S'ha acabat el fet de dir que les bledes són poc saboroses, avorrides i tristes. Només fa falta fer-li una volta al receptari per valorar aquest producte tan sa, econòmic i també força gustós.

Propietats nutricionals

Si hi ha una verdura que mereix el títol de superaliment, aquesta hauria de ser la bleda. Producte, per cert, que compleix altres requisits importants com el fet de ser barat i de quilòmetre zero en pràcticament tota la nostra geografia.

Una ració de bledes d'uns 200 grams (recorda que en cuinar-la es queda en res igual com ocorre amb els espinacs) ens proporciona una gran quantitat de nutrients. En concret gairebé la meitat del ferro i el magnesi de la quantitat diària recomanada i el total de la vitamina C. També és rica en potassi, calci, vitamina E i àcid fòlic, tan buscat per les embarassades.

chard g1def39fb6 1280
Foto: Pixabay

Beneficis

En són tants els avantatges que podem extreure de les bledes que en l'antiguitat es va arribar a tractar com una planta medicinal. Avui, un dels aspectes que més es valora d'aquesta verdura que comprem en rams, és la seva aportació de fibra. Això, juntament amb el fet que no suma calories, la converteix en l'aliment perfecte per a tots els que volen perdre pes i portar una dieta saludable.

Al seu torn, gràcies a la quantitat notable de fibra més altres nutrients, ajuda a lluitar contra el restrenyiment i aconseguir un equilibri en el trànsit intestinal. Encara que ja sabem que el ferro que procedeix dels aliments d'origen vegetal és més complicat d'absorbir pel nostre organisme, aquest cas és diferent, ja que compta amb l'ajuda de la vitamina C, un excel·lent conductor. Així, formen la parella ideal per lluitar contra anèmies.

A més, el seu contingut en calci ajuda a reforçar els ossos, una cosa molt positiva per a aquelles persones que no consumeixen llet d'origen animal. I no podem oblidar el seu poder antioxidant així com les seves propietats per enfortir el sistema immune.

Com cuinar-lo?

Poques verdures hi ha més versàtils que les bledes. Una cosa a la qual cal afegir que sempre estan disponibles, a causa que tenen dues llargues temporades, la primera ara en primavera i, després, una altra durant els mesos càlids de tardor. Les seves fulles més petites es poden consumir en cru sent ideals per a amanides, igual com els espinacs.

Un dels plats més saludables i amb el que podem aprofitar-nos de tots els seus beneficis i sabor és simplement escaldades i amanides amb un rajolí d'oli d'oliva verge extra. El truc és introduir les tiges o penques partides i, un minut després, afegir les fulles, ja que aquestes necessiten menys temps. En total no han d'estar bullint més d'uns quatre minuts a l'aigua.

chard gf0aa053f3 1280

Foto: Pixabay

Receptes amb bledes

Tenir a mà sempre unes bledes (poden ser congelades) és un encert per enriquir qualsevol classe de potatge. També et pots atrevir a afegir-les en un sofregit d'un arròs o juntament amb uns ous remenats. I una recepta que mai no falla, fins i tot a les cases en les quals hi ha nens (o adults amb paladar de nen), són les penques arrebossades. La tija és la part que més sol costar a l'hora de menjar les bledes bullides, però abans de tirar-lo, prova de passar-les per farina i ou abans de fregir-les en oli molt calent. Posa alguna salsa per sucar i gaudeix.

Partint de la base que de la bleda se n'aprofita tot, les fulles més grans es poden utilitzar per fer rotllets o wraps. A la cuina turca o grega és molt habitual utilitzar fulles de parra, però aquestes mateixes receptes queden ideals amb bledes, la textura de les quals és més suau.

Origen

L'origen de la bleda és molt similar al de la resta de verdures que consumim de manera habitual. Procedeixen de la zona mediterrània i van ser els grecs i romans els que van expandir el seu consum per la resta d'Europa. El que és més curiós és l'origen del seu nom. Els grecs clàssics estaven convençuts que la bleda provenia de Sicília, i per això, li deien, literalment, la siciliana, que es traduïa com a 'sikelḗ'. Aquest terme va anar variant al llarg del temps fins als àrabs, que, com en moltes altres paraules, se li va afegir una a, quedant "assílqa", ja molt més a prop de la nostra bleda. Paraula que, per cert, va entrar al diccionari d'Antonio de Nebrija ja el 1494.

Poc després, també es va fer molt popular una expressió que es continua utilitzant, "tenir cara de bleda". Ideal per a quan tenim cara de cansats, estem pàl·lids i una mica demacrats. Tal com ens veiem després d'una mala nit o una intensa jornada davant l'ordinador. És el teu cas?

chard g7fb446a3a 1280

Foto: Pixabay

El consell

Les bledes no solen ser la verdura preferida de ningú i menys dels nens. Però aquesta verdura amb fama d'avorrida té un as a la màniga, ja que pocs poden resistir-s'hi: la seva varietat de colors. Són més dòcils de trobar, però existeixen bledes amb les seves tiges de molts colors, com grocs, vermells o ataronjats. Això ja li dona un altre aspecte al plat i es comença a menjar amb un altre ànim.

A l'hora de comprar-les, sempre cal fixar-se que les tiges no siguin seques i les fulles brillants i rígides. Però, si a casa se'ns obliden al congelador i les veiem una mica moixes, només cal tallar la part seca de la tija i posar-les en aigua, com unes flors, i en uns minuts tornaran a lluir ben fresques.