La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les patates i les 3 receptes saboroses que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una amanida de patata, una tortada de patata i formatge i unes patates rostides amb salsa d'all.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 receptes a partir de patates (4 pers.)

Amanida de patata

  • 4 patates bullides
  • 1 cogombre
  • 1 ceba tendra
  • 4-5 anxoves picades
  • 100 g blat de moro
  • 1 all picat cru

Per a la salsa:

  • 150 g maionesa
  • 125 g iogurt natural
  • 60 g mostassa a l’antiga
  • Suc de mitja llimona
  • Julivert, romaní, porradell i menta
  • Sal 
batch cooking patates (2)
Amanida de patata / Foto: Raquel Sánchez

En primer lloc, fem les patates. Les bullim amb pell durant 40 minuts. Les tallem a trossos regulars. Tallem el cogombre longitudinalment per poder retirar les llavors que conté. Piquem el cogombre i la ceba tendra. Per fer la salsa fem una barreja amb la maionesa, el iogurt, la mostassa i unes gotes de suc de llimona i un polsim de sal (alerta, molt poqueta, que les anxoves ja són salades). Piquem el julivert, el romaní, el porradell i la menta i ho afegim a la barreja. Amanim les patates amb la salsa. Afegim el cogombre picat, la ceba tendra picada, el gra d’all picat. Finalment, acabem amb el blat de moro, les anxoves picades i alguna fulla del julivert, una mica de porradell i menta picada. I a gaudir! 

Tortada de patata i formatge

  • 750 g de patata pelada
  • 40 g de farina
  • 50 g d’oli espècies (pebre vermell dolç i pebre vermell picant)
  • 100 g de pernil ibèric
  • 150 g de formatge ratllat
  • Sal i pebre negre
batch cooking patates (3)
Tortada de patata i formatge / Foto: Raquel Sánchez

Ratllem la patata pelada i crua. Ara li traurem el midó, rentant-la i eixugant-la. Afegim la farina, l’oli, la sal i les espècies. Barregem fins a tenir una pasta. En una paella antiadherent posem una mica d’oli, la meitat de la barreja, el formatge a sobre i el tapem amb l’altra part de la barreja. Tot plegat ho començarem a coure a foc mitjà tapat. Ho deixarem coure 15 minuts tapat i li donarem la volta amb l’ajuda d’un plat o de la mateixa tapa. Donarem la volta a la tortada perquè cogui 15 minuts més per l’altra banda, també tapat! Passats aquests 15 minuts, destaparem i deixarem 10 minuts més al foc perquè acabi d’enrossir. Quan ja sigui daurada, la retirem del foc i la servim en un plat. Per acabar, posarem els encenalls de pernil ibèric per sobre. I ja ho tenim! Que vagi de gust!

Patates rostides amb salsa d'all

  • 4 patates mitjanes
  • 150 g formatge brie
  • Oli d’oliva
  • Sal

Per a la salsa:

  • Una cabeça d’alls
  • 150 g de mantega
  • Julivert, romaní i farigola 
batch cooking patates (1)
Patates rostides amb salsa d'all / Foto: Raquel Sánchez

Punxem les patates crues amb una forquilla perquè es coguin més fàcilment. Posem sal i un raig d’oli d’oliva. Embetumem bé i les coem, tapades amb paper de forn. D’altra banda, escapcem una cabeça d’alls, afegim un raig d’oli d’oliva i una mica de sal i també l’embolcallem amb un tros de paper de forn. Tant les patates com els alls, van directament al forn durant 60 minuts a 200 °C. Ho traiem i tallem en forma d’estrella les patates per la part superior sense cremar-nos. I encara les obrirem una mica més per col·locar-hi un tros de formatge brie dins.

Paral·lelament, per fer la salsa picarem el julivert i el romaní i ho reservarem. D’altra banda, agafarem un bol per posar-hi la mantega pomada, la picada de julivert i romaní i pelarem els alls rostits per ajuntar la carn que treguin amb la mantega i la picada d’herbes. Un cop feta la salsa, la posarem sobre les patates i el brie i ho enfornarem novament durant deu minuts més. Passats els deu minuts, ho traiem i ho servim en un plat. Per acabar una mica de pebre negre acabat de moldre. Boníssim!

Si no en tens prou i ets un fanàtic de les patates o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.