 aperitius per a Nadal

Moniato amb hummus de cigró, cigrons especiats i brots

  • 1 moniato gros o 2 de petits
  • Oli i sal
  • Brots o germinats


Per als cigrons torrats

  • 100 g de cigrons
  • Pebre vermell picant
  • Pebre vermell dolç
  • Oli
  • Sal


Per a l’hummus

  • 200 g de cigrons cuits
  • Una culleradeta d’oli d’all i julivert
  • Una culleradeta de comí
  • 40 ml d’oli
  • Sal
Pani - puri de bacallà - R.S
Moniato amb hummus de cigró, cigrons especiats i brots / Foto: R.S

Tallem els moniatos a rodanxes i els col·loquem en una safata de forn. Els ruixem amb oli i sal. Enfornem a 180° C durant 15 minuts. Reservem. Aprofitem l’escalfor del forn per torrar uns cigrons. Simplement, els posem en safata de forn, els ruixem amb oli i sal i els enfornem a 170° C durant uns 15 minuts. Tan bon punt surten del forn els empolsem amb els dos pebres vermells i barregem bé perquè s’impregnin. Fem un hummus senzill, simplement triturem tots els ingredients fins a aconseguir una crema fina. Si ens queda molt espessa, hi afegim un parell de cullerades d’aigua i tornem a triturar. Posem dins una mànega pastissera i reservem. Muntem la tapa: a la base posem el moniato, a sobre l’hummus, uns quants cigrons torrats i acabem amb brots o germinats.

Pani - puri de bacallà (8 pani puri)

  • Barreja de fruits secs picats
  • 1 magrana fresca

Per la brandada de bacallà

  • 2 grans d’all
  • 200 g de bacallà
  • 80 g de nata líquida
  • 50 ml d’oli d’oliva suau
  • 100 g de patata bullida
  • Sal (si cal)
Moniato amb hummus de cigró, cigrons especiats i brots
Pani - Puri de bacallà / Foto: R.S

Fem la brandada. Filetegem els grans d’all i els coem a baixa temperatura coberts d’oli. Colem per sobre el bacallà esmicolat, de manera que el coem només per l’escalfor de l’oli. Escalfem la nata. En un vas de batedora posem el bacallà, l’oli, la nata i la patata. Triturem fins a aconseguir una crema fina i rectifiquem de sal. Posem a dins una mànega pastissera i reservem. Fregim els pani - puri en abundant oli calent. Quan s’inflin els retirem i els posem sobre un paper de cuina perquè perdin l’oli sobrer. Quan es refredin, fem un foradet a la part superior i hi posem una base de fruita seca ben esmicolada. A sobre hi posem la brandada de bacallà i acabem amb uns grans de magrana fresca.

Cruixent de blat de moro amb ensaladilla russa, ou de guatlla i anxova

  • 2 tortitas de blat de moro
  • 4 ous de guatlla
  • 4 anxoves bones


Per l’ensaladilla russa

  • Una patata grossa bullida sencera
  • Una pastanaga grossa bullida sencera
  • 100 g de maionesa
  • Una culleradeta d’oli d’all i julivert
  • 100 g de tonyina en oli
  • Sal i pebre
Cruixent de blat de moro amb ensaladilla russa, ou de guatlla i anxova - R.S
Cruixent de blat de moro amb ensaladilla russa, ou de guatlla i anxova / Foto: R.S

Fem l’ensaladilla, simplement tallem la patata i la pastanaga a dauets i ho barregem amb la tonyina ben escorreguda. Afegim la culleradeta d’oli d’all i julivert. Amanim amb la maionesa, una mica de sal i força pebre. Reservem. Bullim els ous durant 3 minuts. Refresquem, pelem i guardem. Tallem les tortitas en triangles i les fregim en abundant oli calent. Muntem l’aperitiu. Simplement, posem una cullerada d’ensaladilla russa sobre la tortita, mig ou de guatlla i un tros d’anxova.

Si no en tens prou i ets un fanàtic dels aperitius de Nadal o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!