La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els cigrons i les 3 receptes originals que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una amanida de cigrons diferent, una crema de cigrons grega i unes croquetes ràpides de cigrons.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

 

Consells: la cocció dels cigrons

→ Deixar en remull un mínim de 3 hores.

→ Quan els deixem en remull, afegir bicarbonat perquè així a l'hora de coure quedaran més pastosos.

→ Quan els cuinem, els hem d’afegir a l’aigua o al guisat quan el líquid està bullint.

3 receptes a partir de cigrons (4 pers.)

Amanida de cigrons diferent

  • 500 g de cigrons cuits
  • 1⁄2 gra d’all
  • 100 g de Tahín (pasta de sèsam)
  • 300 ml d’aigua o suc de coure els llegums
  • 1 llimona
  • 200 ml d’oli d’oliva extra verge
  • Sal, pebre vermell, comí
  • 200 g de mató
  • 6 filets d’anxoves
  • 10 fulles de menta
  • 150 g de meló
Batch Cooking Ada Parellada Cigrons Foto Raquel Sánchez (2)
Amanida de cigrons diferent / Foto: Raquel Sánchez

En un processador d’aliments o vas de túrmix hi posem: 300 g cigrons, el Tahín, el mig gra d’all pelat, la sal, el pebre vermell, el comí, el suc de mitja llimona, 100 ml d’aigua i 100 ml d’oli i triturarem. Afegirem 100 ml d'oli i 100 ml d’aigua i tornarem a triturar. En aquest punt, depenent de com espès el vulguis afegiràs més aigua o menys. Tallem el meló a daus, piquem l’anxova, la menta picada, els 200 g de cigrons restants, un bon raig d’oli d’oliva extra verge i ho barregem tot bé. Per últim, afegim el mató trencat amb les mans. Emplatem, posem una base d’hummus i a sobre hi posem 2-3 cullerades soperes a l’amanida que hem preparat, acabem amb pipes de carabassa, més menta picada i pebre vermell.

Crema de cigrons grega

  • 200 g de ceba sofregida
  • 450 g de cigrons
  • Un branquilló de julivert
  • Sal, pebre negre, comí i curri
  • 750 ml d’aigua o caldo de verdures
  • 30 g d’oli d'oliva verge extra
  • Crostons de pa
Batch Cooking Ada Parellada Cigrons Foto Raquel Sánchez (3)
Crema de cigrons grega / Foto: Raquel Sánchez

En una olla posem la ceba sofregida i la daurem més, que comenci a agafar un color marronós. Posteriorment, afegim els cigrons, la sal, el pebre i l’aigua o caldo de verdures i deixem bullir uns 20 minuts. Si volem li podem afegir un branquilló de julivert. Triturem en un processador d’aliments. Per als cigrons amb espècies, posarem els cigrons al forn amb oli, sal i pebre a 200 °C durant 15 minuts, perquè es daurin. En un bol preparem les espècies: pebre vermell, comí i curri. Passats els 15 minuts i just sortir del forn hi posarem les espècies i remenarem perquè quedin ben impregnats. Emplatem la sopa de cigrons i hi afegim totes les guarnicions: els cigrons especiats, els crostons de pa, el formatge de cabra esmicolat i unes fulles petites de menta.

Croquetes ràpides de cigrons

  • 300 g de cigrons cuits
  • 120 g de ceba
  • 1 gra d’all
  • 200 g de julivert fresc
  • Sal i pebre
  • 100 g farina de cigrons
  • 5 g d’impulsor Royal
  • Un polsim de comí
  • Unes fulles de menta picades
  • Oli de gira-sol per fregir

Per a la salsa tàrtara:

  • 200 g de maionesa
  • 10 g de mostassa
  • 30 g de tàperes
  • 25 g de cogombrets confitats
  • 50 g de ceba a daus menuts
Batch Cooking Ada Parellada Cigrons Foto Raquel Sánchez (1)
Croquetes ràpides de cigrons / Foto: Raquel Sánchez

Al morter hi posarem el gra d’all ja picat o bé, el picarem amb el morter, la ceba tendra picada, els cigrons i ho picarem tot. Després afegirem els aromàtics: el julivert picat, el comí en pols o en gra, la sal i la menta i ho barrejarem tot bé. Afegim la farina de cigró. Taparem la massa amb film, que reposi 30 minuts a la nevera. Posarem a escalfar l’oli en una olla a foc suau. Passats els 30 minuts, formarem boles amb la massa de cigrons. I les fregirem a l’oli uns 2 minuts. La salsa tàrtara és facilíssima, fem una maionesa, hi afegim mostassa, la que tinguem a casa, i després hi afegim les tàperes picades, els cogombrets picats i la ceba tendra picada. Acompanyem les croquetes de cigró amb la salsa.

Si no en tens prou i ets un amant dels cigrons o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking del mes de maig amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.